Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Prijmireanu pleacă de la CNI?

După mai mult de jumătate de an de activitate în calitate de membru al Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), Dumitru Prijmireanu va trebui să se lase de CNI. Acest lucru se va întâmpla după ce Parlamentul va adopta o hotărâre de încetare a mandatului său de membru CNI, din cauza atingerii vârstei de pensionare.

În vara aceasta, Dumitru Prijmireanu a împlinit 62 de ani, aceasta fiind vârsta de pensionare pentru bărbaţi în Republica Moldova. Membrul CNI, propus în această funcţie de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), a declarat pentru Moldova Curată că nu şi-a plănuit încă ce va face atunci când Parlamentul va decide să-i fie încetat mandatul.

Menţionăm că Legea cu privire la Comisia Naţională de Integritate prevede că încetarea mandatului de membru al Comisiei în cazul demisiei, revocării, atingerii vârstei de pensionare sau decesului se constată în şedinţă plenară a Parlamentului. Astfel, legislativul urmează să adopte o hotărâre, în care va lua act de cauza ce determină încetarea mandatului. Hotărârea privind încetarea mandatului membrului Comisiei se adoptă de Parlament cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.

Cristina Rotari, consultant superior din cadrul Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului, a declarat că în cadrul şedinţei Comisiei de miercuri, 25 septembrie curent, va fi discutată chestiunea privind încetarea mandatului de membru al CNI al lui Dumitru Prijmireanu. „După ce se va discuta în cadrul Comisiei, chestiunea aceasta va fi inclusă şi în şedinţa plenară a Parlamentului pentru adoptarea unei hotărâri”, menţionează Cristina Rotari.
Amintim că CNI este un organ colegial, format din cinci membri, egali în drepturi, care sunt numiţi în funcţie de către Parlament, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi, pentru un mandat de cinci ani. Membrul Comisiei poate exercita doar un singur mandat. Pentru funcţia de membru al Comisiei se propun trei candidaturi din partea majorităţii parlamentare, o candidatură din partea opoziţiei parlamentare şi o candidatură din partea societăţii civile, selectată în mod deschis şi transparent de către Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului din lista de candidaţi propuşi de asociaţiile obşteşti.

Dumitru Prijmireanu s-a născut la 16 iulie 1951, în satul Constantineşti din raionul Cantemir. Din anul 1975 până în anul 1991, acesta a activat în organele Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS). Timp de doi ani a deţinut funcţia de director al Companiei de asigurare „Asito”, filiala Cahul, iar din anul 1994 până în 2009 este deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Din anul 2009 şi până în 2011, este director-adjunct al Departamentului cooperare economică al Comitetului executiv CSI din oraşul Moscova, Federaţia Rusă. În prezent, Dumitru Prijmireanu este membru al Comisiei Naţionale de Integritate.

Lilia Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2013-09-24 12:44
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.