Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Președintele raionului Ialoveni: cu locuință cumpărată din banii câștigați în Portugalia, dar ”bun la inimă” la finanțarea partidului

Liberal-democratul Anatolie Dimitriu (42 de ani), care a preluat vara trecută conducerea raionului Ialoveni, a ales această funcție în detrimentul celei de deputat. Jurist de profesie, Dimitriu a ocupat  anterior funcţia de vice-preşedinte al raionului, apoi a obţinut două mandate de deputat în Parlament pe lista PLDM. În campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2014 a făcut o donaţie generoasă partidului, de circa o treime din venitul anual al familiei. Cu toate acestea, peste jumătate de an între funcţia de deputat şi cea de preşedinte de raion a ales-o pe cea de preşedinte. Chiar dacă de atunci raionul practic nu mai beneficiază de mijloace financiare de la centru pentru investiţii, urmare a crizei economice din Moldova, Dimitriu spune că nu regretă că a optat pentru această funcţie. 
 
Generos cu partidul
 
Născut în satul Zâmbreni, Ialoveni, Anatolie Dimitriu a absolvit mai întâi Institutul Național de Educație Fizică și Sport și a devenit profesor de educație fizică. Peste 5 ani, a fost înmatriculat la Academia de Studii Economice, unde a obținut licența în drept economic. Este membru al Consiliului Naţional Politic al PLDM din 2007, adică de când a fost fondat partidul. În perioada octombrie-noiembrie 2009 a fost vice-preşedinte al raionului Ialoveni. La alegerile parlamentare anticipate din noiembrie 2010 a candidat pe locul 28 pe lista PLDM şi a reuşit să acceadă în Parlament. A fost membru al Comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică. Este unul dintre autorii proiectului de lege privind modificarea Legii salarizării, adoptat în noiembrie 2012, care iniţial a fost gândit să schimbe modalitatea de salarizare a persoanelor cu funcții de conducere din întreprinderile de stat - salarizarea să fie conformă cu rentabilitatea. 
 
A donat partidului aproape tot ce a câştigat
 
La alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2014 Anatolie Dimitriu a donat partidului 110 mii de lei, adică aproape întreg venitul anual din salariul de deputat. Potrivit declaraţiei sale de avere pentru anul 2013, salariul de la Parlament a constituit 144 mii de lei. Împreună cu soţia, în anul 2013 Anatolie Dimitriu a avut un venit de 305 mii de lei. În 2014 a acces în Parlament, figurând pe locul 21 în lista electorală a PLDM, iar în luna iulie 2015 a fost ales preşedinte de raion, cu votul consilierilor PLDM, PL şi al unui consilier PSRM. Atunci, Dimitriu a anunţat despre crearea unei coaliţii de guvernare pro-europene PL-PLDM la nivel de raion.
 
Trăiesc din salarii
 
Potrivit declarațiilor de avere afişate pe site-ul Parlamentului, Anatolie Dimitriu are un apartament în Chişinău cu o suprafaţă de 71 m. p. Deţine patru loturi de teren: unul agricol, unul extravilan și două intravilane. Două dintre acestea au fost obținute prin donație, unul a fost obţinut printr-o decizie a Consiliului local și altul a fost cumpărat. Deputatul liberal-democrat are două mașini, o Dacia Logan, procurată în 2008, și o Honda CRV, achiziţionată în 2011.
 
Din 2010 și până în prezent Anatolie Dimitriu ar fi câștigat bani doar din salariu și din indemnizații. În ultimii doi ani el a încasat 299.000 de lei din salariu și 113.000 din indemnizația de la Parlament. Soția lui Anatolie Dimitriu, Angela, este fondatoarea firmei ”ANIL BROKER”, specializată în servicii de brocher vamal, unde deţine o cota de participare de 50%. În declarația depusă la CNI, deputatul declara venituri zero din activitatea acestei firme. Anatolie Dimitriu a declarat pentru Moldova Curată că firma nu i-a adus venituri familiei sale şi că în prezent soţia sa activează în cadrul unui proiect japonez, elaborat în colaborare cu Ministerul Sănătăţii.
 
