Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Declarații-rebut pe site-ul CNI

Chiar dacă nimeni nu a calculat procentul exact de rebut din cele peste 100 de mii declarații de venituri și interese publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) pentru anul 2012, o bună parte din aceste documente nu pot fi folosite în cadrul unor investigaţii. Multe dintre ele nu conţin niciun indiciu despre persoană, datele sunt blurate incorect sau pur si simplu nu se înţelege nimic din scrisul semnatarului. CNI speră că istoria nu se va repeta şi în acest an.

Una dintre aberaţiile găsite pe portalul declaraţiilor de pe site-ul CNI este declarația care apare la căutarea numelui Viorica Ciobanu. În acest caz a fost scanată doar a doua parte a declarației, astfel că nu este clar cine a depus și ce a indicat. Iar descrierea externă este de-a dreptul ilară - persoana este identificată ca șefă de farmacie, în cadrul Ministerului Educației, iar subdiviziunea este Colegiul Național al Poliției de Frontieră.

Un caz aproape similar este al declarației care apare la numele Anatolie Ciobanu. In descrierea externă nu este identificată funcția, subdiviziunea și nici localitatea.  Nici din documentul scanat nu poți afla aceste informații. În plus, declarația este incompletă și nu conține nici măcar salariul persoanei.

Rebut din intenție sau din neglijență?

CNI afirmă că îi este cunoscută această situație, dar spune că nu a calculat procentul de rebut al muncii angajaților firmei cu care a încheiat contract pentru procesarea și publicarea on-line a declarațiilor. Amintim că firma a încasat pentru aceste servicii în jur de jumătate de milion de lei.
”Vina este atît a firmei, care a admis mai multe erori tehnice, cât și a persoanelor din fiecare instituție responsabile de colectarea declarațiilor, care, conform legii, au obligația să verifice condițiile de formă ale declarațiilor. Totodată, o parte din vină o poartă și o a treia categorie de persoane reprezentată de unii declaranți, care au un scris neciteț și au pus operatorul în imposibilitatea de a identifica unele date”, a spus președintele CNI, Anatolie Donciu, pentru Moldova Curată.

A fost schimbată firma care va procesa declarațiile

Nu este pentru prima dată când sunt descoperite nereguli la publicarea declarațiilor. Anterior, Moldova Curată a scris că în cazul declarației de avere a șefului Serviciului de Protecție și Pază de Stat, Igor Bodorin, au fost ascunse denumirea și adresa societăților comerciale pe care le deține familia acestuia. Potrivit legislației, acestea nu sunt date cu caracter personal, de aceea nu ar fi trebuit hașurate.

Deocamdată nimeni nu poate da asigurări că situația nu se va repeta și în acest an. CNI își pune speranțe în faptul că în 2014 o altă firmă va procesa declarațiile. ”În acest an a fost selectat un alt operator, care, sperăm, va efectua o muncă mai calitativă. În același timp, vom continua procesul de instruire a colectorilor în privința modului de completare și recepționare a declarațiilor, lansat încă anul trecut. Vom pune accent pe obligațiile lor de a verifica aspectul de formă al declarațiilor”, a mai spus Anatolie Donciu.

2013 a fost primul an de activitate al Comisiei Naționale de Integritate și prima dată când declarațiile de avere și interese au fost publicate centralizat, pe un site.

Viorica Manole

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(1) comentarii
2014-06-11 21:31
Distribuie:

Nu protectionismului

12.06.2014
09:54
Interesanta este si situatia cu mirca svetlana. Declaratia de interes personal este depusa pe numele unei persoane care este angajata al MAI, rn Glodeni, iar declaratia de venit si proprietate pe o alta persoana, angajata al MAI, subdiviziunea CNPDC. In realitate, CNPDC este o subdiviziune a Cancelariei de Stat, iar subiectii declaratiilor sunt persoane diferite! Poate cei de la Cancelaria de Stat care sunt in conflict vadit de interese personale, sunt absolviti de obligativitatea depunerii unei asemenea declaratii?

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.