Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Primăria oraşului Călaraşi a făcut achiziţii de la magazinul primarului

În anul 2013, Primăria oraşului Călăraşi a cumpărat un televizor, două fotolii şi un frigider de la magazinul primarului Nicolae Melnic, care a semnat trei contracte de achiziții a bunurilor de mică valoare în sumă totală de 13 900 lei. Primarul este fondatorul firmei SRL “Nicolae Melnic”, iar soţia sa, Natalia Melnic, administrator. Edilul motivează achiziţiile prin faptul că în oraşul Călăraşi nu erau la moment alte magazine de electrocasnice.

Prima achiziţie făcută de Primăria Călăraşi a fost un televizor în valoare de 5600 de lei. Potrivit Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), care a examinat acest caz, televizorul a fost cumpărat în luna septembrie 2013.

O lună mai târziu, în octombrie 2013, Primăria a cumpărat de la aceeaşi firmă un frigider în valoare de 3900 de lei, iar în luna decembrie – două fotolii, valoarea totală a contractului fiind de 4400 de lei. Astfel, în doar patru luni, Primăria Călaraşi a transferat din bugetul public pe contul firmei la care primarul este fondator suma totală de 13 900 de lei.

Televizorul, premiul mare pentru Campionatul Internațional la Motocros

Solicitat de Moldova Curată, primarul a explicat care au fost motivele care l-au făcut să cumpere aceste bunuri de la firma sa. „În luna septembrie, Primăria oraşului a organizat Campionatul Internațional la Motocros şi aveam nevoie urgent de un premiu. Acel televizor a fost premiul mare. Noi am cumpărat de unde era preţul cel mai mic”, explică primarul.

Frigider pentru Stadionul orăşenesc și fotolii pentru Primărie

Cât priveşte frigiderul, alesul local spune că acesta era destinat Stadionului orăşenesc şi că directorul Stadionului a fost cel care a ales locul de unde poate fi cumpărat, deoarece în oraş nu era un alt magazin specializat în electrocasnice. La rândul său, Alexandru Burcă, directorul Stadionului, confirmă că a studiat ofertele şi a ales ca frigiderul să fie cumpărat de la magazinul familiei primarului. „Eu l-am ales, însă Primăria a achitat totul”, spune directorul Stadionului.

Şi pentru fotolii edilul are o explicaţie. El afirmă că piesele de mobilier au fost cumpărate pentru Primărie, dar pentru că era sfârşit de an bugetar, acestea au fost cumpărate dintr-un magazin din localitate pentru a putea fi efectuat transferul de bani în aceeaşi perioadă.

Actele de achiziţii ar putea fi anulate

Actul CNI privind constatarea conflictului de interese a fost expediat la CNA, pentru ca Nicolae Melnic să fie sancţionat. Edilul însă nu a fost amendat, CNA invocând motivul expirării termenului de prescripţie.

Cristina Dumbravan, consultantă în cadrul Serviciului de informare al CNI, a declarat pentru Moldova Curată că actul CNI urmează a fi expediat în judecată, solicitând-se ca cele trei contracte de achiziţii semnate de Primărie şi firma familiei primarului să fie anulate.

Lilia Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2015-01-23 15:13
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.