Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Niciun certificat de integritate nu a împiedicat înregistrarea candidaților la parlamentare. Iurie Ciocan: Esența a fost ca oamenii să știe cu cine au de a face

Certificatele de integritate, eliberate de Autoritatea Națională de Integritate pentru prima dată la alegerile parlamentare, nu au împiedicat înscrierea în cursa electorală a vreunui candidat. Chiar dacă unele certificate arătau ”păcatele” candidaților, membru CEC Iurie Ciocan spune că ei nu au fost scoși din cursă deoarece nu aveau stabilite interdicții de a ocupa funcții publice.

Din totalul de 1595 de certificate de integritate oferite candidaților, în 6 dintre ele ANI a introdus mențiuni ce reies din încălcarea legislației cu privire la declararea averilor, intereselor, incompatibilităților și conflictelor de interese. Cu toate acestea, ele nu au fost în stare să fie un ”filtru” care să împiedice persoanele lipsite de integritate să candideze. Despre asta a anunțat vicepreședintele ANI, Lilian Chișca, în cadrul unor dezbateri la acest subiect, organizate de API și portalul Moldova Curată. El nu a putut, însă, explica de ce s-a întâmplat acest lucru, menționând că ANI și-a îndeplinit strict obligațiile prevăzute de legislație și că nu este împuternicită să urmărească efectele acestor documente.

Argumentele vicepreședintelui ANI nu au fost convingătoare pentru experta anticorupție, fosta directoare adjunctă a CNA, Cristina Țărnă, care s-a arătat nemulțumită de faptul că ANI, după ce a depus un efort instituțional semnificativ eliberând aproape 1600 de certificate de integritate, nu a insistat să afle și să facă publică finalitatea lor.

”Este munca voastră! Dacă ANI ar demonstra că îi pasă de ceea ce face sau că ceea ce face nu este o formalitate, cu atât mai mult că nu erau multe aceste certificate cu mențiuni, ar fi fost foarte important să facă o comunicare publică pentru a spune de ce, totuși, acele persoane au fost înregistrate în cursa electorală”, a spus Cristina Țărnă.

”Nouă ne pasă”, i-a răspuns vicepreședintele ANI, Lilian Chișca, care a adăugat că, de fapt, Comisia Electoral Centrală este cea care decide referitor la înregistrarea în cursa electorală. ”CEC este o instituție publică independentă, în activitatea căreia noi nu putem interveni. Codul Electoral prevede expres care sunt condițiile și cazurile când o persoană poate sau nu poate fi admisă să candideze, fie pentru alegeri parlamentare, prezidențiale sau locale. Noi putem foarte simplu afla soarta lor (n.r. a certificatelor cu mențiuni), dar nu știu dacă ar fi relevant”, a mai spus Lilian Chișca.

Un ”filtru” prea larg pentru persoanele cu integritatea pătată

De cealaltă parte, fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale și actualul membru al CEC, Iurie Ciocan, a explicat pentru Moldova Curată că înscrierea sau respingerea unui candidat depinde și de ce fel de mențiuni au fost introduse în certificatul de integritate: ”Înscrisuri în certificate, vorbind la nivel teoretic, pot fi diferite. Poate fi scris că cetățeanul a fost condamnat de prima instanță, ca în cazul lui Ilan Șor, ori cetățeanul a avut niște constatări ale ANI, dar nu este limitat în drepturile sale cetățenești de a ocupa vreo funcție publică. De exemplu, ANI putea să constate că o persoană nu și-a declarat o mașină și pentru asta a fost sancționat prin avertizare sau amendă. Dar asta nu îl limitează în drepturile sale pe cetățean de a ocupa o funcție publică. Interdicțiile de a candida apar în două cazuri: primul – când persoana își ispășește pedeapsa și este în penitenciar și al doilea – când persoana nu este în penitenciar, dar este condamnată, să zicem cu suspendarea executării, dar cu pedeapsă complementară de a ocupa anumite funcții publice, pentru o anumită perioadă. Aceste pedepse fac parte din pedepsele complementare care pot fi stabilite doar de instanțele de judecată”.

Iurie Ciocan: Un simplu certificat de integritate nu poate limita drepturile electorale

L-am mai întrebat pe Iurie Ciocan ce se întâmplă în cazul în care pe numele unei persoane există o hotărâre definitivă a instanțelor de judecată că și-a ascuns averile. ”Tocmai de asta noi facem aceste certificate publice, ca mai departe alegătorul să decidă dacă merită să voteze asemenea persoană care și-a ascuns averile sau nu”, a răspuns membru CEC.

