Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Primarul orașului Florești: ”Mașina primăriei stă acasă la mine permanent”

Mașina de serviciu a Primăriei orașului Florești stă peste noapte nu în garajul instituției, ci în curtea casei primarului Valeriu Ceapa, iar recent acesta, deși se află în concediu, ar fi fost la o petrecere cu vehicolul Primăriei. Valeriu Ceapa confirmă că mașina este lăsată peste noapte la el acasă și că a utilizat-o și în timpul concediului, dar susține că aceste deplasări sunt efectuate doar în interes public. Despre această acțiune a primarului din Florești ne-a informat un cititor din regiunea respectivă, care a solicitat să îi păstrăm anonimatul.

Chiar dacă este în concediu de odihnă, mașina permanent stă în ograda sa, iar recent, Valeriu Ceapa a participat la un banchet al primarilor”, ne-a informat cititorul din Florești.

Primarul orașului Florești: „Nu sunt tâmpit ca în timpul concediului să mă duc de foaie verde să mă plimb”

La rândul său, primarul susține că a fost un concediu, însă ar fi fost rechemat pentru câteva zile pentru a rezolva niște chestiuni stringente. ”Concediu este doar de jure, dar, de facto, eu sunt la serviciu în fiecare zi. Am fost rechemat la lucru în timpul concediului pentru a pleca la Chișinău pentru a iscăli un contract. De asemenea, am fost chemat la CALM (Congresul Autorităților Publice Locale) și era necesar să mă duc, fiindcă eu sunt membru al Consiliului acolo. Dacă am fost cu mașina, am fost doar cu chestiuni de serviciu, că nu sunt tâmpit, ca în timpul concediului, să mă duc de foaie verde să mă plimb. Vreau și eu ca fiecare om să mă odihnesc. Eu cred că statutul de primar nu e o funcție, dar e un blestem”, a afirmat alesul local.

Primarul insultă consilierii care i-au cerut o informație de interes public

Întrebat dacă într-adevăr ține mașina de serviciu în curtea casei sale, edilul a răspuns afirmativ, precizând că astfel îi ușurează munca șoferului primăriei; ”Mașina stă acasă la mine permanent. Dacă l-aș exploata și noaptea și ziua, când sunt chemat cu toate chestiunile, șoferul ar lepăda lucrul a doua zi”. Primarul a folosit cuvinte ofensatoare la adresa persoanelor care ne-au sesizat, spunând că cei care „îl pândesc” nu au ce face. ”Consilieri deștepți m-au mai dat la procuratură, fiindcă nu le-am dat proiectul bugetului. Dar asta o pot face doar niște analfabeți care nu-și cunosc treaba”, a spus primarul.

Cadrul legislativ național interzice utilizarea bunurilor publice în interesul personal al funcționarilor și demnitarilor publici. Astfel, potrivit Legii cu privire la conflictul de interese, subiecții declarării averii și intereselor personale (aici fiind incluși și aleșii locali), ”nu au dreptul: să utilizeze sau să admită utilizarea informaţiei de serviciu sau oricărei alte informaţii legate de activitatea lor în interese personale; să facă uz de serviciu pentru obţinerea unui beneficiu neprevăzut de lege sau de contractul individual de muncă; să folosească, direct sau indirect, orice bun proprietate publică în interese personale etc.

Valeriu Ceapa este la primul mandat. El a fost ales primar al orașului Florești în vara anului 2015, ca reprezentant al Partidului Nostru. Până atunci era șomer. În declarația de avere pentru anii 2013-2014, depusă la Comisia Electorală Centrală, el a indicat un venit total de nouă mii de lei. În acel an electoral, Valeriu Ceapa a donat partidului suma de opt mii de lei. Atunci, el a argumentat pentru Moldova Curată că mijloacele financiare donate partidului au fost luate din economiile familiei sale acumulate timp de câțiva ani pentru reparația casei.

Lilia Zaharia


 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(7) comentarii
2018-01-02 15:59
Distribuie:

Sergiu

05.01.2018
20:06
Cred ca al doilea mandat n-o sa-l mia aiba. Rusine domn primar sa spuneti asa minciuni!!!

NICIUNDE

10.01.2018
10:15
ASA ESTE IN TOATA TARA,NOI MURITORI DE RAND PLATIM TAXE SI IMPOZITE PENTRU SATISFACEREA NEVOILOR PERSONALE ALE PRIMARILOR

rasplata

17.03.2018
18:06
Minciunosu cei el.Cioban!

Betiv

10.07.2018
19:24
Da el nu e primar el e un cioban, si 60 o/odin primarie sunt lingatori.

elena

03.01.2019
19:08
Miroase a invidie si inca tare.Vulpea cind nu ajunge la slanina zice ca pute.

Ap

03.01.2019
22:22
Cojocaru o fost rau, iata primar bun ati ales. Chiar nu se intelege ca primar poate fi un om cu experienta cu carte si educat ci nu fost somer.

Tatiana

04.01.2019
21:02
Da pe fotografie nu-i casa lui, este un local din oraș. Queen se numeste, din parcul central. De ce umblați cu minciunile?

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Alexandru Botnari despre democrați: ”Dintre ei sunt și buni, dar sunt și cu semne de întrebare”

 Alexandru Botnari despre democrați: ”Dintre ei sunt și buni, dar sunt și cu semne de întrebare”
Alexandru Botnari, deputatul Partidului Democrat din Moldova (PDM), a renunțat la Parlament în favoarea funcției de primar al orașului Hâncești. El a declarat astăzi că pleacă și din PDM. În luna februarie 2019, în timp ce conducea Primăria Hâncești, Alexandru Botnari a candidat cu PDM la alegerile parlamentare și a…//...
(0) comentarii
2019-12-05 17:04
Distribuie:

Lacul Sărat de la Cahul, rămas în paragină, deși în el s-au investit 11 milioane de lei

Lacul Sărat de la Cahul, rămas în paragină, deși în el s-au investit 11 milioane de lei
In jur de 11 milioane de lei a investit ADR Sud începând cu anul 2012 într-un proiect care urma să devină loc de agrement și destinație turistică în orașul Cahul – Lacul Sărat. La lansare, se anunța că în doi ani sursa de apă minerală curativă, cu proprietăți unice, va…//...
(3) comentarii
2019-11-25 01:19
Distribuie:

Președintele raionului Basarabeasca este verificat de ANI

Președintele raionului Basarabeasca este verificat de ANI
Președintele raionului Basarabeasca, Piotr Pușcari, este verificat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) in cadrul a trei proceduri de control: două privind eventuale incălcări ale regimului de declarare a conflictelor de interese și al restricțiilor și una referitoare la declararea veniturilor și intereselor personale.  Autoritatea a pornit controlul la 1 noiembrie…//...
(0) comentarii
2019-11-11 21:23
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.