Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Declarații de avere și interese ar urma să fie depuse numai on-line din anul 2018

De la 1 ianuarie 2018 demnitarii și funcționarii publici vor putea depune online declarațiile de avere și interese personale. Cel puțin așa anunță Autoritatea Națională de Integritate, care a lansat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Sistemul informațional E-Integritate.

Cu toate acestea, nu toți subiecții declarării au primit până acum semnăturile electronice cu ajutorul cărora vor putea semna și depune declarațiile. Numai 6000 dintre cei aproximativ 66 de mii de subiecți ai declarării au primit semnăturile electronice, iar alții 15 mii ar urma să le primească până la sfârșitul acestui an. Celelalte semnături electronice vor fi repartizate pe perioada legală de depunere a declarațiilor, adică între 1 ianuarie și 31 martie 2018, au declarat reprezentanții Centrului pentru Telecomunicații Speciale.

Programul va fi funcțional de la 1 ianuarie 2018, dată de la care devine obligatorie depunerea on-line a declarațiilor.

Confruntarea datelor din declarații cu cele din alte baze de date

Pe lângă modulul de depunere a declarațiilor de avere și interese, prin intermediul Sistemului informațional E-Integritate va funcționa și un sistem de repartizare aleatorie a sesizărilor parvenite din partea populației, pentru examinarea lor de către inspectorii de integritate. De asemenea, va funcționa un modul de confruntare a datelor din declarații cu cele din alte baze de date ale statului, a declarat Lilian Chișcă, recent ales în calitate de vice-președinte al ANI.

”Sistemul este conectat la câteva registre de stat, precum Registrul Populației, Registru auto, Registrul persoanelor juridice, Registrul bunurilor imobile și Registrul fiscal, prin intermediul cărora se va putea face schimb de date și constata anumite erori, care vor putea servi drept temei pentru inițierea unor verificări. Pot fi omisiuni, sau pot fi erori, sau pot fi ne-declarări, urmează a fi stabilit în cadrul unei proceduri de verificare și evaluare”, a spus Lilian Chișca.

Odată completată și semnată cu semnătura electronică, care va fi eliberată gratuit, declarația va apărea imediat pe portalul ANI, a subliniat Lilian Chișcă. Astfel, se va putea vedea în regim on-line numărul persoanelor care au depus declarațiile și din ce categorii de subiecți ai declarării fac parte, a precizat vice-președintele ANI.

”Autoritatea nu va mai solicita servicii de scanare, digitizare, procesare. Odată cu depunerea și semnarea electronică a declarațiilor, ele vor deveni publice imediat, cu hașurarea datelor cu caracter personal. Declarațiile vor fi disponibile pentru inspectorii de integritate în cazul procedurilor de control sau de verificare în varianta originală care va fi completată”, a explicat Lilian Chișcă.

Angajații ANI spun că au efectuat instruiri pentru subiecții declarării

Reprezentanții ANI susțin că au desfășurat în lunile noiembrie și decembrie instruiri în 1120 de instituții, pentru peste 1400 de persoane vizate, referitoare la completarea Registrului electronic al subiecților declarării averii și a intereselor personale și la completarea on-line a declarațiilor.

Până în prezent, declarațiile de avere și interese erau completate pe hârtie, iar ulterior erau scanate, cu ascunderea datelor personale, și plasate pe pagina web a ANI. Pentru această procedură era selectată o companie prin licitație publică și în fiecare an, practic, se întârzia publicarea declarațiilor de avere, deși legislația prevede publicarea lor în termen de 30 de zile după expirarea perioadei de depunere.

Anul acesta, licitația a fost câștigată de compania „Esempla Systems” SRL, care a efectuat procedura de digitizare a declarațiilor contra sumei de 921 600 lei. Tot această companie a implementat și proiectul E-integritate, de depunere on-line a declarațiilor de avere și interese. Managerul companiei, Dorin Grițcan, s-a declarat mulțumit de faptul că firma sa, în calitate de reprezentant al mediului de afaceri, contribuie la procesul de democratizare a serviciilor publice.

Pe de altă parte, membrul Consiliului de Integritate, Dumitru Țîra, și-a exprimat îngrijorarea ca sistemul E-integritate ar putea ceda, dar și în legătură cu faptul că nu au fost repartizate semnăturile electronice pentru toți subiecții declarării.

Potrivit lui Constantin Rusu, reprezentant al Băncii Mondiale, instituție care a finanțat proiectul, costul total al sistemului se ridică la 100 de mii de dolari. 

 

Natalia Enache

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2017-12-28 17:32
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

ANI a constatat conflict de interese în cazul deputatului Grigore Repeșciuc, care a încheiat contracte cu firmele familiei

ANI a constatat conflict de interese în cazul deputatului Grigore Repeșciuc, care a încheiat contracte cu firmele familiei
Deputatul Partidului Democrat Grigore Repeșciuc s-a aflat în situație de conflict de interese atunci când a încheiat contracte cu firmele soției și socrului său, în anii 2017 și 2018, din postura de primar al orașului Căușeni. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a anunțat astăzi, printr-un comunicat, că inspectorii de integritate…//...
(0) comentarii
2019-08-14 10:21
Distribuie:

ANI a inițiat 6 controale ale averilor și intereselor unor judecători. Unii experți consideră efortul ”o mare decepție”

ANI a inițiat 6 controale ale averilor și intereselor unor judecători. Unii experți consideră efortul ”o mare decepție”
Inspectorii de integritate au inițiat 6 controale ale averilor și intereselor personale ale judecătorilor. Despre asta anunță, într-un comunicat, Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Potrivit instituției, inspectorii au analizat dacă cei în jur de 400 de judecători pe care îi are sistemul de justiție din Republica Moldova și-au depus declarațiile…//...
(0) comentarii
2019-08-13 14:23
Distribuie:

API anunță un concurs pentru reorganizarea și crearea unui design nou al portalului www.MoldovaCurata.md

Asociaţia Presei Independente (API) anunță un concurs deschis pentru selectarea unei companii specializate în web design care va presta servicii pentru reorganizarea și crearea unui design nou al portalului www.MoldovaCurata.md API își propune să modernizeze designul și sistemul de programare ale portalului Moldovacurata.md. Versiunea nouă urmează să aibă o structură accesibilă și ușor…//...
(0) comentarii
2019-08-10 12:46
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.