Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Președintele raionului Ocnița a lăsat propria afacere în grija familiei și a acceptat o funcție publică

Președintele raionului Ocnița, socialistul Vasili Romaniuc, vine într-o funcție publică de la conducerea unei afaceri de milioane de lei. El deține împreună cu soția și cu un fiu întreprinderea ”Petrol Prestigiu”, care are o stație PECO și desfășoară activități în agricultură. În trecut, întreprinderea a fost implicată într-un scandal, legat de arendarea a 150 de hectare de livadă în satul Ocnița.

Vasili Romaniuc (56 de ani) are studii medii de specialitate. El a absolvit Colegiul de Construcţii şi Montaj din oraşul Moghilev-Podolsk din Ucraina. În perioada sovietică a condus o întreprindere de producere a fructelor în satul său natal, Calarașovka, raionul Ocnița, apoi o bază petrolieră din Otaci, același raion. În 1991 și-a fondat propria întreprindere, ”Progress Romaniuc”, pe care a condus-o până în 1993. În prezent, această întreprindere nu mai activează, ne-a spus Vasili Romaniuc.

În 1993 a mai fondat o întreprindere, împreună cu soția și cu fiul său, ”Petrol Prestigiu”, care este prosperă și în prezent. Potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, Romaniuc deține aici o cotă de participare de 94,65%, cota sa în bani din capitalul social fiind de peste 1 milion de lei. Întreprinderea este specializată în comerțul cu produse petroliere și activități în agricultură. În anul 2012 venitul din vânzări al întreprinderii a fost de 615 800 lei.

Are terenuri la Dondușeni, locuiește la Ocnița, dar a vrut să fie primar la Otaci

În declarația de avere, Romaniuc a indicat în jur de 150 de terenuri agricole, majoritatea cumpărate în anul 2008. Așa cum ne-a spus însuși socialistul, pământurile se află în satul Briceni din raionul Dondușeni şi sunt gestionate de către Gospodăria Ţărănească pe care a indicat-o în declaraţia de avere, ”Romaniuc Vasilii” .

La ultimele alegeri locale Romaniuc a candidat din partea socialiștilor la funcția de primar al comunei Otaci, dar a pierdut în turul doi în fața democratului Vasile Traghira, și el om de afaceri.

Conflict cu sătenii din satul Ocnița și acuzat de falsificare de acte

În anul 2003 Vasili Romaniuc a luat în arendă 150 de hectare de livadă de meri, care aparțineau mai multor țărani din satul Ocnița. Peste 4 ani, adică în anul 2008, unii dintre cei care i-au dat terenul în arendă l-au acuzat că nu își onorează obligațiile, și anume că le oferă mere de proastă calitate și mai puține decât li s-ar cuveni. Oamenii, împreună cu primarul satului, comunistul Victor Manoil, cereau desfacerea contractelor. Manoil, care el însuși deținea o gospodărie țărănească ce folosea terenuri arendate, îl mai acuza pe Romaniuc că acele contracte nu fuseseră înregistrate și la Cadastru, așa cum prevedea legislația, de aceea susținea că sunt nevalabile. De asemenea, o parte din săteni au depus mărturii la poliție în care afirmau că semnăturile lor de pe contractele încheiate cu Romaniuc fuseseră falsificate.

S-a ajuns și la faptul că în Parlament deputatul creștin-democrat Ion Varta a făcut o interpelare către ministrul de Interne de atunci Valentin Mejinschi, cerând să investigheze conflictul apărut, dar și ”presiunile” care, susținea deputatul, se făceau atunci asupra primarului Victor Manoil.

Solicitat de Moldova Curată, primarul Victor Manoil, care este şi astăzi în funcţie, a spus că nu vrea să comenteze ce a fost atunci, dar ne-a spus că Vasili Romaniuc nu mai are nicio tangență cu satul lor. ”Contractele au fost anulate prin judecată, iar oamenii își prelucrează acum pământul individual”, ne-a spus primarul.

De fapt, am fost deposedat de afacere și am pierdut mulți bani”

La rândul său, Vasili Romaniuc susține că de fapt atunci el a fost deposedat de afacere. ”Am încheiat cu sătenii în anul 2003 contracte de arendă pe 10 ani. M-am înțeles cu fostul primar și m-am dus cu contractele în sat. Pentru că unii oameni erau plecați la muncă peste hotare, iar alții nu puteau veni în acea zi la Primărie să semneze, le-am lăsat primarului cu înțelegerea că atunci când vor trece pe la Primărie, sătenii le vor semna. Iată de unde vin acuzațiile de fals. Eu nu am mai urmărit când și cum au semnat oamenii, dar contractele au fost perfectate toate legal, înregistrate în Primărie, așa cum se cuvine”, explică socialistul.

