Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Primăria oraşului Leova: opt candidaţi – toţi sub umbrela partidelor politice

În cursa pentru Primăria oraşului Leova nu s-a înscris nici un candidat independent – toţi cei opt pretendenţi sunt propuși de partide. Comuniștii l-au propus pe Eujenii Buraga; democraţii - pe Vitalie Gargaun, iar liberal-democraţii pe Alexandru Bujorean. Vor funcţia de primar şi candidaţii altor formaţiuni: Ion Tabac (PNL); Valentina Hinev (PP); Valicu Florea (PPEM); Vladimir Carcea (PSRM) şi Ala Florea (PL).

Vitalie Gargaun (39 de ani) este originar din oraşul Leova. Este economist de profesie, absolvind în anul 1997 Academia de Studii Economice (ASEM). Din anul 2012 este administratorul Incubatorului de Afaceri din Leova, instituţie publică al cărei fondator este Consiliul Raional Leova (CR). La conducerea CR Leova se află, de asemenea un membru PDM - Efrosinia Greţu, preşedinta Organizaţiei Teritoriale a PDM din Leova.

Candidatul democrat a declarat la Consiliul Electoral de Circumscripţie Leova (CECE) că în ultimii doi ani (2013-2014) a obţinut un venit de peste 180 de mii de lei din activitatea de administrator al Incubatorului de Afaceri, dar şi din activitate didactică. Totodată, acesta indică faptul că este proprietarul unei case de locuit cu suprafaţa de peste 74 de metri pătraţi, al unui garaj şi al unui teren intravilan. Vitalie Gargaun mai este titularul unui autoturism de model Lada. El este căsătorit şi are un copil. Deţine şi cetăţenia Romaniei din anul 2011.

Eujenii Buraga – (61 de ani) este candidatul la funcţia de primar din partea PCRM, el fiind şi actualul primar al oraşului Leova. Candidatul PCRM este inginer constructor de profesie, iar postura de funcţionar public îi este foarte cunoscută. Eujenii Buraga a mai deţinut funcţia de primar al acestei localităţi între anii 1999 şi 2002.

După anul 2002, Eujenii Buraga a fost subprefect al județului Lăpușna. Ulterior însă, timp de patru ani (2003-2007), a fost preşedintele Consiliului Raional Leova.

Nepotism nesancţionat

În anul 2011 Eujenii Buraga a venit la primăria Leova din funcţia de prim secretar al Comitetului raional Leova al PCRM. Imediat şi-a adus nepotul, adică pe Iurie Stolearenco, fiul surorii sale, în calitate de viceprimar al oraşului, iar despre acest lucru Moldova Curată a scris în anul 2013. Propunerea de numire a sa a fost votată de 12 consilieri locali din fracţiunea Partidului Comuniştilor (PCRM), din care face parte şi primarul, şi viceprimarul oraşului Leova. Primarul a declarat însă pentru Moldova Curată că l-a propus pe nepotul său în această funcţie, deoarece acesta este ”băiat deştept şi ascultător”. „Nu o spun doar din simplul motiv că îi sunt unchi, dar chiar este un băiat deştept. A lucrat jurist la Casa de Asigurări Sociale. De ce să nu-l promovez? Cum la Chişinău lui Mihai Ghimpu i se permite să-şi laude nepotul, dar la Leova nu se poate?”, ne-a întrebat primarul.

Comisia Naţională de Integritate afirmă însă că în Primăria din Leova nu este vorba de un conflict de interese, deoarece legea interzice ca un funcţionar public să se afle în subordinea nemijlocită a unei rude directe (părinte, frate, soră, fiu, fiică) sau a unei rude prin afinitate (soţ/soţie, părinte, frate şi soră a soţului/soţiei).  Prin urmare, dacă „nepotul” nu este trecut în lege, atunci nepotismul nu poate fi sancţionat.

Timp de doi ani, Eujenii Buraga a obţinut un venit doar din salariul de funcţie, acesta constituind circa 180 de mii de lei. El deține o casă de locuit cu suprafaţa de 124 de m.p, două terenuri: unul agrar şi altul aferent casei, şi un automobil de marca Seat Toledo, fabricat în anul 2000.

Alexandru Bujorean (27 de ani) este în prezent şef-adjunct al Oficiului Teritorial Hânceşti al Cancelariei de Stat (OTC). Candidatul PLDM la funcţia de primar este finanţist de profesie, absolvind în anul 2010 ASEM, specializarea „Finanţe şi Bănci”. A devenit membru de partid fiind încă student, în anul 2008, iar în prezent este secretarul Organizaţiei Teritoriale Leova a PLDM. Până a veni în funcţia de conducere la OTC Hânceşti, Bujorean a fost preşedintele Uniunii Teritoriale Leova a Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură şi Alimentaţie „AGROINDSIND”.

A donat partidului patru salarii lunare

Alexandru Bujorean a avut în anii 2013-2014 un venit de circa 209 mii de lei din salariu. Tânărul candidat liberal-democrat nu are locuinţă, însă declară că este proprietarul unui autoturism de marca Mercedes C 180, fabricat în 1996. Acesta a menţionat pentru Moldova Curată că, într-adevăr, nu are locuinţă și că trăieşte în casa părinţilor săi, situată în oraşul Leova. În această campanie electorală, Bujorean a donat partidului 35 de mii de lei, această sumă echivalând cu circa patru salarii lunare ale funcţionarului. Asta în condiţiile în care pentru anul 2013 el declară un venit anual de 103 mii de lei, iar în 2014 – circa 106 mii. Alexandru Bujorean nu este căsătorit. 

Lilia Zaharia

 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2015-06-04 00:33
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.