Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Partidele pro-europene, fără candidați oficiali la șefia municipiului Comrat

Șase candidați, patru propuși de partide și doi independenți, se bat pentru funcția de primar al municipiului Comrat. PLDM, PDM și PL, considerate cele mai mari partide cu viziuni pro-europene din țară, nu au înregistrat niciun candidat. În schimb, pentru un nou mandat candidează deputatul PDM, Nicolae Dudoglo, tot el, primarul orașului până la începutul anului 2015, când a renunțat la funcție în favoarea mandatului de deputat. Dudoglo candidează la alegerile din 14 iunie în calitate de independent.

Nicolae Dudoglo s-a născut la 13 martie 1966. În 2003 a fost ales deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, devenind șef al Direcției tineret și sport a Comitetului executiv al Găgăuziei. În 2004 a devenit primar al orașului Comrat cu 61% din voturi. Peste doi ani, a candidat pentru prima dată la șefia autonomiei găgăuze, fiind însă învins, după două tururi de scrutin de Mihail Formuzal, pe atunci, primarul orașului Ceadîr Lunga. A revenit la Primăria Comrat, iar ulterior a candidat, din nou fără succes, la funcția de bașcan. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, Dudoglo, din postura de primar de Comrat, s-a lansat în politica „mare”, candidând pentru funcția de deputat în Parlamentul de la Chișinău pe listele Partidului Democrat (PDM), fiind pe locul 10. Astfel a acces în Legislativ, iar la începutul lunii ianuarie 2015 a anunțat că renunță la mandatul de primar, urmând a candida din nou la funcția de bașcan. În martie 2015, deși era deputat PD, s-a distanțat de această formațiune și și-a încercat din nou norocul la funcția de bașcan. Și de această dat a fost învins, funcția fiind obținută de Irina Vlah, care a fost susținută de PSRM, deși a candidat ca independent.

Dudoglo și păcatele sale

După ce a pierdut funcția de bașcan, Dudoglo vrea să revină la cea de primar de Comrat. Și de această dată a ales să se distanțeze de PDM, deși reprezintă acest partid în Parlament, fiind membru al Comisiei Drepturile Omului și Relații Interetnice și să candideze ca independent. „Toți primarii vor să devină deputați, dar mai rar un deputat care să vrea să revină primar”, și-a motivat Dudoglo alegerea de a candidat din nou la postul de primar al municipiului Comrat. Schimbările și incertitudinea din acțiunile lui Dudoglo nu sunt însă o noutate. În ultimii ani, acesta s-a remarcat prin mai multe declarații și fapte contradictorii. În campaniile electorale din regiunea găgăuză a pledat pentru legături mai strânse cu Rusia și chiar integrarea în Uniunea Vamală. Totuși, în ultima perioadă, drumurile lui Dudoglo la Moscova par să se fi limitat, iar în martie 2015, în plină campanie electorală pentru funcția de bașcan, a apărut informația că Dudoglo ar avea chiar acces interzis în Federația Rusă. Acesta însă s-a grăbit să respingă aceste informații, precizând că ele ar fi doar bârfe din campania electorală.

Conform declarației cu privire la venituri și proprietăți depuse pe anul 2014, deputatul Dudoglo a avut anul trecut un venit din salariul de primar de Comrat de 117 mii de lei, iar soția sa, de 85 de mii, din postura de angajată a Universității de Stat din Comrat. Dudoglo a mai indicat șase terenuri, trei apartamente, dintre care două în Comrat și unul în Chișinău, un spațiu comercial și două automobile, o Toyota Rav 4 și un Volkswagen. Tot în acea declarație, candidatul a indicat că deține 10% din capitalul firmei „Drongo” LTD, din Ungaria. Dudoglo nu a inclus însă firmele deţinute de soţia sa. Potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, Tatiana Dudoglo deţine 50% din firma „Istikbal” SRL şi ÎI „Tatiana Dudoglo”. Solicitat anterior de ZdG pentru a se expune la subiect, Dudoglo s-a arătat indignat de întrebările noastre şi a refuzat să răspundă. „Ce vreţi de la mine, întrebaţi-o pe soţia mea”, a replicat acesta, pe un ton nervos. În declarația pe anul 2014, Nicolae Dudoglo a indicat că a contractat în 2014 un credit de 170 mii de lei, pe un termen de 15 ani cu o dobândă de 10,8%. În timpul alegerilor pentru funcția de bașcan, Dudoglo nu a indicat nici în declarația depusă la Comisia Electorală din Găgăuzia faptul că soția sa este fondatoare la două firme. Acolo el nu a indicat nici firma din Ungaria. Solicitat de www.rise.md pentru explicații, acesta a spus: „În formularul declarației pe venit adoptată de CEC-ul găgăuz nu figurează întrebarea despre fondarea unor companii în afara țării”. La fel a explicat și absența din declarația pe venit a companiilor deținute de soție, scrie sursa citată.

