Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Dosarul liderilor sindicatelor din agricultură: condamnați și de Curtea de Apel, dar lăsați deocamdată în libertate

Liderii sindicatelor din agricultură, Sergiu Bernevec și Sergiu Boța, condamnați joi, 12 aprilie, la 8,6 ani și, respectiv, 8 ani de închisoare cu executare, au fost lăsați în libertate, deși sentința este executorie din momentul pronunțării.

Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație (FNSAA) „Agroindsind”, Sergiu Bernevec, a fost găsit vinovat de abuz în serviciu și delapidarea averii străine și a fost condamnat, cumulat, la 8,6 ani de închisoare într-un penitenciar de tip închis, cu privarea, pe un termen de trei ani, de dreptul de a activa în sfera pe care a administrat-o. 

Adjunctul lui Bernevec, Sergiu Boța, a fost găsit vinovat doar pe un capăt de acuzare - delapidarea averii străine - și a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip închis. 

Inculpații ar putea ajunge în penitenciar în aproximaiv 2 luni 

Ambii au fost puși sub acuzare acum 4 ani, iar în luna mai 2017 au fost condamnați de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Inculpații au atacat decizia la Curtea de Apel, care, după un an de examinare, a casat sentința primei instanțe, invocând unele erori la calificarea unor fapte, și a emis o hotărâre nouă. Sentința CA Chișinău este executorie din momentul pronunțării. Asta înseamnă că inculpații ar fi trebuit luați chiar din sala de judecată și încarcerați. Totuși, aceștia sunt în libertate.  Un motiv ar fi lipsa unei poliții judiciare, care să activeze la Curtea de Apel. 

Solicitat de Moldova Curată, procurorul de nivelul Curții de Apel Sergiu Brigai, care a susținut acuzarea în fața instanței, a declarat că sentința, care va fi făcută publică la 14 mai, urmează să fie expediată la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, pentru executare, indiferent dacă va fi sau nu contestată la Curtea Supremă. Potrivit lui, anume prima instanță este responsabiă de executarea acestei sentințe. După ce o va primi de la CA Chișinău - lucru care se va întâmpla după data de 14 mai, Judecătoria Chișinău va demara acțiunile de încarcerare a condamnaților. 

Avocatul inculpaților: „E o absolută lipsă de probe, un dosar total fabricat”

Unul dintre capetele de acuzare pe care a fost judecat Sergiu Bernevec este că ar fi luat în anul 2009 un împrumut de 230 de mii de lei de la Federație, fără să existe o decizie a Biroului acesteia. După acest împrumut, Bernevec ar mai fi luat un ajutor material de 220 de mii de lei. La audierile din timpul urmăririi penale, Sergiu Bernevec a spus că Biroul Executiv a fost împuternicit de Consiliul General să efectueze modificări în bugetul Federației. De asemenea, atât Bernevec, cât și Boța, au fost acuzați că ar fi făcut mai multe extrageri ilegale de bani de pe conturile Federației „Agroindsind” prin intermediul bancomatelor din Republica Moldova și de peste hotare. 

Sergiu Bernevec și Sergiu Boța nu și-au recunoscut vinovăția nici în prima instanță, nici la Apel, insistând că sunt victime ale unor răfuieli interne. „Învinuirea este neîntemeiată. Este culmea absurdității și ilegalității. În dosar nu există nici o probă, sunt doar presupuneri false, contradictorii și abuzive”, a declarat Sergiu Boța la una dintre ședințele de judecată, citat de Anticorupție.md.

Solicitat de Moldova Curată după pronunțarea sentinței Curții de Apel, Anatolie Lupașcu, avocatul inculpaților, a spus că va contesta sentința la Curtea Supremă de Justiție. „E absolută lipsă de probe. Sigur că au spus că nu sunt vinovați. Nu că au susținut că sunt nevinovați, ei chiar sunt nevinovați, pentru că e un dosar absolut fabricat, cu o sumedenie de încălcări de procedură. Dacă așa se face judecata în Republica Moldova, asta e grav de tot”, a declarat avocatul. 

Activitatea financiară a sindicatelor nu este controlată de nicio instituție din afară, deoarece, în conformitate cu Legea sindicatelor, există comisii de revizii în fiecare federație. În cazul „Agroindsind”, Comisia de revizie din interiorul Federației este singura care poate face controale. Instituții din afara sindicatelor, cum ar fi, de exemplu, Curtea de Conturi sau Direcția Control și Revizie a Ministerului Finanțelor, nu pot desfășura controale acolo. Au acces doar procurorii, însă numai dacă este pornit un dosar penal. 

Viorica Manole

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2018-04-13 14:28
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.