Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

La un an și jumătate de la începutul reformei ANI, instituția va avea, în sfârșit, vicepreședinte

Lilian Chișcă, actualul şef al Direcţiei control venituri şi proprietăţi din cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI), a câștigat concursul pentru poziția de vicepreședinte al instituției. Săptămâna viitoare, acesta ar putea fi confirmat în funcție de către șeful statului. Vicepreședintele ANI a fost ales abia acum, chiar dacă legea de reformare a instituției a intrat în vigoare în luna august 2016.

Pentru funcția de vicepreședinte a mai candidat Francisco Talmaci, care este în prezent specialist principal al Direcției sinteză, asistență juridică și control al Inspecției Financiare a Ministerului Finanțelor. La proba interviului acesta a declarat că ”un punct slab al fostei Comisii Naționale de Integritate a fost faptul că instituția s-a bazat prea mult pe sesizările cetățenilor și pe cele din mass-media, în loc să depună eforturi pentru a depista domeniile sau situațiile vulnerabile care există în societate”.

Lilian Chișcă declara, la concurs, că, dacă va fi ales, va miza pe o parte din angajații CNI, care au experiență în domeniu. După cele două probe, interviul și testul scris, în concurs, pentru proba a treia - poligraful - a rămas doar L. Chișcă, deoarece F. Talmaci și-a retras candidatura.

Înainte ca membrii Consiliului de Integritate să ia o decizie în privința câștigătorului, în ședința CI din 6 decembrie curent a fost chemată specialista care a efectuat testul cu detectorul comportamentului simulat, pentru a explica procedura de interogare a candidaților. Abia după aceea a fost luată decizia de a-l declara câștigător al concursului pe L. Chișca.

Întrebat de ce nu au chemat specialista și în cazul celorlalți candidați, care au concurat pentru funcția de președinte al ANI, membrul CI Oleg Efrim a declarat pentru Moldova Curată că în cazul lor concluzia era formulată explicit că au picat testul, însă la Lilian Chișcă nu ar fi existat această concluzie.

Potrivit unui comunicat ANI, în cel mult două zile lucrătoare de la validarea rezultatelor concursului, Consiliul va remite președintelui Republicii Moldova propunerea de a-l numi pe Lilian Chișcă în funcția de vicepreședinte al ANI.

Amintim că ANI nu este funcțională din luna august 2016, iar de atunci, concursul de selectare a conducerii a fost prelungit de câteva ori.

Lilia Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2017-12-07 23:16
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.