Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Firma unui consilier democrat de la Strășeni, abonată la banii statului

Compania Protehservice SRL, fondată de consilierul raional Strășeni al PDM, Tudor Gonța, a câștigat, în ultimele șase luni, concursuri de achiziții publice în valoare de sute de mii de lei, încheind contracte cu structuri ale Consiliului Raional. În cel puțin un caz, compania a fost singurul participant la concursul de achiziție. În alte cazuri, contractele semnate cu firma lui Tudor Gonța nu apar pe site-ul Agenției de Achiziții Publice. Consilierul neagă că ar avea vreo legătură cu succesul companiei sale la licitațiile organizate de colegii săi, precizând că firma este administrată de o altă persoană.

Compania Protehservice SRL, specializată în construcţii generale de clădiri, întreţinerea şi repararea autovehiculelor și comerţ, a fost înființată de Tudor Gonța în iunie 2004 și este administrată de o persoană pe nume Angela Gavrilița. Inițial, firma a fost înregistrată în casa de 134 de metri pătrați a consilierului democrat de la Strășeni, dar în noiembrie 2017, „adresa” companiei a trecut în satul Vorniceni. Timp de 13 ani, Protehservice SRL nu a avut afaceri cu statul, până în decembrie 2017, când, în baza unei cereri a ofertelor de prețuri, compania a fost selectată de Consiliul Raional Strășeni pentru a gazifica casele de locuit din Codreanca. Contractul de achiziție în valoare de 537 de mii de lei a fost încheiat pe 21 decembrie 2017, chiar dacă firma lui Tudor Gonța nu a avut concurenți.

Am solicitat de la Nicolae Sîrbu, șeful Direcției economie, construcții și politici investiționale din cadrul Consiliului Raional Strășeni, să ne spună cine a făcut parte din comisia de selectare a agentului economic. Sîrbu a specificat că ne poate oferi date despre componența comisiei doar în baza unei solicitări de informații. Într-un răspuns remis pe adresa redacției se spune că din Grupul de lucru pentru achiziții publice fac parte Mihail Popa, președintele raionului, care este și președintele Grupului de lucru, Ion Ursu, specialist principal în cadrul Serviciului economie și politici investiționale din cadrul Direcției economie, construcții și politici investiționale, însuși Nicolae Sîrbu, șeful Direcției respective, Vera Manoli, șefa Direcției finanțe, și Ion Malic, șef al Serviciului Juridic. În afară de Ion Ursu, toți membrii grupului de lucru, care au votat unanim pentru selectarea singurei oferte de prețuri prezentate, cea a lui Tudor Gonța, în afară de faptul că îi sunt colegi la Consiliul Raional Strășeni, sunt și colegi de partid cu alesul poporului, toți făcând parte din echipa Partidului Democrat.

Contractele de achiziție nepublicate pe site-ul Agenției de Achiziții Publice

Circa 91 de mii de lei au intrat în conturile Protehservice SRL pentru alte două concursuri de achiziție organizate tot de Consiliul Raional Strășeni, contracte ce nu apar însă pe site-ul Agenției de Achiziții Publice. Astfel, potrivit unei decizii cu privire la transmiterea costurilor investiţionale formate în urma achiziționării de lucrări și servicii din contul mijloacelor financiare alocate din bugetul raional, din 16 februarie curent, între altele, 52 de mii de lei au fost transmise Primăriei Scoreni pentru achitarea lucrărilor de reparație a cazangeriei și a sistemului de iluminare a sălilor de clasă ale Liceului Teoretic „Universul”, efectuate de Protehservice.

În același timp, suma de 38.590 de lei a fost transmisă de Consiliul Raional Strășeni către Primăria Greblești pentru achitarea lucrărilor de montare a sistemului de încălzire al primăriei și punctului medical, lucrări effectuate, de asemenea, de firma lui Gonța. În același timp, cel puțin încă un contract de achiziție atribuit companiei Protehservice SRL nu apare pe site-ul Agenției de Achiziții Publice. Din Raportul privind executarea contractelor de achiziție în perioada august-decembrie 2017, întocmit de Agenția Servicii Publice, aflăm că firma lui Tudor Gonța a executat lucrări la gazoductul CMF din Strășeni, în baza unui contract de achiziție din septembrie 2017. Valoarea contractului nu este specificată.

Explicațiile consilierului democrat

Am încercat să luăm legătura cu Tudor Gonța pe parcursul mai multor zile, însă acesta evita să vorbească cu noi. Într-un final, consilierul, ne-a spus că nu știe nimic despre firma Protehservice SRL, chiar dacă a indicat-o în declarația de avere. „Nu-s eu în firma respectivă, eu sunt fondator, dar administrează cu totul altcineva. N-am eu treabă cu concursurile de achiziție. Este administrator, sunt lucrători”, ne-a spus Tudor Gonța fără a oferi mai multe detalii.

Donațiile la partid

În ultimii ani, Tudor Gonța a făcut donații de sute de mii de lei către Partidul Democrat. Potrivit unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice, în 2016, Gonța a vărsat în haznaua Partidului Democrat 130.000 de lei. Potrivit raportului financiar al PDM pentru primul trimestru din 2017, prezentat la CEC, alesul raional de la Strășeni a mai făcut o donație de 75 de mii de lei. Deocamdată, reprezentanții Partidului Democrat nu au prezentat raportul financiar anual pentru 2017.

Potrivit declarației de avere și interese personale pentru 2016, ultima care este disponibilă, Tudor Gonța, care este și director al Ialoveni-Gaz SRL, filiala Strășeni-Gaz, a încasat un salariu de 280 de mii de lei și o îndemnizație de consilier de 3.400 de lei. Soția sa, care muncește peste hotare, a contribuit la bugetul familiei cu 6 mii de euro.

Mariana Colun

Această investigație apare în cadrul Proiectului „Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat    de    Asociația Presei Independente,   cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(1) comentarii
2018-03-27 08:01
Distribuie:

Marcel

27.03.2018
09:41
Daca cistiga concursuri publice de achizitii, inseamna ca ofera cel mai bun pret si cei din jur n-au nevoie de aceste bunuri. Atita timp cit totul e public, inseamna ca nu e nimic ilegal.

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.