Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Date publice, dar ascunse în declaraţiile pe venit şi de interese personale ale demnitarilor

Mai multe declarații de venituri și proprietăți, precum și de interese personale pentru anul 2014 au fost publicate cu erori. Astfel au fost divulgate datele personale ale demnitarilor care le-au depus sau, dimpotrivă, au fost acoperite date care nu au caracter personal. De exemplu, denumirile și adresele firmelor și companiilor la care dețin acțiuni unii funcționari au fost hașurate, fapt care face inutilă publicarea declarației.

Procurorul Iulia Mihailova de la procuratura Taraclia, de exemplu, indică în declarația sa de interese personale faptul că este acționară la două companii, dar denumirea și adresa acestora este hașurată. Și șefa serviciului de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru, declară că este asociată la o companie, dar datele despre aceasta rămân ascunse publicului. La fel s-a întâmplat și cu declarația de interese personale a lui Vladislav Harti, procuror în sectorul Botanica al municipiului Chișinău, care indică faptul că deține acțiuni la o întreprindere, dar denumirea acesteia este hașurată, la fel ca și domeniul de activitate.

O altă declarație "cu probleme" este cea a șefului Regiei Transport Electric din Bălți, Sergiu Mihailov. In documentul publicat pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) este hașurată adresa SRL-ului ”S.M.A.P. Trans”, al cărui fondator este funcționarul. Șeful Centrului de Sănătate de la Pîrlița, raionul Ungheni, Alexei Chirică, a arătat că este angajat și al unei întreprinderi individuale ”Dumitru Donici”, a cărei adresă este, de asemenea, hașurată.

CNI: Răspunderea o poartă „Fiscservinform”

Comisia Națională de Integritate, responsabilă de publicarea declarațiilor pe pagina sa, dă vina pe compania care a fost selectată să proceseze și să digitalizeze aceste documente, ”Fiscservinform”. Șeful direcției control al veniturilor și proprietăților, Lilian Chișcă, a declarat pentru Moldova Curată că reprezentații companiei au fost sesizați și au promis că vor repara greșelile care s-ar fi strecurat în unele declarații procesate. Potrivit lui Chișcă, numai compania "Fiscservinform" deține dreptul, dar și programul necesar pentru a interveni în declarațiile scanate. ”Toată răspunderea este plasată pe operatorul cu care avem contractul și care are dreptul să prelucreze date cu caracter personal și poartă răspundere dacă divulgă în mod intenționat unele date personale”, a remarcat și președintele CNI, Anatol Donciu.

„Fiscservinform” promite să corecteze greşelile

Operatorul responsabil de scanarea declarațiilor și de hașurarea datelor cu caracter personal, ”Fiscserviform” promite să rezolve problemele apărute. Șeful direcției de gestionare a datelor, Nicolae Casîm, a declarat pentru Moldova Curată că au început deja să fie revizuite unele declarații, în primul rând – cele ale deputaților și miniștrilor. ”În cazul acelor persoane, să le numim VIP-persoane, deja le-am verificat de vreo două ori personal și am mai găsit greșeli”, spune Nicolae Casîm, care argumentează că informația despre acești demnitari este mai solicitată. Cauza apariției erorilor, potrivit reprezentantului ”Fiscservinform”, este lipsa de experiență a angajaților care procesează declarațiile. ”Au fost instruiți, dar trebuie verificați de 2-3 ori”, adaugă Nicolae Casîm.

„Fiscservinform” a fost selectată deja al doilea an să digitalizeze declaraţiile de venit şi interese personale. Valoarea contractului semnat pentru anul curent cu CNI se ridică la aproape 800 de mii de lei, suma fiind de 3 ori mai mare decât în anul 2014.

Moldova Curată a scris anterior despre situații în care declarațiile pe venit sau cele de interese personale nu au putut fi utilizate ca sursă de informație pentru că datele de interes public fuseseră hașurate. Un caz investigat de portalul Moldova Curată este cel al lui Igor Bodorin, şeful Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat (SPPS). În declarația sa erau ascunse date care, potrivit Legii datelor cu caracter personal, nu cad sub incidența prevederilor legale referitoare la informaţiile confidenţiale. Este vorba de denumirile şi adresa societăţilor comerciale pe care le deţine familia Bodorin.

Și Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT a analizat declaraţiile de venit şi interese pentru anul 2014 și a constatat lipsa unui control eficient al CNI asupra serviciilor prestate de compania responsabilă de scanarea declaraţiilor de venituri şi interese, gestiunea incorectă a datelor cu caracter personal și întârzierile sistematice în publicarea versiunilor electronice ale declaraţiilor.

Soluţia – declaraţii completate on-line

Președintele CNI, Anatol Doncium susține că problema digitalizării declarațiilor ar dispărea odată cu depunerea acestora on-line. Soft-ul a fost elaborat de Centrul de Guvernare Electronică, însă legislația în acest sens nu a fost adoptată, a subliniat Anatol Donciu. „Ar fi foarte util pentru întreaga societate, atât pentru cei care depun declaraţiile, cât şi pentru cei care utilizează baza de date a CNI”, a menţionat Anatol Donciu. El a adăugat că sistemul declaraţiilor on-line este programat astfel încât datele cu caracter personal vor fi acoperite în mod automat.

Natalia Enache

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2015-12-25 23:13
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Președintel raionului Basarabeasca este verificat de ANI

Președintel raionului Basarabeasca este verificat de ANI
Președintele raionului Basarabeasca, Piotr Pușcari, este verificat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) in cadrul a trei proceduri de control: două privind eventuale incălcări ale regimului de declarare a conflictelor de interese și al restricțiilor și una referitoare la declararea veniturilor și intereselor personale.  Autoritatea a pornit controlul la 1 noiembrie…//...
(0) comentarii
2019-11-11 21:23
Distribuie:

ALEGERI LOCALE, TURUL DOI: candidați și interese

ALEGERI LOCALE, TURUL DOI: candidați și interese
În turul doi al alegerilor locale, care se va desfășura pe 3 noiembrie 2019, au acces și unii candidați care au la activ conflicte de interese recunoscute de autoritatea de profil. În unele orașe sunt pretendenți care, anterior, ocupând funcții publice, au încheiat contracte de achiziții cu firmele familiei sau…//...
(0) comentarii
2019-11-01 17:38
Distribuie:

CANDIDAT: ION COTOMAN, BLOCUL ELECTORAL ”ACUM”

CANDIDAT: ION COTOMAN, BLOCUL ELECTORAL ”ACUM”
Integritatea în activitate politică Ion Cotoman candidează din partea Blocui ”ACUM” pentru funcția de primar al comunei Bălăbănești din raionul Criuleni. El îl va înfrunta în turul doi al alegerilor locale din 3 noiembrie pe Ion Nistrean, candidatul democraților. Ion Cotoman este economist de profesie. Este administratorul firmei ”Antares-Agro” SRL.…//...
(0) comentarii
2019-11-01 16:51
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.