Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

INTERVIU cu Procurorul General al României, Augustin Lazăr: ”Conflictele de interese trebuie sancționate penal și combătute cu fermitate”

Conflictul de interese trebuie combătut ferm și sancționat penal, a declarat Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României, Augustin Lazăr, într-un interviu pentru Moldova Curată. El a vorbit despre gravitatea acestui tip de infracțiune și necesitatea ca autoritățile statului să acționeze cu fermitate pentru combaterea și prevenirea conflictului de interese.

Augustin Lazăr a făcut referire la licitațiile publice fraudate prin tolerarea conflictelor de interese, precum și la situațiile în care funcționarii și demnitarii favorizează anumite companii la care intenționează să se retragă după pensionare.

”Există o Directivă europeană care recomandă să se combată ferm conflictul de interese. Și recomandările europene trebuie urmate, dacă cineva vrea să intre în Uniunea Europeană. Directiva europeană recomandă să se sancționeze penal conflictul de interese, fiindcă simple sancțiuni cu caracter administrativ nu sunt de natură să inhibe astfel de fapte. Dar se mai recomandă să se acționeze și preventiv (...) Apropo, știți cum s-a introdus noțiunea de ”conflict de interese”? S-a făcut un studiu și s-a stabilit că circa 70-80 la sută din fondurile, din bugetele consiliilor locale și județene, erau drenate către firmele anumitor persoane, care erau în acord cu consilierii ori erau firme la care unii consilieri lucraseră mai înainte și rămăseseră la soțiile lor. Chestii din astea. 70-80 la sută! Să drenezi atâția bani către firmele proprii, asta înseamnă că omoară concurența, dezvoltă corupția și degeaba vine cutare om de afaceri care e harnic și vrea să facă treabă, că nu are ocazia, el e scos din circuitul acesta”, a subliniat procurorul general al României.

Menționăm că Augustin Lazăr este autorul unui volum numit ”Conflictul de interese. Teorie și jurisprudență. Studii de drept comparat”, lansat în 2017. Procurorul general al României și-a lansat la Chișinău, la Salonul Internațional de Carte Bookfest, un alt studiu - ”Protecția juridică a patrimoniului cultural și natural”.

 

Natalia Enache

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2018-08-30 14:56
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.