Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Funcționarul de la Primăria Chișinău care nu a indicat în declarația de avere un bloc cu apartamente de vânzare a fost achitat de Curtea de Apel

Fostul șef al Direcției Asistență Socială a Primăriei Chișinău, Valeriu Negru, urmărit penal pentru faptul că nu a indicat în declarația de venituri și proprietăți un bloc de locuit, a fost achitat acum câteva zile de către Curtea de Apel Chișinău. Sentința vine după ce prima instanță l-a recunoscut vinovat, însă a încetat procesul penal din cauza expirării termenului de prescripție. Procuratura Anticorupție intenționează să conteste hotărârea Curții de Apel la Curtea Supremă. 

Cazul lui Valeriu Negru a devenit cunoscut opiniei publice la sfârșitul anului 2015, când Ziarulnational.md a publicat o investigație în care se vorbea despre averile nedeclarate ale mai multor șefi din Primăria Chișinău. Atunci reporterii au constatat că Valeriu Negru este proprietarul unui bloc cu 12 apartamente, situat în sectorul Buiucani al capitalei, pe care nu îl indicase în declarația de avere pentru anul 2014. La acea vreme, apartamentele erau scoase în vânzare. 

Valeriu Negru a negat atunci că blocul i-ar aparține, chiar dacă datele de la Cadastru îl indicau pe el drept proprietar. El a afirmat că îi aparține doar terenul, pe care l-a obținut în anul 2009, când nu era angajat al Primăriei. Autorizația de construcție a obținut-o în anul 2012 și abia în 2013 a devenit angajat al Primăriei Chișinău, în funcția de șef de direcție. 

După apariția investigației, Comisia Națională de Integritate s-a autosesizat și a verificat averea lui Valeriu Negru, iar drept urmare a încetat controlul și a expediat dosarul la Procuratura Anticorupție, cu solicitarea de a examina cazul sub aspectul falsului în declarații. 

Prima instanță - vinovat, dar infracțiunea s-a prescris

După propriile verificări, Procuratura Anticorupție a pornit un dosar penal în baza art. 352/1 - declarație necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ competent, în vederea producerii unor consecințe juridice. După în jur de un an de examinare în instanță, judecătorul Vitalie Budeci de la Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) a emis, la 10 noiembrie 2017, o sentință prin care a constatat că Valeriu Negru a  comis fals în declarații, deoarece nu a declarat apartamentele din blocul ce îi aparține, dar și faptul că folosea prin comodat un autoturism. Cu toate acestea, instanța a dispus încetarea procesului penal, deoarece a intervenit termenul de prescripție - 2 ani de la comiterea infracțiunilor ușoare, falsul în declarații fiind considerat infracțiune ușoară.

Curtea de Apel - achitat. Procurorii sunt deciși să conteste hotărârea

Funcționarul nu a fost de acord cu decizia primei instanțe și a declarat apel, solicitând achitarea sa. Dosarul a ajuns astfel la Curtea de Apel Chișinău. La 6 martie 2018 Curtea de Apel, mai exact un complet format din judecătorii Xenofont Ulianovschi, Silvia Vrabii și Stelian Teleucă, au casat sentința primei instanțe și au adoptat o hotărâre nouă: Valeriu Negru este achitat, deoarece în acțiunile lui lipsesc elementele infracțiunii. Procurorii anticorupție au anunțat pentru Moldova Curată că vor contesta decizia.

Între timp, Valeriu Negru a plecat de la Primărie și în prezent nu deține nici o funcție publică. El spune că a demisionat din motive personale și că aceasta nu ar avea legătură cu dosarul penal. „Din motive pesonale am plecat din funcție și acum nu am nici o tangență cu instituțiile de stat. Să vedem ce va decide instanța”. 

Ce s-a întâmplat cu blocul

După ce a apărut investigația, în următoarea declarație de venituri și proprietăți, pentru anul 2015, Valeriu Negru a inclus blocul locativ cu mențiunea „construcție nefinisată cu bunuri imobile viitoare”, anul dobândirii - 2012, însă valoarea cadastrală nu a fost indicată. 

