Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Doi membri ai Consiliului de Integritate, ”campioni la absențe”. Expert: ”Potrivit legii, demult ar fi trebuit revocați”

Din cei 7 membri ai Consiliului de Integritate, structură menită să supravegheze activitatea ANI, doi au lipsit de la cea mai mare parte a ședințelor. Conceput ca un organ de control extern asupra ANI, CI este format din reprezentanți ai societății civile și ai câtorva instituții de stat. Tatiana Pașcovschi, care reprezintă societatea civilă, și Victor Micu, delegat de Consiliul Superior al Magistraturii, sunt ”campioni” la absențe. Dacă ar fi fost respectată Legea privind ANI, ei demult ar fi trebuit revocați din această funcție.  

Consiliul de Integritate a fost creat la sfârșitul anului 2016, în cadrul procesului de reformare a ANI. Atunci au fost aleși toți membrii CI, pe o perioadă de 5 ani. Membrii CI nu sunt remunerați, ei fac activitate voluntară. Menirea Consiliului este să supravegheze ca procesele și activitatea ANI decurg în conformitate cu legislația și corespund scopurilor pentru care a fost creată ANI. 

Cu toate acestea, daja în al doilea an de activitate al ANI se constată o anumită lipsă de interes a membrilor CI față de activitatea în această structură. Datele din procesele verbale ale ședințelor (detalii – în tabelul de mai jos), publicate pe pagina web a ANI, arată că cel puțin doi dintre membri lipsesc cronic de la ședințe. Absențele nu blochează activitatea CI, or, ședințele au loc dacă sunt prezenți 5 membri.

Numele membrului CI și autoritatea care l-a delegat

Numărul de absențe la ședințele din anul 2018

Viorel Rusu, CALM

0 din 19

Dumitru Țîra, societatea civilă

0 din 19

Mircea Roșioru, CSP

1 din 19

Sergiu Ostaf, Parlament

5 din 19

Oleg Efrim, Guvern

5 din 19

Victor Micu, CSM

10 din 19

Tatiana Pașcovschi, societatea civilă

15 din 19

Cu toate acestea, Legea ANI pevede că un membru al CI trebuie revocat dacă are 3 absențe consecutive sau dacă are 6 absențe, în general, pe durata unui an.

Membrii cu cele mai multe absențe sunt Victor Micu – 10 din 19 și Tatiana Pașcovschi – 15 absențe din 19 ședințe. Victor Micu a fost delegat în CI de Consiliul Superior al Magistraturii, iar Tatiana Pașcovschi reprezintă societatea civilă și a fost aleasă de o comisie constituită de Ministerul Justiției.

Solicitat, prin intermediul Serviciului de presă al Consiliului Superior al Magistraturii, să comenteze absențele sale, Victor Micu nu ne-a oferit un răspuns.

Tatiana Pașcovschi: ”Nu mai are rost să vin la Chișinău să ne prefacem că facem reformă”

Tatoana Pașcovschi, la rândul său, susține că are motive care au făcut-o să nu mai participe la activitatea CI.

”Sunt plecată din Republica Moldova din toamna 2017 la studii. O bună parte din acea perioadă am făcut efortul să ajung la ședințe. N-am mai venit la ședințele CI după ce am finalizat cu concursul pentru primii inspectori ai ANI din mai-iunie 2018, în încercarea de a duce la bun sfârșit procesul și a debloca activitatea de verificare a declarațiilor de avere și interese, dar și a reuși să deblocăm suportul financiar acordat de UE pentru RM, ori una din condiții era ca ANI să fie funcțională. Însă, după adoptarea de către Parlament a legilor care prevedeau amnistia fiscală totul a fost în zadar. Mi-am exprimat public dezacordul cu acele modificări și am considerat că nu mai are rost să pierd timpul și banii mei pentru a veni la ședințele CI, ori eu consider că acele modificări au viciat inclusiv reforma legată de ANI. Nu mai are rost să vin la Chișinău și să ne prefacem că se face reformă, pentru că nu se face, iar prezența la ședințe nu cred că ar schimba dinamica unui proces viciat de politic. Prefer să îmi văd de studii și de munca mea de zi cu zi pe care o am la Iași. Cel puțin în acest moment eu așa văd lucrurile”, ne-a scris Tatiana Pașcovschi într-un răspuns expediat prin poșta electronică. Ea a preferat să nu răspundă la întrebarea noastră de ce nu își dă demisia, ca în CI să poată fi ale un alt membru.

