Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Două premii într-o lună, de la primar pentru primar

Primarul orașului Sângera din municipiul Chișinău și-a fixat sieși, viceprimarului și altor angajați din primărie două premii într-o lună, chiar dacă legislația prevede că premiile conducătorilor pot fi acordate doar de către un organ deliberativ. Mihail Lari, devenit primar pentru prima dată, spune că și-a acordat premiile fără decizia Consiliului Local ”din neștiință”, iar Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat i-a cerut să anuleze cele două dispoziții. 

La 1 septembrie 2015 primarul Mihail Lari a semnat o dispoziție prin care a premiat 13 angajați ai Primăriei Sângera pentru «realizarea planului de măsuri organizatorice pentru participarea la dezvoltarea și amenajarea orașului, responsabilitate de care dau dovadă în abordarea obligațiunilor ce le revin, pentru îndeplinirea lucrului suplimentar în afara programului de lucru», dar și pentru participare bună la organizarea sărbătorilor Ziua Independenței, Hramul satului, Limba Noastră și prima zi de școală. Primii pe lista celor premiați, cu cele mai mari sume - câte 3 mii de lei - figurează primarul Mihail Lari și viceprimarul Valeriu Scodigor. Restul persoanelor din listă au premii care ajung până la 2700 de lei. 

Peste 3 săptămâni, la 22 septembrie, primarul a emis o nouă dispoziție prin care i-a premiat, cu o singură excepție, pe aceiași angajați. Din nou pe primele poziții pe listă sunt primarul și viceprimarul cu câte 3000 de lei. 

Notificare de la Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat

Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat a expediat o notificare prin care a cerut anularea celor două dispoziții, întrucât ele contravin Legii cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar. Aceasta prevede, la articolul 8, că «mărimea premiilor cu prilejul jubileelor, sărbătorilor profesionale şi al zilelor de sărbătoare nelucrătoare pentru persoanele care deţin funcţii de demnitate publică din cadrul administraţiei publice locale se stabileşte prin decizie a autorităţii locale deliberative». Astfel, în acest caz decizia cu privire la premierea primarului și viceprimarului ar fi trebuit luată de către consiliul local. 

Solicitat de Moldova Curată, Mihail Lari a spus că cele două dispoziții au fost anulate, fiind emise «din neștiință». Primarul nu a fost foarte dispus să vorbească la acest subiect, astfel că nu a precizat dacă a anulat doar partea referitoare la el și la viceprimar sau documentele integrale. 

Potrivit expertei anticorupție Mariana Kalughin, primarii sunt cei care veghează integritatea procesului de gestionare a finanțelor publice locale, de aceea modul în care o fac servește drept test pentru evaluarea integrității puterii locale. 

Cazuri similare 

Mihail Lari nu este singurul primar care și-a fixat premii sieși. Anterior și primarul satului Holercani, raionul Dubăsari, Victor Tanasev, dar și cei ai satelor Dolinnoe și Izbiște din raionul Criuleni, au făcut la fel. În toate cazurile specialiștii de la Oficiul Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat au solicitat, inclusiv în instanță, anularea dispozițiilor. 

Mihail Lari a devenit primar în urma alegerilor din vara anului 2015, când a candidat din partea Partidului Liberal și a învins în fața liberal-democratului Valeriu Poiată. Anterior, Lari a ocupat funcția de specialist principal în cadrul Direcției transport public și căi de comunicație a Primăriei Chișinău. 

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.

 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2015-12-27 22:49
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Al doilea deputat democrat verificat de ANI la capitolul conflict de interese: Ghenadie Buza, deputat de Hâncești

Al doilea deputat democrat verificat de ANI la capitolul conflict de interese: Ghenadie Buza, deputat de Hâncești
Încă un parlamentar democrat este verificat de ANI privind eventuala încălcare a regimului conflictului de interese. Ghenadie Buza, fostul președinte al raionului Hâncești, a ajuns în vizorul ANI la sesizarea portalului Moldova Curată. În luna iunie 2019, portalul a publicat un articol în care se arăta că strada George Enescu,…//...
(0) comentarii
2019-08-22 23:55
Distribuie:

ANI a constatat conflict de interese în cazul deputatului Grigore Repeșciuc, care a încheiat contracte cu firmele familiei

ANI a constatat conflict de interese în cazul deputatului Grigore Repeșciuc, care a încheiat contracte cu firmele familiei
Deputatul Partidului Democrat Grigore Repeșciuc s-a aflat în situație de conflict de interese atunci când a încheiat contracte cu firmele soției și socrului său, în anii 2017 și 2018, din postura de primar al orașului Căușeni. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a anunțat astăzi, printr-un comunicat, că inspectorii de integritate…//...
(0) comentarii
2019-08-14 10:21
Distribuie:

Deputatul democrat Grigore Repeșciuc a luat în arendă fostul său birou din Primăria Căușeni

Deputatul democrat Grigore Repeșciuc a luat în arendă fostul său birou din Primăria Căușeni
Fostul primar al orașului Căușeni și actualul deputat democrat Grigore Repeșciuc nu se poate despărți de biroul său de primar. El a decis să-l arendeze pe durata mandatului său de parlamentar, pentru orele de întâlnire cu cetățenii. Darea în arendă a fost deja aprobată de Consiliul local. Deși Oficiul Teritorial…//...
(0) comentarii
2019-07-12 11:43
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.