Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Prima interdicție privind ocuparea unei funcții publice aplicată de ANI – cu implicații politice și răfuieli locale

Autoritatea Națională de Integritate anunța, acum două luni, despre prima sancțiune cu interdicție de ocupare a unei funcții publice, pe un termen de 3 luni, aplicată de instanța de judecată. Interdicția i-a fost impusă șefei Secției Cultură a Consiliului Raional Ocnița, Ludmila Belonoșca, pentru faptul că aceasta nu a declarat conflictul de interese atunci când a luat decizii ce o vizau pe fiica sa, Ala Leșcina, pe care o avea în subordine. Șefa secției cultură a emis în total 9 ordine în privința fiicei sale inclusiv de stimulare, de conferire a gradului de calificare și de acordare a concediului.

Corijarea și reeducarea persoanei vinovate”

”Instanţa ţine cont de gravitatea faptei săvârşite, de persoana vinovatului şi consideră că corijarea şi reeducarea lui Belonoșca Ludmila, poate avea loc cu stabilirea pedepsei în formă de amendă, în mărime de la 45 la 60 unităţi convenţionale, cu privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an”, se menționează în hotărârea instanței de judecată.

Dar acest caz pare să comporte o serie de implicații politice și răfuieli din partea conducerii raionului, după cum a menționat însăși Ludmila Belonoșca, atât în fața instanței, cât și pentru Moldova Curată. Ea a spus că fiica sa era angajată în subordinea ei în 2003, când nu era în vigoare legislația cu privire la conflictele de interese. De atunci, ea înștiința pe fiecare nou președinte de raion în legătură cu această situație. În apărarea sa, ea mai afirmă că a intenționat să depună o declarație privind conflictul de interese și atunci când în funcția de președinte al raionului Ocnița a fost ales socialistul Vasile Romaniuc, dar că acesta ar fi asigurat-o că nu este necesară o declarație în scris, deoarece fiica ei ar fi o profesionistă în domeniu și își exercită bine atribuțiile. Totodată, jurista consiliului raional  ”nu a vrut să înregistreze declarația, deoarece fiica sa poartă un alt nume de familie și nu se va constata acest fapt”, este consemnat în hotărârea Judecătoriei Chișinău.

Conflict provocat de ”divergențe între partidele politice”

În document se mai menționează că în luna aprilie 2018, Ludmila Belonoșca a fost eliberată din funcție începând cu data de 1 iulie 2018, ”când au apărut divergente între partidele politice, când i s-a propus să treacă în alt partid, însă ea a refuzat”. ”A fost eliberată din funcție toată familia sa. Mai indică că, toate ordinele menționate au fost semnate de către ea, ordinele ce au fost semnate și de către președintele de raion. Indică că a declarat în scris conflictele de interese, însă aceste cereri nu au fost înregistrate”, se menționează în hotărârea de judecată.

Partidul Socialiștilor vs. ”partidul culturii”

Pentru Moldova Curată, Ludmila Belonoșca a explicat că ar fi vorba despre Partidul Socialiștilor, din care face parte și conducerea raionului. ”Mi s-a propus. Și eu am refuzat. Le-am răspuns că eu slujesc unui ”partid al culturii”, pentru că dacă eu mă apuc de politică, nu mai fac cultură”, afirmă Ludmila Belonoșca.

Potrivit ei, asta a fost prima tentativă de a o convinge să se alăture Partidului Socialiștilor. ”Pe urmă, nu mi-au mai propus. Am lucrat destul de bine și îmi părea că merge binișor. Dar doamna Angela Crucichievici a vrut numaidecât postul meu. Ea acum deține acest post, fiind totodată și vicepreședinte al raionului, cu atribuții de șef secție cultură”, afirmă Ludmila Belonoșca, despre vice-președinta raionului Ocnița.

”Când le-a trebuit să scape de mine, evident că au ascuns declarația”

Femeia insistă că această situație i-a fost, de fapt, înscenată, pentru a-i fi luată funcția: ”Fiica mea a lucrat în secția cultură mai mulți ani și am declarat de fiecare dată, la fiecare președinte de raion, acest lucru. Cu patru președinți am lucrat, și eu, și fiica, și de fiecare dată a fost declarat. Dar atunci când le-a trebuit să scape de mine, evident că au ascuns declarația. Au spus că n-o au, n-au văzut-o, n-au înregistrat-o și m-au eliberat din funcție”. Potrivit ei, asta s-a întâmplat la 1 iulie, dar sesizarea la ANI a fost trimisă la 31 iulie. În sesizare nu s-a menționat că ea era deja eliberată din funcție. ”Cei de la ANI deja începuseră procedura de control și domnul Ion Nicolaev (inspectorul de integritate) mi-a spus că ei nu știau că eu eram deja eliberată din funcție, că altfel erau de proceduri. Dar ei trebuiau să verifice înainte de a începe controlul. Așa a spus și judecătoarea care a examinat cazul: De ce nu v-ați dus în teritoriu, de ce nu ați făcut investigații? Ați crezut numai ceea ce v-au pus ei în mapă – 132 de foi?”, spune fosta șefă a Direcției cultură de la Ocnița.

În discuția pe care am avut-o cu Ludmila Belonoșca, ea a mai afirmat că inspectorul de integritate care i-a examinat cazul ar fi luat în considerare numai argumentele depuse în sesizarea împotriva ei și nu a verificat faptele în teritoriu. De exemplu, nu a știut că era deja eliberată din funcție la data când sesizarea a fost transmisă la ANI.

