Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Mariana Kalughin: Testul la poligraf pentru funcția de președinte al ANI nu trebuie să fie unul eliminatoriu

Rezultatele testului cu detectorul comportamentului simulat (poligraf) nu pot fi singurul temei pentru eliminarea din concurs a unor candidați, a comentat experta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Mariana Kalughin, rezultatul concursului pentru funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), anunțat astăzi. Consiliul de Integritate (CI) i-a eliminat din concurs pe cei doi candidați, Teodor Cârnaț și Victor Strătilă, din cauză că aceștia au picat testul la poligraf.

Rezultatele testului la poligraf nu pot fi complet obiective”

Anunțul a fost făcut de către președintele ședinței CI din 9 octombrie 2017, Sergiu Ostaf. El a precizat că, în conformitate cu punctul 62 al Regulamentului cu privire la organizarea concursului, candidații care nu au susținut proba de poligraf nu pot fi incluși în procedura de validare a concursului.

Rezultatele testului la detectorul de minciuni nu pot servi drept dovadă a neautenticității informațiilor comunicate și nu pot servi drept unicul motiv pentru a lua o decizie în privința persoanei testate, afirmă Mariana Kalughin. Potrivit ei, atât prevederile din Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, cât și din regulamentul elaborat de Consiliul de Integritate contravin spiritului standardelor internaționale, dar și legii speciale naționale - Legea privind aplicarea testării cu detectorul comportamentului simulat (poligraf).

Precizăm că articolul 27 din legea menționată de expertă prevede că rezultatele testării care demonstrează caracterul neautentic al informaţiei comunicate de persoanele testate nu constituie dovadă a caracterului neautentic al informaţiei comunicate, nu constituie unicul temei pentru suspendarea executării obligaţiilor de serviciu ale persoanei testate, dar pot constitui temei pentru efectuarea unor măsuri suplimentare de verificare a persoanei.

Mariana Kalughin a subliniat că există foarte multe elemente care fac ca aceste rezultate să nu poată fi complet obiective, cum ar fi calificarea specialistului care execută testul la poligraf, starea persoanei testate sau mediul în care s-a efectuat testul. ”Deși am sesizat asupra caracterului eronat și contradictoriu al acestei prevederi, nu au fost reacții”, afirmă Mariana Kalughin.

În opinia sa, candidații ar putea contesta hotărârea Consiliului de Integritate, întrucât este vorba despre o contradicție între două legi. ”Dar cel mai sigur ar fi să se intervină în Legea cu privire la ANI, mai ales că are mai multe carențe”, a adăugat experta.

ANI – nefuncțională nici până la începutul anului 2018

După anunțarea rezultatelor, Teodor Cârnaț s-a arătat foarte revoltat și a declarat pentru Ziarul de Gardă că a fost un concurs „comandat politic”, iar Victor Strătilă a spus că este integru și mai mult nu vrea să comenteze. 

Solicitat de Moldova Curată, Sergiu Ostaf, unul dintre membrii Consiliului de Integritate, a declarat că hotărârea  de a-i elimina din concurs pe cei doi candidați este legală. ”Consiliul de Integritate a acționat în baza legii care reglementează această activitate, a legii cu privire la ANI, și am respectat întru totul interesul public”, a subliniat Sergiu Ostaf.

El a explicat că la formularea întrebărilor pentru testul cu detectorul comportamentului simulat  Consiliul de Integritate a luat în calcul ”zonele de risc” pentru fiecare candidat, reieșind din informațiile primite de la instituțiile abilitate și din cele din spațiul public. Testul a fost efectuat de către un poligrafolog acreditat și instruit în Statele Unite.

”Dacă cineva dintre candidați nu este de acord cu faptul că nu a promovat proba, să facă public acel raport și atunci toată societatea o să vadă concluziile în baza cărora Consiliul de Integritate a decis să considere că participanții la concurs nu au promovat această probă. Decizia este asumată, adoptată în consens, fără opinii separate”, a spus Sergiu Ostaf.