Nadejda Hriptievschi: ”Îi recomand Tatianei Pașcovschi să-și dea demisia”

Pe de altă parte, Nadejda Hriptievschi, expertă la Centrul de Resurse Juridice, care studiază și urmărește procesele prin care trece ANI, consideră că argumentele Tatianei Pașcovschi sunt ”mai degrabă o scuză pentru absențe decât un răspuns responsabil”. "Tatiana Pascovschi trebuia să fie deja revocată de către autoritatea care a numit-o în funcție, de Ministerul Justiției. Legea cu privire la ANI prevede foarte clar că autoritatea revocă membrul Consiliului de Integritate dacă acesta absentează nemotivat de la 3 şedinţe consecutive sau de la oricare 6 şedinţe ale Consiliului în cursul unui an” (art. 12 alin. (5) e)). Răspunsul Tatianei precum că lipsește deoarece „nu mai are rost să ne prefacem că facem reformă” este mai degrabă o scuză pentur absențe decât un răspuns responsabil. Nu ai încredere în instituție, nu ești de acord cu deciziile luate - participi la ședințe, faci opinii separate, chemi oamenii interesați la discuții, adică faci ceva să schimbi lucrurile. iar dacă vezi că nu merge nimic, te retragi. Demisia însoțită de o explicație este un mijloc cel puțin de a bate alarma despre probleme. Opinii separate, dezbateri despre întârzierea activităților ANI sau pachetul amnistiei adoptat de Parlament nu am văzut. În așa context îi recomand  Tatianei să își dea demisia, poate va servi drept exemplu pentru ceilalți membri dezinteresați, dar în special pentru a forța Ministerul Justiției să numească o altă persoană, care va putea dedica suficient timp acestei instituții”, a declarat experta pentru Moldova Curată.

Nadejda Hriptievschi precizează că Tatiana Pașcovschi a fost aleasă în CI ca „reprezentantă a societății civile”. ”Astfel, prestația ei aruncă involuntar o umbră și asupra societății civile. Societatea civilă din Republica Moldova este una activă, cu mulți oameni corecți, implicați, ei ar trebui să fie acolo să asigure o voce a societății, nu oameni cărora nu le pasă de instituție", a adăugat Nadejda Hriptievschi.

Anterior, solicitată de Agenția Infoprim Neo, Rodica Antoci, președinta ANI, a declarat că absențele unor membri ai CI nu afectează activitatea Consiliului.

Experta anticorupție Lilia Ioniță, întrebată dacă o prezență redusă la ședințe a membrilor CI afectează activitatea acestei structuri, a răspuns că, în opinia sa, ”se pune prea mult accent pe activitatea CI, or, rolul de bază îi revine ANI”. ”CI a fost și este important la adoptarea unor acte normative și soluționarea unor probleme logistice/operaționale în activitatea ANI. E cam deranjant faptul că prea mult durează procesul de elaborare și adoptare a actelor normative (varii regulamente privitor la ANI), dar intuiesc ce vor spune membrii CI: că nu au un secretariat care să se ocupe de asta. Deci, CI este ochiul de veghe al autorităților și societății, ei se îngrijesc ca toate procesele să fie corecte, să asigure respectarea cerințelor de integritate de către conducerea ANI. Odată ce vor fi adoptate toate actele normative relevante, nu cred că e necesară o asemenea frecvență a ședințelor CI”, este de părere experta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Lilia Ioniță.

Viorica Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2019-04-18 16:14
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Cum funcționează legislația cu privire la ANI: ”Inspectorii de integritate au un minim de instrumente pentru a face controale efective”

Cum funcționează legislația cu privire la ANI: ”Inspectorii de integritate au un minim de instrumente pentru a face controale efective”
Legislația ce reglementează activitatea ANI are nevoie de ajustări și mai există lacune care creează confuzii și coliziuni de drept, dar inspectorii de integritate au, în mare parte, suficiente instrumente legale pentru a-și îndeplini sarcinile, arată rezultatele primului raport de monitorizare a eficienței sistemului național de control al averilor și…//...
(0) comentarii
2019-10-23 22:02
Distribuie:

Concurs fără interviu pentru reprezentantul societății civile în Consiliul de Integritate, dar cu prezentarea personală a scrisorilor de intenție

Concurs fără interviu pentru reprezentantul societății civile în Consiliul de Integritate, dar cu prezentarea personală a scrisorilor de intenție
Ministerul Justiției a anunțat recent un concurs pentru selectarea unui membru în Consiliul de Integritate, reprezentant al societății civile, după ce Tatiana Pașcovschi și-a dat demisia din această funcție, încă la începutul lunii iunie 2019. Concursul se desfășoară în conformitate cu un nou regulament, elaborat de Ministerul Justiției și adoptat…//...
(0) comentarii
2019-10-10 16:48
Distribuie:

Consiliul de Integritate al ANI rămâne în continuare incomplet și nu se poate întruni din lipsă de cvorum

Consiliul de Integritate al ANI rămâne în continuare incomplet și nu se poate întruni din lipsă de cvorum
Consiliul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate rămâne în continuare fără un membru și acest lucru s-ar putea întinde pe o perioadă mai îndelungată. După ce Tatiana Pașcovschi, delegată din partea societății civile a anunțat că și-a depus mandatul de membru al CI, la începutul lunii iunie, Ministerul Justiției…//...
(0) comentarii
2019-08-02 23:52
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.