Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Firma deputatului democrat Eugeniu Nichiforciuc câștigă licitații la stat din primele luni de la fondare, în instituții conduse de democrați

Deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc și-a deschis câteva firme în ultimii 3 ani, iar una dintre ele, fondată în anul 2015 și specializată în lucrări de construcții, a început să câștige licitații la stat încă „din fașă”, la doar 3 luni de la creare. Întreprinderii „Construct Agent Grup” i-a fost încredințat un contract de peste 2 milioane de lei în raionul în care a copilărit și pe care astăzi deputatul îl patronează politic - Florești. Ulterior, a obținut contracte la Agenția pentru Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA), unde recent director-adjunct a devenit finul său de cununie, Sergiu Batiușca, apoi - la Spitalul Raional Șoldănești și la Comitetul Național Olimpic și Sportiv (CNOS). Deputatul a lăsat fără răspuns întrebarea portalului Moldova Curată referitoare la eventualele dividende pe care le-a putut avea din activitatea acestei firme, dar nu le-a indicat în declarația de avere, dar și pe cea dacă statutul său de deputat are vreo legătură cu obținerea acelor contracte. 
 
Eugeniu Nichiforciuc a devenit deputat în luna februarie 2015, când unii parlamentari PDM, aleși la scrutinul din noiembrie 2014, au decis să plece în Guvern. Exact cu 20 de zile înainte, el își înregistra propria companie de construcții, „Construct Agent Grup”. Peste doar 3 luni de la fondare, această firmă a câștigat primul contract cu statul. Așa arată datele de la Agenția Achiziții Publice. 
 
Primul contract cu statul: valoarea - 2 milioane de lei
 
La 19 mai 2015 „Construct Agent Grup” a obținut un contract de 2 773 046 de lei de la Primăria satului Ciripcău, Florești, pentru a efectua lucrări de „modernizare energetică a clădirii gimnaziului „Constantin Stere””. Primarul comunei, Mihail Donos, care și-a câștigat mandatul candidând pe lista PDM, spune că la concurs au participat, din câte își amintește, cel puțin 5 companii. La întrebarea cum de a fost aleasă o întreprindere care tocmai se crease și nu avea lucrări efectuate pentru a-și proba aptitudinile, el a răspuns că firma a demonstrat că mai realizase lucrări de construcții: „Această firmă efectuase lucrări până a fi contractată de noi. În raionul Cantemir, din câte îmi amintesc, am fost cu specialistul și s-a uitat la lucrările efectuate, la calitate. La moment eu sunt satisfăcut de lucrările care au fost făcute. Urmează să fie pusă în funcțiune cazangeria, dar deocamdată nu ne grăbim pentru că în acest sezon încă rămânem la încălzire pe bază de gaz. Din primăvară vom testa trecerea la biomasă. Clădirea gimanziului, care are trei etaje, a fost acoperită cu penoplast de 15 centimetri, au fost schimbate geamurile, ușile și 30% din calorifere”. 
 
Primarul mai spune că la alegerea câștigătorului licitației nu ar fi contat faptul că proprietarul e deputatul Nichiforciuc. „Nu l-am văzut în ochi pe deputat. L-am văzut pe șeful șantierului care s-a ocupat de construcție. Dar în rest nici o conversație n-am avut. Din grupul de lucru au făcut parte 9 membri, inclusiv eu. Ne-am uitat după prețurile pe care le confirmau prin rapoartele înaintate față de primărie. Asta a fost o companie care ne-a aranjat cel mai mult. Am controlat și calitatea materialelor. Sunt și deputați între deputați. Eu înțeleg că din cauza incompatibilității funcției nu i se permite, dar nu l-am văzut o dată să vină pe șantier, nu l-am văzut o dată să vină cu anumite propuneri. Am avut o conlucrare extrem de bună cu băieții care au fost în brigada de construcție”, ne-a mai declarat Mihail Donos.
 
Două contracte cu AIPA. Unul - obținut prin licitație, altul - prin negocieri directe
 
Următoarele două contracte cu statul i-au fost oferite firmei „Construct Agent Grup” de către Agenția pentru Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA). La 21 decembrie 2016 agentul economic a câștigat o licitație pentru efectuarea „lucrărilor de reparație a etajului 17 din cadrul AIPA”. În total, 10 agenți economici și-au depus ofertele, însă a fost aleasă firma deputatului Nichiforciuc, cu oferta de preț 690 de mii de lei. 
 
În copia Dării de seamă referitoare la această achiziție, furnizată portalului Moldova Curată, responsabilii de la AIPA au ascuns numele funcționarilor instituției care au făcut parte din grupul de lucru și au ales firma deputatului drept câștigătoare. De asemenea, rubrica în care este scris cine sunt fondatorii firmelor ofertante - acolo am fi văzut numele deputatului - la fel au fost ascunse.  
 
La AIPA numele funcționarilor care au făcut parte din comisia de licitații sunt date personale și sunt ținute în secret
 
Deocamdată directorul AIPA, Nicolae Ciubuc, pe care l-am întrebat de ce au fost secretizate numele membrilor grupului de lucru, dar și cele ale fondatorilor firmelor ofertante, nu ne-a oferit un răspuns.  
 
UPDATE. După publicarea articolului Nicolae Ciubuc ne-a comunicat că numele au fost ascunse "ținând cont de necesitatea respectării legislației aferenteprotecției datelor cu caracter personal". 
 