În urma deciziei de astăzi, CI a anunțat un nou concurs pentru funcția de președinte al ANI.

În acest fel, se atestă o nouă tărăgănare a procedurii de alegere a președintelui ANI, fapt ce ar putea face ca instituția să nu fie funcțională nici până la începutul anului viitor, consideră Mariana Kalughin. Ea mai constată că funcția de președinte al ANI nu este atractivă pentru persoane care ar fi interesate de acest domeniu.

”Modul în care a fost organizat concursul, cu mai multe amânări și cu prelungirea termenelor de depunere a dosarelor, a compromis întreg procesul”, a opinat experta CAPC.

Situația ar putea fi cumva remediată, dacă va fi ales un vice-președinte ale ANI, care, potrivit legii, poate exercita atribuțiile președintelui, în cazul vacanței funcției. Astfel, ar putea fi demarat procesul de selectare a ofițerilor de integritate, este de părere Mariana Kalughin.

În concursul pentru funcția de vice-președinte al ANI sunt doi candidați. Este vorba despre Lilian Chișcă, şef al Direcţiei control venituri şi proprietăţi din cadrul ANI, și Francisco Talmaci, șef-interimar al Direcției sinteză, asistență juridică și control al Inspecției Financiare de la Ministerul Finanțelor. Membrii Consiliului de Integritate au anunțat că acum sunt în așteptarea rezultatelor verificărilor făcute asupra candidaților de către Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate.

Mai amintim că, după proba scrisă și proba interviului, candidații la șefia ANI, Teodor Cârnaț și Victor Strătilă, au acumulat, în total, 43 de puncte și respectiv 33,9 puncte, din cele 60 posibile.

Natalia Enache

 

 

 

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2017-10-09 18:13
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Fațadele caselor de cultură din Drochia, Cahul și Slobozia-Dușca au devenit, pentru un timp, albastre, cu însemnele PDM

Fațadele caselor de cultură din Drochia, Cahul și Slobozia-Dușca au devenit, pentru un timp, albastre, cu  însemnele PDM
La scurt timp după ce, la începutul lunii iunie, Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) a fost „decorată” cu un banner enorm al Partidului Democrat din Moldova (PDM), fațadele altor trei instituții de stat - din Drochia și Cahul și din satul Slobozia Dușca, raionul Criuleni - au fost amenajate în același…//...
(0) comentarii
2018-07-05 00:00
Distribuie:

ANI ascunde informațiile de interes public. A refuzat să divulge cine sunt demnitarii care au cerut în instanță anularea actelor fostei CNI

ANI ascunde informațiile de interes public. A refuzat să divulge cine sunt demnitarii care au cerut în instanță anularea actelor fostei CNI
Abia devenită funcțională după reformare, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) îngrădește accesul la informațiile de interes public. Portalul MoldovaCurata.md a solicitat numele și prenumele subiecților declarării veniturilor și intereselor personale care au cerut în instanță anularea actelor de constatare adoptate de fosta Comisie Națională de Integritate (CNI). În răspunsul oficial,…//...
(0) comentarii
2018-06-27 09:47
Distribuie:

Comisia de disciplină din cadrul Judecătoriei Chișinău nu i-a aplicat nici o sancțiune grefierului care a schimbat numele ”Plahotniuc” în ”Filat”

Comisia de disciplină din cadrul Judecătoriei Chișinău nu i-a aplicat nici o sancțiune grefierului care a schimbat numele ”Plahotniuc” în ”Filat”
Eugeniu Garbuz, grefierul de la Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) care a înlocuit numele ”Plahotniuc” cu ”Filat” în procesul-verbal de audiere a lui Veaceslav Platon nu a fost sancționat. Președintele instanței a motivat că sancțiunea disciplinară nu poate fi aplicată, deoarece de la data săvârșirii abaterii disciplinare a expirat termenul de…//...
(0) comentarii
2018-06-27 09:47
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iraida Bînzari
Președinta raionului Fălești
Alexandr Chendeghelean
Membru în Executivul autonomiei găgăuze
Alexandru Botnari
Primar al orașului Hâncești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.