Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice




Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Nouă candidați aspiră la funcția de primar al orașului Basarabeasca. Unii nu vorbesc deloc limba română

Printre candidații la funcția de primar al orașului Basarabeasca, localitate cu peste 12 mii de oameni, unul a fost inițiatorul referendumului privind orientarea politicii externe a țării spre Uniunea Vamală - candidatul Partidului Socialiștilor (PSRM), Piotr Pușcari, iar alţi sunt susținători ai acestei inițiative, între care, actualul primar, reprezentantul PCRM, Nicolai Nicolaev. Candidatul PLDM, Vasile Guzun, este vicepreședintele raionului, demis pentru că ar fi venit beat la serviciu, dar restabilit prin hotărâre judecătorească.

Reprezentantul PSRM a inițiat în trecut organizarea unui referendum pentru Uniunea Vamală

Unul dintre cei mai tineri candidați este socialistul Piotr Pușcari. El are 28 de ani și deține funcția de secretar al Organizației teritoriale a PSRM de la Basarabeasca, de unde declară un venit de 71 de mii de lei pentru anii 2013-2014, un salariu mai mic de 3000 de lei pe lună. De asemenea, Piotr Pușcari, care este vorbitor de limbă rusă și care, în discuții cu reporterul Moldova Curată a spus că nu înțelege și nu poate vorbi deloc limba română sau ”moldovenească”, este și consilier orășenesc la Basarabeasca, ales pe lista PSRM, de unde declară un venit de 288 de lei pentru ultimii doi ani. În calitate de consilier, a fost inițiatorul organizării la Basarabeasca a unui referendum consultativ pentru alegerea vectorului socio-economic de dezvoltare îndreptat spre Uniunea Vamală.

Oamenii trebuie să se expună unde vor sa meargă: în Uniunea Vamala sau în Uniunea Europeană, de aceea Consiliul a hotărât sa susțină unanim aceasta decizie de a desfășura în aceasta zi adunarea cetățenilor”, afirma în ianuarie 2014 consilierul socialist, atunci când mai multe raioane, inclusiv Autonomia Găgăuză, intenționau să organizeze un asemenea plebiscit.

Solicitat de Moldova Curată, Piotr Pușcari a declarat că această inițiativă ar fi fost una legală și că a fost, de fapt, a întregului Consiliul Orășenesc și nu doar a Partidului Socialiștilor. Ulterior, administrația de la Basarabeasca a renunțat la acest referendum, consilierii comuniști refuzând să susțină inițiativa, după ce referendumul din Autonomia Găgăuză a fost declarat ilegal.

Candidatul PSRM a declarat că deține un teren de 0,07 la Basarabeasca pe care l-a primit de la primărie pentru a-și construi casă, întrucât are familie, și un automobil Toyota Avensis. Acum nu are nicio locuință și spune că trăiește în casa părinților. Referitor la donațiile pe care le-a făcut la partid, Piotr Pușcari a declarat că acest lucru îl privește numai pe el personal. În raportul financiar al PSRM pentru această campanie electorală, numele lui nu se regăsește printre donatori. 

Piotr Pușcari este electrogazosudor de meserie și ucrainean de naționalitate. A candidat și la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 pe lista PSRM, dar, fiind pe poziția a 44-a, nu a acces în Legislativ.  

Actualul primar a susținut integrarea în Uniunea Vamală, dar s-a răzgândit

Actualul primar al orașului Basarabeasca, Nicolai Nicolaev, este candidat din partea Partidului Comuniștilor (PCRM), iar anterior a fost consilier local al orașului. Inițial, și el a susținut desfășurarea unui referendum privind integrarea în Uniunea Vamală, dar ulterior, la fel ca și reprezentanții comuniștilor de prin alte raioane, a renunțat la idee. Totodată, a susținut și desfășurarea referendumului în Autonomia Găgăuză. 
Vreau foarte mult ca autoritățile  noastre să ne răspundă la întrebarea – care stat trăieşte acum bine? De exemplu Grecia, Bulgaria, România sau poate Ucraina? Priviţi ce se întâmplă acolo. În prezent vedem că preţurile cresc, tarifele pentru utilități cresc, în acelaşi timp nici salariile și nici pensiile nu se majorează. De exemplu, pentru Ucraina Federaţia Rusă a micşorat preţul pentru gaze naturale cu 30 la sută. Iar Republica Moldova a luat din Europa credite pe care trebuie sa le întoarcem în următorii 100 de ani”, declara în ianuarie 2014 Nicolai Nicolaev.

Câteva zile mai târziu, primarul de Basarabeasca însă și-a schimbat deja opinia, citat de Europa Liberă:„Nu sunt împotriva organizării unui referendum. Însă trebuie să ţinem cont de aspectele legale. Găgăuzia este o autonomie teritorială, dar noi suntem centru raional. Dacă şi s-ar decide organizarea referendumului, probabil ar trebui să fie la nivel de raion şi nu de oraş.”

