Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Primarul orașului Şoldăneşti, urmărit penal de mai multe ori. Are 10 contracandidați

In cursa electorală pentru fotoliul de primar al orașului Şoldăneşti, localitate cu peste 6 mii de locuitori, s-au lansat 11 persoane. Una dintre ele este actualul primar, Alexandru Tinica, criticat în mandatul trecut de Curtea de Conturi și urmărit penal de procurori. În aceste alegeri, el reprezintă Partidul Liberal Democrat (PLDM). Alături de Alexandru Tinica mai candidează: Nicolae Mândru (Partidul Democrat din Moldova), Ion Cuculescu (Partidul Nostru), Nicolae Roman, (Partidului Naţional Liberal), Leonid Paereli (Partidul Liberal), Igor Popa (Partidul Socialiştilor din Republica Moldova), Nina Florea (Partidul Comuniştilor din Republica Moldova), Veronica Plămădeală (Blocului Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova), Oleg Babcineţchi (Partidul “Renaştere"), Oleg Gun (BE Lista Poporului) și Aurel Verdeş, candidat independent.

Candidatul PLDM Alexandru Tinica: cu dosare penale pe rol și trecut prin două partide

Are 53 de ani, de profesie este medic-chirurg şi după absolvirea Institutului de Medicină din Chişinău a activat în instituţiile curative din raionul Şoldăneşti. Timp de câţiva ani a condus Secţia de chirurgie a Spitalului Raional Şoldăneşti, apoi, în 2001, pe parcursul a mai puțin de jumătate de an, a exercitat şi funcţia de medic şef-adjunct al acestei instituţii. În perioada 2000 - 2007, a fost lider al Comitetului raional al sindicatului lucrătorilor din domeniul sănătății.

În 2003 a fost ales consilier orăşenesc, iar la alegerile locale din 2007 - primar al orașului Şoldăneşti din partea Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD). În februarie 2010, primarul de Şoldăneşti, Alexandru Tinică, viceprimarul Ion Cîrlig, împreună cu 6 consilieri locali au anunţat aderarea la Partidul Liberal Democrat din Moldova şi crearea fracţiunii PLDM în cadrul Consiliului Local Şoldăneşti. Pentru că a reuşit să implementeze câteva proiecte foarte actuale pentru oraş, inclusiv reparația grădiniţei, a apeductului şi a reţelei de evacuare a apelor reziduale, la scrutinul din iunie 2011 Alexandru Tinica a câştigat al doilea mandat de primar, dar deja avea acoperirea politică a altei formațiuni - Partidului Liberal, la care a aderat în preajma scrutinului. Apoi, după ce a tot fost criticat de Curtea de Conturi și de Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat pentru gestionare frauduloasă a banilor publici, iar procurorii chiar i-au deschis dosare penale pentru abuz în serviciu, Alexandru Tinica, în anul trecut, a trecut la PLDM. De atunci în presă nu au mai apărut informații critice la adresa sa.

Condamnat la patru ani, rămâne în funcţie

La 24 decembrie 2013 ziarul Adevărul menţiona în articolul „Primarul-fenomen din Şoldăneşti: condamnat la patru ani şi lăsat în funcţie” că Alexandru Tinica, deşi are o condamnare penală pentru abuz de putere şi alte încălcări, iar un audit al Curţii de Conturi a depistat nereguli mari în activitatea primăriei, continuă să rămână în funcţie. Președintele Curții de Conturi Serafim Urechean se revolta că Tinica chiar a refuzat să participe la şedinţa Curţii, la care s-a discutat raportul despre activitatea autorităţilor din raionul Şoldăneşti, iar cele mai multe probleme depistate vizau anume Primăria orașului. Acum, A.Tinica candidează din partea aceluiaşi partid, PLDM, care îl sprijină și pe Urechean la funcția de primar al orașului Chișinău. 