Afaceristul care candidează din partea lui Renato Usatîi

Un alt candidat cu șanse la primăria Comrat este considerat Serghei Anastasov, președintele Asociației Antreprenorilor din Găgăuzia și candidatul Partidului Nostru în viitorul scrutin. „Împărtășesc aceleași valori ca și liderul acestui partid, Renato Usatîi. Ambii optăm pentru consolidarea statalității și lupta cu corupția. Sunt multe probleme care trebuie soluționate, dar cea mai importantă problemă constă în faptul că țara noastră se află de 25 de ani în comă economică”, puncta Anastasov la lansarea în cursă.

Serghei Anastasov vine din business, fiind fondator, împreună cu soția sa, Ludmila, la firma „Goliat-Vita” SRL. Firma are un capital social de 1,28 milioane de lei, iar în 2012 a raportat venituri din vânzări de 4,8 milioane de lei. Firma este specializată în producția de mobilier, dar are ca obiective de activitate declarate și alte domenii. Într-un interviu anterior, soții Anastasov declarau că au început afacerile cu mobilă în 1997, perioadă în care pe piață se atesta un dificit. Inițial, cei doi soți au început să vândă mobilă produsă de întreprinderile din Chișinău și Tiraspol, iar ulterior, s-au lansat și în producere. Soții Anastasov susțin că afacerea lor este într-o dezvoltare continuă. În 2011, firma a obținut premiul „Marca Anului”. În 2014-2015, firma soților Anastasov a câștigat opt licitații organizate de diferite instituții din regiune. Suma contractelor este de puțin peste jumătate de milion de lei. Cel mai mare contract, SRL-ul l-a câștigat cu Primăria Sireți din Strășeni, de 199,9 mii de lei.

Ludmila Anastasov mai figurează în calitate de aministratoare și la SA Ustalic Comrat. Compania are un capital social de 150 mii de lei și a fost înregistrată în 1996. Acum, aceasta este însă dizolvată, dar nu și radiată din baza de date a Camerei Înregistrării de Stat.

CEC-ul din Găgăuzia a evitat să ne dea declarațiile de avere ale candidaților

Un alt potențial primar este Alexandr Suhodolski, candidatul Partidului Socialiștilor (PSRM), formațiune care a obținut cele mai multe voturi în Comrat la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014.  Suhodolski a fost prezentat drept candidat de Igor Dodon, liderul PSRM, într-o conferință de presă. Dodon preciza că Suhodolski nu este membru de partid.  Conferința de presă a candidatului PSRM a fost una din puținele ieșiri publice ale acestuia, informațiile despre el fiind foarte puține. Am aflat doar că  Suhodolski este născut în Comrat, are viziuni pro-rusești declarate și cunoscute de toți în regiune, iar la alegerile pentru postul de bașcan a făcut parte din echipa care a lucrat pentru Irina Vlah, cea care a și învins.

Pentru funcția de primar al municipiului Comrat și-au mai depus candidatura alte trei persoane: candidatul independent Ivan Sarî, președintele raionului Comrat, Andrei Ceșmendji, din partea Partidului Popular, și Serghei Stoianoglo, un om de afaceri local, din partea PCRM.

Precizăm că am încercat să obținem timp de mai multe zile de la autoritățile electorale din regiunea găgăuză declarațiile cu privire la venituri și proprietăți depuse de candidați la Consiliul Electoral de Circumscripție Comrat. Inițial, am solicitat acest lucru în scris, prin fax și ulterior e-mail, trimise Comisiei Electorale Centrale din Găgăuzia. Mesajul electronic l-am trimis la adresa cec-gagauzii@mail.ru. Ulterior, responsabilii de aici ne-au spus că informația ne-o pot oferi doar reprezentanții Consiliului Electoral de Circumscripție de nivelul 1, respectiv, cel din Comrat. În acest sens, am primit telefoanele de contact ale președintelui Consiliului, Fiodor Gaidarji. Joi, l-am telefonat pe acesta la numărul 069 320 110 și l-am întrebat cum putem face rost de acele declarații. Acesta, vorbitor exclusiv de limba rusă, ne-a anunțat că nu discută la telefon astfel de probleme. Am încercat să discutăm și cu secretara Consiliului, Ana, la numărul 069 734 277 care, deși vorbitoare de română, ne-a închis după ce i-am spus solicitarea noastră. Ulterior, nu a mai răspuns la apeluri. A doua zi, vineri, am revenit cu un apel către Fiodor Gaidarji. Acesta însă nu și-a schimbat opțiunea, spunându-ne că el nu ne va oferi nicio informație despre candidați.

Victor Moșneag

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2015-06-07 10:25
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.