Urmărit în două dosare penale, dar achitat de Curtea Supremă de Justiție

Primarul orașului Basarabeasca a demis-o pe directoarea Întreprinderii Municipale ”Apă Canal”, Tatiana Donici, care a contestat această decizie în instanță. Astfel, Nicolai Nicolaev s-a ales cu un dosar penal pentru abuz în serviciu și pentru prejudiciu cauzat Bugetului de Stat. 

Judecătoria Basarabeasca, la fel ca și Curtea de Apel Chișinău, a dat dreptate funcționarei de la ”Apă Canal”, și ambele instanțe au dispus demiterea primarului cu interdicția de a mai deține funcții publice timp de 3 ani. Primarul a refuzat să își depună mandatul argumentând că nu este o decizie definitivă și că o va contesta la Curtea Supremă de Justiție. El a spus atunci că acest conflict are un iz politic pe motiv că el este membru al PCRM, în timp ce Tatiana Donici este membru al  PLDM.  ”Pentru a-mi  revendica drepturile, intenţionez să mă adresez atât la CSJ, cât şi la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Consider că este o comandă politică”, declara în iulie 2014 Nicolai Nicolaev.   

Pentru neexecutarea hotărârii judecătoreşti pe numele lui Nicolai Nicolaev a fost intentat un nou proces penal. Însă, la 11 noiembrie 2014, Curtea Supremă de Justiţie a anulat toate învinuirile aduse primarului ca nefondate.  

În declarația de avere depusă la Consiliul Electoral de Circumscripție Nicolai Nicolaev a declarat venituri de 167 mii lei pentru anii 2013-2014. Deține mai multe imobile, între care două apartamente la Basarabeasca de câte 29 și 39 m. p., un teren intravilan pe care este o casă neterminată, un garaj și un alt tip de imobil, fără precizarea ce reprezintă acesta, înregistrat pe numele soției. De asemenea, are un automobil Ford Orion. 

Candidatul PLDM, demis din funcția de vicepreședinte al raionului, dar restabilit prin judecată

Candidatul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vasile Guzun, a fost ales în funcția de vice-președinte al raionului Basarabeasca în noiembrie 2012, dar în urma unui conflict cu președintele raionului, Nicolai Chendighelean, reprezentant al Partidului Democrat, în octombrie 2014 a fost demis cu votul majorității consilierilor raionali. Președintele raionului l-a acuzat că ar fi venit la serviciu în stare de ebrietate.

Solicitat de Moldova Curată, Vasile Guzun a respins aceste acuzații, declarând că este vorba despre interese politice și că a atacat această decizie în instanță. Vasile Guzun spune că a fost demis în timp de era internat în Spitalul de boli infecțioase ”Toma Ciorbă” din Chișinău, fiind în concediu medical. La 7 mai 2015, o hotărâre a Curții de Apel i-a dat dreptate vicepreședintelui demis și l-a repus în funcție, dar Consiliul raional întârzia cu executarea acestei decizii. Chiar în ziua în care am discutat cu Vasile Guzun, la 5 iunie 2015, Consiliul raional reușise să se întrunească și votase pentru restabilirea acestuia în funcția de vicepreședinte al raionului. În aceeași zi, candidatul a declarat că și-a suspendat activitatea, întrucât își face campanie, fiind candidat la funcția de primar al orașului.  

Neclarități în declarațiile de avere

În declarația depusă în calitate de candidat Vasile Guzun indică faptul că este neangajat, fiind demis la momentul înregistrării în cursa electorală. A arătat un venit de 67 mii de lei pentru 2013-2014. Cu toate acestea, în declarația de venit doar pentru anul 2013, depusă la CNI, veniturile declarate sunt mai mari, de peste 100 de mii de lei, diferențe pe care candidatul le explică prin faptul că a încurcat datele, cele 67 de mii fiind numai pentru anul 2014.

Vasile Guzun mai deține un apartament în Chișinău de 62 m.p. în care spune că locuiește fiul său, iar el trăiește într-o casă la Basarabeasca, înregistrată pe numele fiului, primită moștenire de la bunei.

O altă proprietate indicată de Vasile Guzun este un spațiu comercial în Basarabeasca, cu o suprafață de 250 m.p., înregistrat pe numele soției. Deși spune că pe acest spațiu soția desfășoară activitate comercială, candidatul nu a indicat veniturile din aceasta activitate, spunând că în formularul declarației a găsit câmp doar pentru a indica spațiul comercial.  
Totodată, în declarațiile de venit nu apare la capitolul proprietăți o vilă care este indicată în declarația pentru anul 2012, cu o suprafață de 44 m.p., în valoare de aproape 12 mii lei, pe care a cumpărat-o. Întrebat unde a dispărut vila, Vasile Guzun ne-a spus că nu a avut nicio vilă și nu știe despre ce este vorba.

