Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Primarul de la Bogzești refuză să-și concedieze sora și susține că va ataca în instanță actul CNI

Primarul comunei Bogzești din raionul Telenești, Vasile Ozun, muncește la Primărie deja de 13 ani împreună cu sora sa, care este contabil-șef și refuză să o elibereze din funcție pentru a soluționa conflictul de interese. O perioadă primarul l-a avut în subordine și pe nepotul său, fiul surorii, care însă a demisionat în luna mai 2016. Vasile Ozun susține că nu este de acord cu decizia Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care îi cere să soluționeze cumva coflictul de interese - să-și transfere sora în altă funcție sau să folosească altă variantă permisă de lege. 

Vasile Ozun este primar al comunei Bogzești din anul 2003. În prezent își exercită al 4-lea mandat, fiind ales din primul tur și reprezentând Partidul Democrat. La scurt timp după ce a preluat conducerea Primăriei, a angajat-o pe sora sa, Aurelia Sclifos, în funcția de contabilă, iar peste un an - a avansat-o la postul de contabil-șef. Atât la angajare, cât și pe parcursul activității, el a semnat în privința surorii sale mai multe acte - dispoziții de acordare a concediului, de acordare a ajutorului material - fără să declare interesul său personal la CNI. 

De asemenea, timp de trei ani - din luna mai 2013 și până în mai 2016 - la Primărie a muncit și nepotul primarului, Daniel Sclifos, în funcția de specialist pentru reglementarea problemelor funciare. Tânărul a primit și statut de funcționar public. Nici în acest caz primarul nu a depus la CNI declarațiile cuvenite, referitoare la interesele personale, înainte de semnarea actelor în privința rudelor.

În urma unei sesizări depuse de Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, CNI a pornit un control pe numele primarului și a constatat, în ședința din 7 iulie, că alesul local s-a aflat în conflict de interese în cazul nepotului și se mai află, în cazul surorii. CNI urmează să solicite, conform procedurii, Centrului Național Anticorupție să-i aplice o amendă lui Vasile Ozun, dar, dar în același timp, îi cere primarului să soluționeze conflictul de interese. Legea prevede câteva modalități de soluționare, între care transferarea persoanei apropiate la o altă funcție sau lichidarea interesului personal.

Solicitat de Moldova Curată, Vasile Ozun a declarat că până la controlul CNI nimeni nu l-a informat că ar comite o abatere de la lege. „O singură dată Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat ne-a solicitat actele de angajare a surorii. Le-am prezentat, tot așa cum le-am prezentat și acum la CNI și atât. Nimeni nu ne-a mai spus nimic. Acum aflu că nu e voie. Vom contesta actul în instanța de judecată. Există acte internaționale ratificate de către Republica Moldova, care protejează angajații administrației publice locale, la ele vom face referire”, ne-a spus primarul.

Cât despre nepotul său, Vasile Ozun spune că acesta a fost angajat pentru că nu erau alte candidaturi în localitate. „El tocmai absolvise studiile și a fost angajat ca să facă măsurări în sat. În același timp, a căpătat și abilități, ca tânăr specialist. El deja a plecat din funcție. Nu din cauza controlului CNI”, a mai spus primarul. 

Firma primarului a prestat servicii pentru diferite instituții de stat, inclusiv pentru Primăria Bogzești

Tot la solicitarea Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat, CNI a verificat și averile lui Vasile Ozun, însă a clasat cazul, deoarece nu a găsit nicio abatere de la lege.  În declarația de avere pentru anul 2014, primarul indică faptul că este fondatorul (cota-parte - 100%) întreprinderii „OZTOR” SRL, care prestează servicii în domeniul construcțiilor. Verificarea CNI a arătat că în anii 2003-2016 Vasile Ozun nu a avut beneficii sub formă de dividende de la această firmă. 

Datele Agenției de Achiziții Publice arată că SRL „OZTOR” a câștigat în anii 2011-2015 în total 22 de contracte de achiziții, în baza cărora a prestat servicii de reparații a imobilelor sau construcție a drumurilor în diferite localități ale Republicii Moldova. Două dintre aceste concursuri de achiziții au fost organizate de către Primăria Bogzești, în timp ce Vasile Ozun ocupa funcția de primar. În baza unuia dintre contracte, obținut în anul 2011, „OZTOR” SRL se angaja să efectueze lucrări de confecționare și instalare a geamurilor (valoarea - 149 de mii de lei), iar în cazul celui de-al doilea contract (în valoare de 135, 981 mii de lei), încheiat în anul 2014, - să repare capital drumul „ce leagă instituțiile de menire socială: Casa de Cultură, Centrul Medical, Biserica”. 

Portalul Moldova Curată va sesiza Comisia Națională de Integritate pentru a verifica dacă și în aceste două cazuri primarul s-a aflat sau nu în situație de conflict de interese. 

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2016-07-20 17:13
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.