Apartament procurat din bani câștigați peste hotare
 
În martie 2014, site-ul moldova.org a publicat lista deputaților care au semnat o solicitare către conducerea Parlamentului privind identificarea unui lot pentru construirea unui bloc locativ destinat aleșilor poporului. Printre semnatari se numără și Anatolie Dimitriu, în pofida faptului că acesta deține un apartament în Chișinău, procurat în 2001. Dimitriu a declarat pentru Moldova Curată că singurul imobil pe care îl deţine este acest apartament. „Locuim cu familia în Chişinău. Apartamentul l-am procurat după ce am muncit câţiva ani în Portugalia. Ca să am acum o altă casă ar trebui să plec din nou la muncă peste hotare” a spus, mai în glumă, mai în serios, președintele raionului Ialoveni. 
 
Anatolie Dimitriu spune că a optat pentru funcţia de preşedinte pentru că este de baştină din acest raion şi era la curent cu problemele oamenilor de aici:„Ţinând cont de presiunile care au loc acum în Parlament, nu regret că am renunţat la funcţia de deputat. Asta chiar dacă acum am o responsabilitate foarte mare – să găsim soluţii ca să achităm la timp salariile”. În iulie 2015 Ministerul Finanţelor a emis o decizie prin care au fost stopate licitaţiile legate din investiţiile capitale. Din cauza crizei, raionul a obţinut cu 20 de milioane de lei mai puţin de la bugetul de stat. „Am strâns cureaua la capitolul investiţii capitale, cheltuieli curente, reparaţii. Dispunem de bani doar pentru salariile angajaților din domeniul bugetar”, a mai spus Anatolie Dimitriu. 
 
Restructurări din cauza austerităţii bugetului
 
Odată cu venirea lui Dimitriu în funcţia de preşedinte de raion, au fost efectuate modificări în structura consiliului raional, fapt care i-a nemulţumit pe democraţi. Direcţia Economie, Secţia Agricultură şi Secţia Cadastru au fost comasate într-o singură direcţie - Economie, Agricultură şi Cadastru, iar la conducerea ei a fost pus un liberal-democrat. Preşedinte al Comisiei de concurs pentru alegerea în funcţie a şefului de direcţie a fost preşedintele raionului. Democraţii l-au acuzat că a numit o persoană pe criterii politice. Solicitat de Moldova Curată, Anatolie Dimitriu a declarat că a restructurat instituţia pentru că ”azi nu se face agricultură fără economie, şi economia Republicii Moldova nu poate fi realizată fără agricultură”. 
 
Svetlana Corobceanu
Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2015-11-24 21:31
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Președintel raionului Basarabeasca este verificat de ANI

Președintel raionului Basarabeasca este verificat de ANI
Președintele raionului Basarabeasca, Piotr Pușcari, este verificat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) in cadrul a trei proceduri de control: două privind eventuale incălcări ale regimului de declarare a conflictelor de interese și al restricțiilor și una referitoare la declararea veniturilor și intereselor personale.  Autoritatea a pornit controlul la 1 noiembrie…//...
(0) comentarii
2019-11-11 21:23
Distribuie:

Profil electoral: Andrei Ţopa, candidatul PCRM pentru funcția de primar al orașului Ocnița

Profil electoral: Andrei Ţopa, candidatul PCRM pentru funcția de primar al orașului Ocnița
Vicepreședintele raionului Ocnița, Andrei Țopa, este candidatul Partidului Comuniștilor pentru funcția de primar al acestei localităţi. Țopa este absolvent al Institutului Agricol, în 1979, și al Academiei de Administrare Publică de pe lângă Guvernul Republicii Moldova, în 1998. A deținut mai multe funcții, inclusiv inginer ameliorator, vicepreședinte de colhoz, instructor…//...
(0) comentarii
2019-10-19 23:25
Distribuie:

CANDIDAT: MIHAI POPA, PDM

CANDIDAT: MIHAI POPA, PDM
Integritatea in activitatea politică Mihai Popa candidează la funcția de primar al raionului Strășeni din partea Partidului Democrat  din Moldova (PDM).  Până în prezent, acesta a deținut funcția de președinte al raionului Strășeni, tot din partea PDM. Mihai Popa are studii în domeniul medicinei și psihologiei. Și-a început activitatea la…//...
(0) comentarii
2019-10-18 00:08
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.