Potrivit controlorilor, cu abateri serioase de la legislaţie a fost realizat proiectul „Construcţia instalaţiilor de purificare a reţelelor de canalizare din orașul  Şoldăneşti” în valoare de 9,3 milioane de lei. Nereguli mari au fost depistate în administrarea unor întreprinderi municipale, dar şi a Pieţei comerciale din oraş, la repartizarea loturilor de pământ, beneficiari ai cărora ar fi ajuns şi persoane din Chişinău etc. S-a mai constatat că în anii 2011-2012 Primăria Șoldănești nu a respectat limitele unităților de personal și condițiile de salarizare a acestora. În consecință, neregulamentar pentru retribuirea muncii au fost cheltuiţi 543 mii de lei. Cu abateri au fost desfăşurate mai multe achiziţii publice, se mai menţionează în raportul CC.

În baza unora dintre aceste încălcări procurorii au deschis o cauză penală. La 19 aprilie 2013 Alexandru Tinica a fost condamnat la patru ani privaţiune de libertate cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe un termen de probă de 3 ani. În același dosar managerul pieţei comerciale din oraș Adrian Pălăduţă a fost condamnat la 3 ani de detenţie în închisoare de tip semi-închis. De asemenea, cei doi au fost obligaţi sa achite solidar în folosul primăriei 141 294,2 lei, iar Tinica – încă 40 460 lei. Primarul şi-a continuat însă nestingherit activitatea. Ulterior,

Curtea de Apel Bălți a casat această hotărâre, dar Curtea Supremă de Justiție a casat total decizia Colegiului penal al instanței din Bălți și a dispus rejudecarea cauzei în aceeași instanță de apel, în alt complet de judecată. Actualmente dosarul se află pe rol la Curtea de Apel Bălți.

Într-o notă informativă a Procuraturii Şoldăneşti de la sfârşitul anului 2013, remisă Procuraturii Generale, se menţiona că Alexandru Tinica figurează în cel puţin cinci dosare penale deschise în ultimii doi ani pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 44, 327 alin.(2) lit. b),c); 328 alin.(3) lit. b),d) Cod Penal, pentru abuz de putere pe cinci capete de acuzare. După examinarea raportului Curţii de Conturi Alexandru Tinica i-a declarat preşedintelui Curţii de Conturi Serafim Urechean că este nevinovat, iar controlorii au venit la comandă, ”să caute nod în papură”. Iar Tudor Golub, şeful Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, citat de Adevărul și de Ziarul Național spunea: „Primarul de Şoldăneşti este un fenomen. Nu ascultă pe nimeni şi face aşa cum crede el. 90 la sută din toate încălcările atestate de Curtea de Conturi în raionul Şoldăneşti se referă la primăria centrului raional”.

În 2012 a fost finalizată construcţia unui apeduct în cartierele Eminescu şi Lacului, finanţat din Fondul Ecologic Naţional cu peste 2 milioane de lei, dar în 2013 peste 200 de gospodării din aceste cartiere se plângeau că încă nu au apă la robinet, apeductul fiind construit, în opinia unor consilieri locali, cu mari abateri de la lege.

Obstacolele primarului

Foarte reticent în relaţiile cu mass-media, în iulie 2012 Alexandru Tinica a oferit totuși un interviu săptămânalului CUVÂNTUL, în care afirma că în scrutinul din 2011 nu şi-a făcut campanie electorală şi nu a prezentat un program concret de activitate, ci pur şi simplu a continuat proiectele începute. Astfel 56% din alegători au decis că el trebuie să rămână la conducerea Primăriei încă patru ani. 

Primarul recunoştea că în activitatea sa ce ciocneşte de multe obstacole, unul dintre care ar fi opoziţia din Consiliul Orăşenesc, care nu-l înţelege şi nu susţine iniţiativele sale. „Primăria nu are jurist şi eu sunt nevoit să pierd mult timp în numeroase procese judiciare. Al treilea obstacol ar fi Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat care foarte des notifică deciziile noastre, acum suntem atraşi în trei procese de judecată”, a adăugat Alexandru Tinica.

