Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Președintele raionului Basarabeasca: cu 11 clase absolvite, fără studii și fără profesie. Intenționează să susțină bacalaureatul

Raionul Basarabeasca este condus de un tânăr în vârstă de 28 de ani, socialistul Piotr Pușcari, care a absolvit doar 11 clase și nu are o profesie. Pușcari spune că urmează să se înscrie pentru a susține bacalaureatul, chiar dacă afirmă că lipsa studiilor nu are nicio importanță în munca sa: ”Important e să fii un manager bun și oamenii să simtă rezultatele”.

În trecut comunist, azi - socialist

Piotr Pușcari a fost ales cu voturile consilierilor PLDM, PSRM și PCRM, la sfârșitul lunii octombrie 2015, cu o întârziere de 3 luni. Majoritatea președinților de raion au fost aleși în luna iulie, adică la o lună după alegerile locale. De vină ar fi neînțelegerile dintre consilieri. Socialistul este ucrainean de naționalitate și a făcut parte din Partidul Comuniștilor până în 2011, când s-a alăturat grupului Dodon, desprins atunci de la comunişti. Până a veni în funcția de președinte de raion, el a fost secretar al Organizației Teritoriale a Partidului Socialiștilor din Basarabeasca, unde a fost salarizat - în doi ani a ridicat un salariu total de 71 de mii de lei, ceea ce înseamnă cam 3000 de lei pe lună. 

El a candidat pe lista PSRM la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, însă nu a acces în Parlament, iar la alegerile locale din 14 iunie 2015 a candidat la funcția de primar al orașului Basarabeasca, însă a pierdut în turul doi în fața candidatului din partea Partidului Nostru. 

N-are casă, dar are mașină

Piotr Pușcari nu are casă, în schimb deține un autoturism Toyota Avensis. ”Da, nu am casă. Locuiesc cu părinții, în orașul Basarabeasca, iar mașina am cumpărat-o din banii de la nuntă, încă înainte de a mă implica în politică”, ne-a spus socialistul. El mai deține un teren pentru construcții, pe care spune că l-a primit de la Primărie. Pușcari nu vorbește limba română, însă susține că știe să scrie și înțelege românește și că nu are dificultăți din această cauză atunci când se ocupă de treburile raionului.

”Sunt cel mai tânăr președinte de raion”  

Cât privește studiile sale, Pușcari recunoaște că a absolvit doar 11 clase, la liceul ”Constantin Stere” din satul Abaclia, în regim de externat. ”Așa-s legile la noi. A fost ultimul an când puteam absolvi 11 clase. Acum va trebui să susțin bacalaureatul și să fac studii superioare. Sunt cel mai tânăr președinte de raion. Nu cred că lipsa studiilor mă va împiedica în activitate. Nu spun că nu trebuie să ai studii, dar pot da exemple de oameni mari din Statele Unite sau Europa care nu au studii superioare, dar cărora autoinstruirea le-a permis să devină oameni de succes”, spune Piotr Pușcari.

În trecut, inițiator al unui referendum pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală

În decembrie 2013, pe când era consilier orășenesc la Basarabeasca. Pușcari a fost inițiatorul votării unei declarații din partea Consiliului Orășesc în care consilierii arătau că se pronunță pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, orientare promovată intens de către socialiștii de la centru. Prin document, consilierii de stânga declarau că susțin organizarea în autonomia găgăuză a unui referendum în acest sens și propuneau organizarea unui plebiscit similar la Basarabeasca. Chișinăul a declarat atunci inițiativa de la Comrat ilegală. Acum, Piotr Pușcari vorbește fără mare chef despre asta. El ne-a spus ca poate avea o anumită opțiune ca persoană particulară, dar în fruntea raionului va lucra astfel încât oamenii să simtă rezultatele. 

Raionul Basarabeasca are o populație de 30 de mii de oameni, împărțită în 10 localități care au 7 primării. 

Viorica Manole

 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(1) comentarii
2015-11-25 22:30
Distribuie:

alex timisoara

26.01.2016
01:34
maaare om....maaare caracter...unire fratilor am salar de 5 ori cat al lui si n-am treaba cu politica :)

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Instanța de judecată poate examina o cerere de chemare în judecată privind îngrădirea accesului la informație abia peste 6 luni?

Instanța de judecată poate examina o cerere de chemare în judecată privind îngrădirea accesului la informație abia peste 6 luni?
Întrebare: Sunt jurnalist și managerul unei publicații periodice din raionul Rezina. Am solicitat informații de interes public, prin cerere oficială, de la președintele raionului Rezina. Deși termenul prevăzut de lege, de 15 zile lucrătoare, a  expirat, răspuns așa și nu am primit. Am decis să acționez președintele raionului în judecată pentru refuzul…//...
(0) comentarii
2017-11-30 13:10
Distribuie:

Președintele raionului Dubăsari – după conflictul de interese admis, acum este bănuit de abuz în serviciu

Președintele raionului Dubăsari – după conflictul de interese admis, acum este bănuit de abuz în serviciu
Președintele raionului Dubăsari, funcționar cu experiență de peste 20 de ani în domeniul administrației publice locale, a fost reținut aseară de procurori, fiind bănuit de abuz în serviciu, prin care ar fi adus daune în proporţii considerabile intereselor publice, şi de depăşirea atribuţiilor de serviciu, soldate cu urmări grave. Anterior…//...
(0) comentarii
2017-09-27 14:01
Distribuie:

Primarul din Bașacalia, suspectat de fals în declarații

Primarul din Bașacalia, suspectat de fals în declarații
Primarul satului Bașcalia din raionul Basarabeasca, Petru Tarlev, ar putea fi sancționat cu  o amendă de până la 12 mii de lei sau cu închisoare de până la un an, pentru admiterea falsului în declarații. Anul trecut, membrii fostei Comisii Naționale de Integritate (CNI) au stabilit că Petru Tarlev nu…//...
(0) comentarii
2017-07-10 13:24
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Sergiu Arnăut
judecător
Stela Grigoraș
Ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale
Lilia Pogolșa
Viceministră a Educației
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.