Actualul președinte de raion afirmă că la scurt timp, fostul primar a decedat, iar Victor Manoil, când a venit în funcție, i-ar fi montat pe săteni împotriva sa și a invocat faptul că nu a înregistrat contractele și la Cadastru. ”Anume în acel an a fost schimbată legislația și se cerea ca toate contractele să fie înregistrate nu doar la Primărie, ci și la Cadastru. Eu despre asta nu am știut”, a adaugat Romaniuc. Până la urmă, după procese de judecată, oamenii din sat și-au retras terenurile din gestiunea temporară a întreprinderii ”Petrol Prestigiu”. ”Am fost deposedat de business. Am pierdut foarte mulți bani pe care i-am investit acolo. Până a o lua eu, livada nu fusese îngrijită cam 10 ani. În patru ani, am făcut numai lucrări de curățare a pomilor de 350 de mii de lei, am pus îngrășăminte și exact atunci când am adus-o în ordine, mi-au luat-o. Mi-au luat și recolta din acel an, puteau măcar să-mi restituie investițiile. Acum am înțeles că din nou livada degradează și mi s-a sugerat să o preiau, dar deja nu mai vreau”, mai spune Vasili Romaniuc.

De două ori am refuzat oferta de a deveni președintele raionului”

Președintele raionului Ocnița ne-a mai spus că firma sa, ”Petrol Prestigiu”, rămasă în administrarea fiului său, deține și o stație PECO la Otaci, care ar fi dată în arendă unui alt întreprinzător. În declarația de avere a lui Vasili Romaniuc apar şi câteva vehicole: două Mercedes-uri și un Wolkswagen, toate fabricate în 1993.

L-am întrebat, firesc, de ce a acceptat să vină într-o funcție publică, bugetară, lăsând afacerile pe care le-a condus până acum. ”Sunt cu acest partid și astfel am fost propus. De două ori am refuzat să devin președinte de raion, dar până la urmă am fost rugat să accept, am fost alături de această formațiune și în campanie. Pentru mine e important să fac ceva pentru oameni. Am început să muncesc și nu am făcut nicio schimbare de echipă. Numai eu sunt socialist aici, nu mi-am adus oamenii mei, cum fac alți conducători. Deocamdată ne înțelegem bine în colectiv”, a fost răspunsul lui Vasili Romaniuc. 

Viorica Manole

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2015-11-15 19:51
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Câteva organizații culturale care au susținut votul uninominal beneficiază de bani publici oferiți de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării

Câteva organizații culturale care au susținut votul uninominal beneficiază de bani publici oferiți de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării
În acest an, Ministerul Educației Culturii și Cercetării, condus de ministra democrată Monica Babuc, a alocat în jur de 4 milioane de lei pentru activitatea a zeci de fundații și asociații culturale, de două ori mai mult decât anul trecut. O bună parte dintre beneficiare sunt conduse de lideri ai…//...
(0) comentarii
2018-09-30 21:32
Distribuie:

ONG-ul președintelui raionului Ialoveni, Lilian Carmanu, susținut cu bani din bugetul public

ONG-ul președintelui raionului Ialoveni, Lilian Carmanu, susținut cu bani din bugetul public
Societatea Modernizată prin Aspectele Reformelor Teritoriale (SMART), o organizație neguvernamentală condusă de democratul Lilian Carmanu, actualul președinte al raionului Ialoveni, a beneficiat în acest an de un ajutor bănesc în valoare de 60 de mii de lei, acordat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Demnitarul spune că acești bani vor fi…//...
(0) comentarii
2018-08-17 09:51
Distribuie:

Primul act de constatare al ANI – incompatibilitate pentru un consilier raional. Persoana vizată va contesta decizia în instanță

Primul act de constatare al  ANI – incompatibilitate pentru un consilier raional. Persoana vizată va contesta decizia în instanță
Autoritatea Națională de Integritate anunță despre primul său caz soluționat, după un îndelung proces de reformare. Este vorba despre o situație de incompatibilitate în care a fost găsită o consilieră raională de la Telenești, Olga Gherman, pentru că deține concomitent și funcția de director al Centrului de creație Telenești, începând…//...
(3) comentarii
2018-08-11 11:21
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.