”Deci acesta nu este un motiv ca persoana să nu fie înscrisă în cursa electoral?”, am insistat cu o precizare. ”Limitarea dreptului de a fi ales poate fi făcută doar printr-o hotărâre definitivă și irevocabilă a unei instanțe de judecată. Noi trebuie să înțelegem că stat democratic este un stat unde acționează legea și nu există situația în care un simplu certificat de integritate emis de o instituție a statului responsabilă de acest lucru să poată limita pe cineva în drepturile sale electorale. Dar acesta poartă un caracter informativ, ca oamenii să cunoască și să dea o apreciere critică”, a reiterat Iurie Ciocan. El a insistat pe importanța informativă a certificatului. ”Esența acestor certificate este de a aduce la cunoștință cetățenilor cu cine au de a face. Dacă nu ar fi cerința de a prezenta certificate de integritate pentru înregistrarea în calitate de candidați, eu cred că peste 99 la sută dintre ei nu ar face publice aceste lucruri, ar tăcea mâlc. Dar aceste certificate se fac publice și scot la suprafață informații pe care unii nu ar vrea să le spună public. Și mai cred că multă lume care intenționa să-și înainteze candidaturile, știind că au anumite impedimente legale, s-au abținut să facă acest lucru. Așa presupun eu”, a subliniat Iurie Ciocan.

Cine sunt candidații cu mențiuni în certificatele de integritate? Un democrat, un comunist și un reprezentat al Partidului Nostru

Am căutat să aflăm cine sunt persoanele vizate de cele 6 certificate cu mențiuni și am găsit numai 3 în toată lista de candidați înregistrați atât în cele 51 de circumscripții uninominale, cât și pe listele celor 15 formațiuni politice înregistrate în cursă. Toate certificatele au fost publicate pe pagina CEC.

Astfel, unul dintre certificate îi aparține lui Valentin Guznac, candidat al Partidului Democrat în circumscripția numărul 29 din Chișinău, care are mențiuni la capitolul ”Incompatibilități constatate nesoluționate”. Încălcarea a fost constatată de fosta CNI, la 28.07.2016. La acea dată Valentin Guznac deținea funcția de secretar general adjunct al Guvernului și calitatea de consilier în Consiliul local al municipiului Chişinău. În paralel, exercita și funcţia de director al Camerei de Licenţiere, astfel, a încălcat regimul juridic al incompatibilităților funcţiilor.

Al doilea certificat cu mențiuni este pe numele unui candidat al Partidului Comuniștilor pe circumscripția națională, Ion Țugulea. Tot fosta CNI a constatat o situație de incompatibilitate, la 16.06.2016, când Ion Țugulea era vicepreședinte al raionului Nisporeni, dar  și administrator și fondator al SRL ,,Firma Ionel”.

Al treilea certificat îi aparține candidatului formațiunii Partidul Nostru, Victor Bogatico. Spre deosebire de cei doi, Bogatico are mențiuni la capitolul interdicții de a ocupa funcții publice sau funcții de demnitate publică, el fiind condamnat conform art.326, al. 2 Cod penal. Acestuia i-a fost refuzată înscrierea în cursa electorală pe circumscripția uninominală nr. 4 de la Rîșcani, dar motivul invocat de organul electoral local a fost legat de nereguli la colectarea semnăturilor, și nu de interdicția din certificatul de integritate. Bogatico a fost înscris, în schimb, în lista națională a Partidului Nostru, pe locul al patrulea. Situația este neclară oricum în acest caz, deoarece legea prevede înscrierea în certificatele de integritate a interdicțiilor rămase definitive prin hotărâri ale instanțelor, dar Victor Bogatico era condamnat la acea dată doar în prima instanță. Într-un articol anterior, Moldova Curată a arătat că nici ANI și nici Inspectoratul Național de Probațiune nu au putut să explice această mențiune apărută în certificatul candidatului Partidului Nostru.

Natalia Enache

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2019-03-02 21:02
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Președintel raionului Basarabeasca este verificat de ANI

Președintel raionului Basarabeasca este verificat de ANI
Președintele raionului Basarabeasca, Piotr Pușcari, este verificat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) in cadrul a trei proceduri de control: două privind eventuale incălcări ale regimului de declarare a conflictelor de interese și al restricțiilor și una referitoare la declararea veniturilor și intereselor personale.  Autoritatea a pornit controlul la 1 noiembrie…//...
(0) comentarii
2019-11-11 21:23
Distribuie:

ALEGERI LOCALE, TURUL DOI: candidați și interese

ALEGERI LOCALE, TURUL DOI: candidați și interese
În turul doi al alegerilor locale, care se va desfășura pe 3 noiembrie 2019, au acces și unii candidați care au la activ conflicte de interese recunoscute de autoritatea de profil. În unele orașe sunt pretendenți care, anterior, ocupând funcții publice, au încheiat contracte de achiziții cu firmele familiei sau…//...
(0) comentarii
2019-11-01 17:38
Distribuie:

CANDIDAT: ION COTOMAN, BLOCUL ELECTORAL ”ACUM”

CANDIDAT: ION COTOMAN, BLOCUL ELECTORAL ”ACUM”
Integritatea în activitate politică Ion Cotoman candidează din partea Blocui ”ACUM” pentru funcția de primar al comunei Bălăbănești din raionul Criuleni. El îl va înfrunta în turul doi al alegerilor locale din 3 noiembrie pe Ion Nistrean, candidatul democraților. Ion Cotoman este economist de profesie. Este administratorul firmei ”Antares-Agro” SRL.…//...
(0) comentarii
2019-11-01 16:51
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.