Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Președintele raionului Basarabeasca: cu 11 clase absolvite, fără studii și fără profesie. Intenționează să susțină bacalaureatul

Raionul Basarabeasca este condus de un tânăr în vârstă de 28 de ani, socialistul Piotr Pușcari, care a absolvit doar 11 clase și nu are o profesie. Pușcari spune că urmează să se înscrie pentru a susține bacalaureatul, chiar dacă afirmă că lipsa studiilor nu are nicio importanță în munca sa: ”Important e să fii un manager bun și oamenii să simtă rezultatele”.

În trecut comunist, azi - socialist

Piotr Pușcari a fost ales cu voturile consilierilor PLDM, PSRM și PCRM, la sfârșitul lunii octombrie 2015, cu o întârziere de 3 luni. Majoritatea președinților de raion au fost aleși în luna iulie, adică la o lună după alegerile locale. De vină ar fi neînțelegerile dintre consilieri. Socialistul este ucrainean de naționalitate și a făcut parte din Partidul Comuniștilor până în 2011, când s-a alăturat grupului Dodon, desprins atunci de la comunişti. Până a veni în funcția de președinte de raion, el a fost secretar al Organizației Teritoriale a Partidului Socialiștilor din Basarabeasca, unde a fost salarizat - în doi ani a ridicat un salariu total de 71 de mii de lei, ceea ce înseamnă cam 3000 de lei pe lună. 

El a candidat pe lista PSRM la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, însă nu a acces în Parlament, iar la alegerile locale din 14 iunie 2015 a candidat la funcția de primar al orașului Basarabeasca, însă a pierdut în turul doi în fața candidatului din partea Partidului Nostru. 

N-are casă, dar are mașină

Piotr Pușcari nu are casă, în schimb deține un autoturism Toyota Avensis. ”Da, nu am casă. Locuiesc cu părinții, în orașul Basarabeasca, iar mașina am cumpărat-o din banii de la nuntă, încă înainte de a mă implica în politică”, ne-a spus socialistul. El mai deține un teren pentru construcții, pe care spune că l-a primit de la Primărie. Pușcari nu vorbește limba română, însă susține că știe să scrie și înțelege românește și că nu are dificultăți din această cauză atunci când se ocupă de treburile raionului.

”Sunt cel mai tânăr președinte de raion”  

Cât privește studiile sale, Pușcari recunoaște că a absolvit doar 11 clase, la liceul ”Constantin Stere” din satul Abaclia, în regim de externat. ”Așa-s legile la noi. A fost ultimul an când puteam absolvi 11 clase. Acum va trebui să susțin bacalaureatul și să fac studii superioare. Sunt cel mai tânăr președinte de raion. Nu cred că lipsa studiilor mă va împiedica în activitate. Nu spun că nu trebuie să ai studii, dar pot da exemple de oameni mari din Statele Unite sau Europa care nu au studii superioare, dar cărora autoinstruirea le-a permis să devină oameni de succes”, spune Piotr Pușcari.

În trecut, inițiator al unui referendum pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală

În decembrie 2013, pe când era consilier orășenesc la Basarabeasca. Pușcari a fost inițiatorul votării unei declarații din partea Consiliului Orășesc în care consilierii arătau că se pronunță pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, orientare promovată intens de către socialiștii de la centru. Prin document, consilierii de stânga declarau că susțin organizarea în autonomia găgăuză a unui referendum în acest sens și propuneau organizarea unui plebiscit similar la Basarabeasca. Chișinăul a declarat atunci inițiativa de la Comrat ilegală. Acum, Piotr Pușcari vorbește fără mare chef despre asta. El ne-a spus ca poate avea o anumită opțiune ca persoană particulară, dar în fruntea raionului va lucra astfel încât oamenii să simtă rezultatele. 

Raionul Basarabeasca are o populație de 30 de mii de oameni, împărțită în 10 localități care au 7 primării. 

Viorica Manole

 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(1) comentarii
2015-11-25 22:30
Distribuie:

alex timisoara

26.01.2016
01:34
maaare om....maaare caracter...unire fratilor am salar de 5 ori cat al lui si n-am treaba cu politica :)

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

La vârsta de 29 de ani, președintele raionului Drochia, democratul Ion Dascăl, se întreține din afacerea tatălui său

La vârsta de 29 de ani, președintele raionului Drochia, democratul Ion Dascăl, se întreține din afacerea tatălui său
Raionul Drochia are un nou președinte, după ce, la 7 iunie, Vasile Grădinaru și-a prezentat demisia. În locul său la șefia raionului a fost numit Ion Dascăl, fost consilier raional din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM). Noul președinte a venit la conducerea raionului sărac, întrucât nu a indicat în…//...
(0) comentarii
2018-06-07 23:42
Distribuie:

Firma unui consilier democrat de la Strășeni, abonată la banii statului

Firma unui consilier democrat de la Strășeni, abonată la banii statului
Compania Protehservice SRL, fondată de consilierul raional Strășeni al PDM, Tudor Gonța, a câștigat, în ultimele șase luni, concursuri de achiziții publice în valoare de sute de mii de lei, încheind contracte cu structuri ale Consiliului Raional. În cel puțin un caz, compania a fost singurul participant la concursul de…//...
(1) comentarii
2018-03-27 08:01
Distribuie:

Cazul Policinschi, detalii din anchetă: contract de sute de mii de lei cu un avocat și o licitație care putea fi repetată. ”În judecată am să demonstrez că procurorii au greșit”

Procuratura Anticorupție (PA) a expediat în judecată dosarul penal pe numele președintelui raionului Dubăsari, Grigore Policinschi. PA a anunțat astăzi că demnitarul este învinuit de abuz în serviciu, iar prejudiciul adus statului s-ar ridica la 1,5 milioane de lei. Grigore Policinschi a declarat însă pentru Moldova Curată că aceste învinuiri…//...
(0) comentarii
2018-03-15 15:24
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iraida Bînzari
Președinta raionului Fălești
Alexandr Chendeghelean
Membru în Executivul autonomiei găgăuze
Alexandru Botnari
Primar al orașului Hâncești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.