În 2013 și-a cumpărat un automobil Skoda Superb cu 260 de mii de lei, sumă care este de două ori și ceva mai mare decât veniturile sale anuale. Vasile Guzun afirmă că o parte din bani i-a obținut din vânzarea unui alt automobil BMW, în același an, pentru care a obținut 135 de mii de lei, conform declarației de avere pentru anul 2013. Restul banilor, ce reprezintă jumătate din suma necesară, spune că i-a adunat cu ajutorul soției și al fiului său. 

Vasile Guzun a făcut Facultatea de Economie a Universității de Stat și a fost timp de peste 25 de ani președinte al Asociației raionale de consum. Spune că a devenit membru al PLDM cu 4-5 ani în urmă, dar că nu a făcut donații la partid niciodată. 

Încă 6 candidați, trei de la partide și trei independenți

Partidul Democrat l-a propus la funcția de primar al orașului Basarabeasca pe Valentin Potcovali, consilier raional și medic de profesie. Pentru anii 2013-2014 a declarat venituri în valoare de 132 mii de lei, deține o casă de locuit la Basarabeasca, un automobil și o motocicletă.

Un alt candidat este Valentin Cimpoieș, de la Partidul Nostru, consilier raional  independent, votat pe lista PCRM în 2011, manager la întreprinderea individuală ”Cimpoieș Maria”, cu un venit de aproape 69 mii de lei pentru 2013-2014. Acesta indică în declarația de venituri și proprietăți două terenuri la Basarabeasca, un automobil, dar și faptul că nu are casă. 

Blocul Electoral Platforma Popular Europeană ”Iurie Leancă” îl susține la funcția de primar pe Gheorghe Malai, specialist principal la Consiliul raional Basarabeasca. Candidatul nu declară nici un venit de la locul de muncă, deține un teren agricol de 4,2 ha, o casă de locuit de 82 m. p. și un garaj la Basarabeasca. Are o mașină Relault Scenic și un depozit bancar cu 2300 de euro. 

Vasile Filipov, candidat independent, este de profesie evaluator de imobile, angajat la  ”BSP Capital” SRL, cu un venit de 12 mii de lei pentru ultimii doi ani, dar proprietar al mai multor imobile. Candidatul deține o casă la Basarabeasca de 97 m. p., un apartament la Chișinău, de 85 m. p., un teren agricol la Durlești, trei spații comerciale și un garaj la Basarabeasca. În afară de casă și garaj, restul imobilelor sunt indicate ca fiind înregistrate pe numele soției. De asemenea, are un automobil Toyota.

Ludmila Chiciuc este pensionară și candidează independent. A declarat un venit total de aproximativ 84 mii de lei pentru anii 2013-2014 și faptul că deține o casă de 220 m.p. 

Un alt candidat independent este Petru Scutari, angajat la depoul stației de trenuri din Basarabeasca, indică un venit de numai 2362 de lei pentru ultimii doi ani de activitate, nici un imobil și un autoturism Ford Tranzit. 

Natalia Enache

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2015-06-09 12:19
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Președintel raionului Basarabeasca este verificat de ANI

Președintel raionului Basarabeasca este verificat de ANI
Președintele raionului Basarabeasca, Piotr Pușcari, este verificat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) in cadrul a trei proceduri de control: două privind eventuale incălcări ale regimului de declarare a conflictelor de interese și al restricțiilor și una referitoare la declararea veniturilor și intereselor personale.  Autoritatea a pornit controlul la 1 noiembrie…//...
(0) comentarii
2019-11-11 21:23
Distribuie:

ALEGERI LOCALE, TURUL DOI: candidați și interese

ALEGERI LOCALE, TURUL DOI: candidați și interese
În turul doi al alegerilor locale, care se va desfășura pe 3 noiembrie 2019, au acces și unii candidați care au la activ conflicte de interese recunoscute de autoritatea de profil. În unele orașe sunt pretendenți care, anterior, ocupând funcții publice, au încheiat contracte de achiziții cu firmele familiei sau…//...
(0) comentarii
2019-11-01 17:38
Distribuie:

CANDIDAT: ION COTOMAN, BLOCUL ELECTORAL ”ACUM”

CANDIDAT: ION COTOMAN, BLOCUL ELECTORAL ”ACUM”
Integritatea în activitate politică Ion Cotoman candidează din partea Blocui ”ACUM” pentru funcția de primar al comunei Bălăbănești din raionul Criuleni. El îl va înfrunta în turul doi al alegerilor locale din 3 noiembrie pe Ion Nistrean, candidatul democraților. Ion Cotoman este economist de profesie. Este administratorul firmei ”Antares-Agro” SRL.…//...
(0) comentarii
2019-11-01 16:51
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.