Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Nemulţumiri la Primăria Chetrosu după organizarea unui concurs public

Săptămâna trecută, în cadrul Primăriei Chetrosu din raionul Drochia s-a desfăşurat un concurs public de angajare a secretarului consiliului local. Moldova Curată a primit o sesizare prin care un cititor ne-a informat că persoana care a câştigat concursul nu ar avea studii juridice sau în domeniul administraţiei publice locale, aşa cum prevede legea.

Sesizarea a venit la rubrica „Semnalează abuzuri! Fii cu ochii pe autorităţi!”. Aici orice cetăţean poate semnala eventuale nereguli în activitatea persoanelor cu funcţii publice. În mesajul venit de la Chetrosu se spune că la concursul organizat de primărie au participat trei candidaţi. Dintre ei, doar doi au fost acceptaţi la proba scrisă: Aliona Eşanu şi Elena Tighineanu. Prima a fost declarată câştigătoare. În sesizare se mai spune că doamna care a câştigat concursul nu ar avea pregătirea necesară pentru această funcţie şi că timp de mai mulţi ani ea ar fi lucrat peste hotare. Autorul sesizării este de părere că Aliona Eşanu ar fi fost ajutată de către primar să ajungă în această funcţie.

La rândul său, Aliona Eşanu a explicat pentru Moldova Curată că are o experienţă de muncă de cinci ani în domeniul juridic. Totodată, ea a negat că ar fi lucrat peste hotare.

De cealaltă parte, Elena Tighineanu, candidata care a pierdut concursul, spune că ea are studii şi experienţă în domeniul administraţiei publice locale şi nu ştie de ce nu a fost selectată.

Timp de 21 de ani la Primăria din Chetrosu a activat un singur secretar al consiliului local, însă doamna a fost eliberată din funcţie, din motivul pensionării pe vârstă. Aceasta este mama candidatei care a pierdut concursul.

Ambele candidate au studii juridice

Şi primarul localităţii, Ion Prodan, confirmă că Aliona Eşanu are studii juridice şi că ar fi activat o perioadă în cadrul unui cabinet de avocaţi din capitală. „Eu nu am fost în comisie, atunci când a fost selectată doamna, însă am văzut dosarul ei şi ştiu că are diplomă de studii juridice. Ea a câştigat deoarece a fost mai bună la proba scrisă”, afirmă primarul din Chetrosu.

Moldova Curată a obţinut copiile diplomelor de licenţă ale ambelor candidate la funcţia de consilier local din Chetrosu. Respectiv, aceste acte arată că atât Aliona Eşanu, cât şi Elena Cincilei au studii juridice, astfel că cele expuse în sesizarea trimisă pe adresa portalului Moldova Curată nu s-au adeverit. Aliona Eşanu, cu numele de dinainte de căsătorie Donici, a absolvit în anul 2006 Universitatea de Studii Europene din Chişinău, la specializarea Drept economic. În acelaşi an a absolvit facultatea şi Elena Tighineanu (Cincilei), având aceeaşi specializare, doar că şi-a făcut studiile la Academia de Studii Economice din Moldova.

Amintim că Legea privind administraţia publică locală stabileşte că persoana candidată la funcţia de secretar se va selecta pe bază de concurs. “Persoana numită, în condiţiile prezentei legi, în funcţia de secretar trebuie să fie licenţiat al unei facultăţi (secţii) de drept sau de administraţie publică”, este menţionat în actul legislativ.

Lilia Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2016-05-17 14:25
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.