Peste o săptămână de la acest concurs de achiziții AIPA a mai încheiat un contract cu întreprinderea de construcții a lui Eugeniu Nichiforciuc. De această dată, fără licitație. A fost folosit instrumentul „desfășurarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare”. Așa cum reiese din darea de seamă, s-a motivat prin „situația imprevizibilă apărută în cadrul inițierii reparației din cadrul AIPA”. De această dată lucrările au costat ceva mai mult de 101 mii de lei. 
 
Construcția mansardei Casei Olimpice 
 
Tot în anul 2016 întreprinderea „Construct Agent Grup” a mai obținut un contract pentru schimbarea ușilor și ferestrelor exterioare la Spitalul Raional Șoldănești, iar anul 2017 l-a început cu un contract la Comitetul Național Olimpic și Sportiv, condus de deputatul democrat Nicolae Juravschi. De această dată, valoarea lucrărilor pe care urma să le execute întreprinderea este și mai mare - de 1.438.256,60 de lei.  
 
La licitația organizată în luna ianuarie 2017 au participat trei firme, dintre care două au fost descalificate, potrivit procesului-verbal, din cauză că au propus prețuri înalte, dar și pentru că ar fi avut dosarul incomplet. Astfel, în concurs a rămas doar „Construct Agent Grup”, care a și fost desemnată câștigătoare. Ar fi propus, potrivit procesului-verbal, un preț cu 200 de mii de lei mai mic decât au ofertat cele două firme.
 
Într-un răspuns expediat portalului Moldova Curată, Nicolae Juravschi, președintele CNOS, scrie că lucrările de reconstrucție a Casei Olimpice, care au fost efectuate de către mai multe firme, „este un proiect de suflet al CNOS”. „În primul rând, a fost un proiect extrem de complicat, dată fiind starea avariată a edificiului și necesitatea efectuării reconstrucției cu respectarea tuturor rigorilor ce decurg din statutul de monument de istorie al clădirii”, a notat Nicolae Juravschi. 
 
I-am solicitat un comentariu deputatului Egeniu Nichiforciuc referitor la parcursul firmei sale în cadrul licitațiilor publice. I-am cerut, de asemenea, să ne spună de ce nu a indicat în declarația sa de venituri și interese eventualele dividende pe care le-a putut obține din activitatea firmei sale. Deși a recepționat mesajul nostru, deputatul a preferat să nu răspundă. În cazul în care va solicita să-i asigurăm un drept la replică, o vom face. 
 
Viorica Manole
 
Această investigație apare în cadrul Proiectului “Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat    de    Asociația Presei Independente,   cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.
 
 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(6) comentarii
2017-12-04 21:44
Distribuie:

Eduard

05.12.2017
12:27
Dar unde-i dovada ca:1. Aceasta firma intradevar ii apartine lui Nichiforciuc?2. Ca au avut loc licitatii trucate si ca nu intradevar aceasta firma a oferit cel mai bun pret pentru lucrari astfel ca era si logic sa cistige licitatia?Inventii și populisme!

Alexei

05.12.2017
12:39
Fondarea unei firme tine de o procedură juridică, iar din asta nu rezultă că muncitorii nu au suficientă experiență în domeniu, mai ales că lucrările au fost efectuate calitativ.

Oleg

05.12.2017
12:49
Nu văd nici o problemă dacă firma activează legal, achită taxe și oferă cele mai mici prețuri la licitații !

Andrei

05.12.2017
12:57
Patru licitatii cistigate in atitia ani? De risul ciinilor. Altul cu influienta ce o are PDM ar fi cistigat zilnic cite patru licitatii )))

Harton

05.12.2017
13:00
Bre voi serios? Adică timp de 3 ani să câștigi 3 proiecte, asta trebuie să poți face știre!

Malina

05.12.2017
13:38
Lasati-va toti de lucrat, lasa-ti tara pe mainele ""expertilor" care scriu asta, e doar invidie nu ?

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Profil candidat: Eugeniu Nichiforciuc

Profil candidat: Eugeniu Nichiforciuc
Integritatea în activitatea politică Eugeniu Nichiforciuc este medic de profesie. A devenit deputat la 23 februarie 2015, pe lista Partidului Democrat. Până atunci, potrivit declarației sale de avere, a muncit la SA Terconvit. Anterior el a făcut parte din Partidul Comuniștilor, apoi a aderat la Partidul Moldova Unită, urmându-l la…//...
(0) comentarii
2019-01-31 20:27
Distribuie:

Fațadele caselor de cultură din Drochia, Cahul și Slobozia-Dușca au devenit, pentru un timp, albastre, cu însemnele PDM

Fațadele caselor de cultură din Drochia, Cahul și Slobozia-Dușca au devenit, pentru un timp, albastre, cu  însemnele PDM
La scurt timp după ce, la începutul lunii iunie, Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) a fost „decorată” cu un banner enorm al Partidului Democrat din Moldova (PDM), fațadele altor trei instituții de stat - din Drochia și Cahul și din satul Slobozia Dușca, raionul Criuleni - au fost amenajate în același…//...
(0) comentarii
2018-07-05 00:00
Distribuie:

Nunțile și cumetriile din 2015: cine și cât a câștigat

În declarațiile de avere pentru anul 2015, unii deputați și angajați ai administrației publice centrale au indicat venituri considerabile provenite de la evenimentele de familie, chiar dacă, în condițiile legii în vigoare la momentul depunerii declarațiilor, nu erau obligați să o facă. În prezent, când legislația a fost modificată, persoanele cu funcții…//...
(0) comentarii
2016-09-23 11:48
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.