ANI: Dacă i s-a refuzat înregistrarea declarației, trebuia să se adreseze la Autoritatea Națională de Integritate cu o plângere

Am solicitat mai multe explicații în acest sens Autorității Naționale de Integritate. Potrivit unui răspuns primit prin intermediul serviciului de presă al ANI, dacă Ludmila Belonoșca afirmă că i s-a refuzat înregistrarea declarației, ea ar fi trebuit să se adreseze la Autoritatea Națională de Integritate cu o plângere. ”Legea prevede expres modul de declarare a conflictului de interese, aceasta trebuie să se facă în scris și nu mai târziu de 3 zile de la constatarea conflictului de  interese. Reieșind din faptul că dna Belonoșca a semnat 9 ordine în privința rudelor, ea trebuia de 9 ori să declare conducerii în scris despre conflictul de interese potențial în care se afla, iar aceste declarații să fie înregistrate într-un registru special, care există în fiecare instituție publică”, se mai arată în răspunsul ANI. În privința „implicațiilor politice”, ANI precizează că ”una dintre obligațiile inspectorului de integritate este să-şi îndeplinească atribuţiile cu obiectivitate, respectând principiile legalităţii, independenţei, imparţialităţii, transparenței, confidențialității, celerităţii, integrității, egalității, al dreptului la apărare şi al bunei administrări. Prin urmare, inspectorul era obligat să examineze sesizarea depusă în privința dnei Belonoșca, atât timp cât ea corespunde prevederilor legale cu privire la petiționare, fără a analiza cumva intențiile petițioarului, chiar dacă acestea ar avea subtext politic”.

Conducerea raionul Ocnița respinge acuzațiile aduse de fosta șefă a direcției cultură

Vice-președinta raionului Ocnița, Angela Crucichievici, care deține prin cumul în prezent și funcția de șefă a Direcției cultură și care a fost acuzată de Ludmila Belonoșca de faptul că ar fi atentat la funcția ei, respinge toate acuzațiile și spune că o va ataca în judecată. ”Toate acuzațiile pe care le aduce doamna Belonoșca la adresa mea le-am pregătit într-un pachet unic și am să fiu nevoită să dau în instanța de judecată. Nimeni pe dumneaei nu a dat-o afară și eu nu am avut nicio intenție. Contractul de muncă a expirat, Consiliul raional Ocnița nu a prelungit contractul. Eu niciodată nu am învinuit-o de nimic, dar eu primesc multe acuzații din partea dumneaei”, a spus Angela Crucichievici pentru Moldova Curată.

Am ținut să aflăm și de la președintele raionului Ocnița, Vasile Romaniuc, dacă într-adevăr Ludmila Belonoșca a intenționat să depună cerere, dar nu i-a fost înregistrată, precum și dacă i-ar fi propus acesteia să adere la Partidul Socialiștilor. Acesta a refuzat, însă, să ne răspundă la întrebări. ”Eu nu fac comentarii la telefon”, ne-a spus în limba rusă președintele raionului Ocnița.

Natalia Enache

Această investigație apare în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității persoanelor cu funcții publice și monitorizarea jurnalistică a activității ANI”, implementat    de   Asociația Presei Independente (API),  cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Responsabilitatea pentru conținutul articolului îi revine API și nu reflecta neapărat poziția Fundației.

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(1) comentarii
2019-05-01 11:31
Distribuie:

Genius

16.05.2019
05:12
Dnei în cauză nimeni nu ia propus şi nici nu a fost impusă să adere la fracţiunea Partidului Socialiştilor....minciuni....ca dupa eliberarea din funcţie cu toată familia sa adere la fractiunea Partidului Democrat....

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Președintel raionului Basarabeasca este verificat de ANI

Președintel raionului Basarabeasca este verificat de ANI
Președintele raionului Basarabeasca, Piotr Pușcari, este verificat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) in cadrul a trei proceduri de control: două privind eventuale incălcări ale regimului de declarare a conflictelor de interese și al restricțiilor și una referitoare la declararea veniturilor și intereselor personale.  Autoritatea a pornit controlul la 1 noiembrie…//...
(0) comentarii
2019-11-11 21:23
Distribuie:

ALEGERI LOCALE, TURUL DOI: candidați și interese

ALEGERI LOCALE, TURUL DOI: candidați și interese
În turul doi al alegerilor locale, care se va desfășura pe 3 noiembrie 2019, au acces și unii candidați care au la activ conflicte de interese recunoscute de autoritatea de profil. În unele orașe sunt pretendenți care, anterior, ocupând funcții publice, au încheiat contracte de achiziții cu firmele familiei sau…//...
(0) comentarii
2019-11-01 17:38
Distribuie:

CANDIDAT: ION COTOMAN, BLOCUL ELECTORAL ”ACUM”

CANDIDAT: ION COTOMAN, BLOCUL ELECTORAL ”ACUM”
Integritatea în activitate politică Ion Cotoman candidează din partea Blocui ”ACUM” pentru funcția de primar al comunei Bălăbănești din raionul Criuleni. El îl va înfrunta în turul doi al alegerilor locale din 3 noiembrie pe Ion Nistrean, candidatul democraților. Ion Cotoman este economist de profesie. Este administratorul firmei ”Antares-Agro” SRL.…//...
(0) comentarii
2019-11-01 16:51
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.