Datele de la Cadastru arată că în anul 2016, 10 din cele 12 apartamente din blocul lui Valeriu Negru au fost vândute. Majoritatea au o suprafață mai mare de 80 de metri pătrați. Un apartament - cu o suprafață de 167 de metri pătrați - a rămas în proprietatea lui Valeriu Negru, iar altul - de doar 40 de metri pătrați - este deținut de o persoană, care figura de la bun început drept proprietar al blocului, alături de Valeriu Negru. 

Ca și în 2015, Valeriu Negru spune acum că acea clădire nu i-a aparținut și că ea ar fi fost a unor persoane care au investit, cunoscuți și rude de-ale sale. „Cineva a avut interes să facă o sensație, blocul nu îmi aparține, acum trăiesc într-un singur apartament, blocul e al persoanelor care au investit. S-a tras de urechi o informație, cred că a fost un scop al cuiva să mă denigreze. Da, la Cadastru ele figurau pe numele meu, pentru că terenul era pe numele meu, ele erau de fapt înscrise pe numele persoanelor care au investit, dar eu eram prima persoană ca deținător al terenului. Ele erau gajate sau rezervate sau scrise după ei. Când spunem „bloc” cineva își poate imagina o clădire mare… sunt 12 apartamente. Eu trăiesc ca toată lumea, nu sunt milionar și nu am venituri fabuloase”, a spus Valeriu Negru pentru Moldova Curată. 

Hotărârea motivată a Curții de Apel Chișinău prin care Valeriu Negru a fost achitat în dosarul de fals în declarația de venituri și proprietate urmează să fie pronunțată la 3 aprilie 2018. 

Viorica Manole

Această investigație apare în cadrul Proiectului “Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat    de    Asociația Presei Independente,   cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.

 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2018-03-08 19:20
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Contracte cu statul ”reciclate” de firma condusă de soțul deputatei Valentina Buliga

 Contracte cu statul ”reciclate” de firma condusă de soțul deputatei Valentina Buliga
Timp de un un an, firma ”Ecostat” SRL condusă de Alexei Buliga, soțul deputatei democrate Valentina Buliga, a câștigat șapte contracte de achiziții publice în valoare de un milion 425 de mii de lei. Firma s-a angajat să colecteze, să transporte și să neutralizeze deșeurile medicale din cinci spitale din…//...
(0) comentarii
2018-01-23 09:41
Distribuie:

Magistrații de la CSJ au decis: ”Poşta Moldovei” este obligată să ofere informații despre firmele care au renovat oficiile poștale din țară

Magistrații de la CSJ au decis: ”Poşta Moldovei” este obligată să ofere informații despre firmele care au renovat oficiile poștale din țară
Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis o decizie irevocabilă prin care obligă Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei” să ofere Asociaţiei Presei Independente (API) informații referitoare la concursurile de achiziții desfășurate pe parcursul anilor 2014-2016. Litigiul dintre API și Î.S „Poşta Moldovei” se află în instanțe din luna aprilie anul trecut. Atunci,…//...
(0) comentarii
2017-10-04 18:12
Distribuie:

Datoriile de sute de mii ale judecătorilor, între riscuri pentru sistem şi fentarea legii

Datoriile de sute de mii ale judecătorilor, între riscuri pentru sistem şi fentarea legii
Circa 170 de judecători de la instanțele de fond şi de apel din Republica Moldova au indicat în declaraţiile lor de avere şi interese personale pentru anul 2016 împrumuturi de zeci sau sute de mii de lei, zeci de mii de euro sau lire sterline de la bănci şi rude. Împrumuturile au fost luate…//...
(0) comentarii
2017-10-02 15:42
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iraida Bînzari
Președinta raionului Fălești
Alexandr Chendeghelean
Membru în Executivul autonomiei găgăuze
Alexandru Botnari
Primar al orașului Hâncești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.