În declaraţia pe venituri, prezentată la CEC, Alexandru Tinica arată că pe parcursul anilor 2013-2014 a câştigat la locul de muncă 146 600 lei şi nu dispune de avere personală sau comună cu soţia. Anterior, el a declarat pentru Moldova Curată că nu deține o casă proprie și că locuiește într-un imobil donat de părinții săi. 

Nicolae Mândru: fost creștin-democrat, acum e sprijinit de PDM

Este pedagog de profesie, are 49 de ani. După absolvirea facultății, Nicole Mândru a fost director al Gimnaziului din satul Curatura. Apoi a condus colectivul pedagogic din satul Salcia. După câțiva ani de activitate în cadrul Direcției Învățământ Șoldănești, Nicolae Mândru a fost numit director al școlii primare din centrul raional. În anul 2014 a fost avansat în funcţia de director al Centrului de Poștă Șoldănești.

Și-a început activitatea politică în cadrul Mișcării de Renașțere Națională, fiind un adept activ al Frontului Popular, apoi membru al Partidului Popular Creştin Democrat. În 2008 l-a succedat pe Alexandru Tinică în funcția de președinte al organizației raionale a PPCD. La alegerile locale din 2007 şi  2011 a fost ales consilier raional pe lista PPCD şi toată această perioadă a activat în Consiliu ca reprezentant al acestui partid. În ultimii ani, când la ședințele Consiliului se discutau diferite decizii, Nicolae Mândru de cele mai multe ori se afilia cu fracţiunea PDM, fapt care l-ar fi ajutat să ajungă şef la Centrul de Poştă.

În actuala cursă de alegeri pentru funcţia de primar al orașului Şoldăneşti s-a înscris ca reprezentant al Partidului Democrat din Moldova.

Nicolae Mândru declară că în ultimii doi ani, la locul de muncă a obţinut un venit de 119 826 lei, iar alţi 4 400 lei i-a câştigat din alte surse legale. El mai notează că este proprietar a două apartamente în Şoldăneşti cu suprafaţa totală de 130 m. p. În actuala campanie electorală Nicolae Mândru a donat partidului, potrivit raportului financiar al PDM, 50 de mii de lei, adică aproape jumătate din ce a câștigat în ultimii doi ani.

Ion Cuculescu, omul care a câştigat în doi ani … 4 600 de lei

S-a născut în 1972, la Teleneşti. După absolvirea Colegiului de mecanizare și electrificare din Soroca, Ion Cuculescu s-a angajat la Fabrica de Fermentare a Tutunului din Șoldănești. Când fabrica s-a închis, a devenit șef-adjunct al unității de pompieri din Șoldănești, dar nici acolo nu s-a reţinut mult. În anul 2000 a plecat la muncă peste hotare, de unde a revenit peste şapte ani şi a deschis o frizerie. Tot în acea perioadă s-a implicat în politică, aderând la Partidul Comuniştilor (PCRM). La alegerile locale din iunie 2011 a fost ales consilier orășenesc și raional pe listele PCRM. În calitate de consilier s-a manifestat drept un oponent intransigent al actualului primar Alexandru Tinica. În timpul controlului de audit efectuat la Şoldăneşti de către Curtea de Conturi a atenţionat controlorii asupra mai multor probleme din activitatea Primăriei Şoldăneşti.

După patru ani de activitate în tabăra comuniştilor s-a decepţionat şi a trecut la partidul lui Renato Usatâi. În scurt timp a devenit liderul filialei Şoldăneşti a ”Partidului nostru” cu susţinerea căruia s-a şi implicat în campania electorală pentru funcţia de primar. Ion Cuculescu învaţă în prezent în ultimul an la Facultatea de Drept a Universităţii Libere Internaţionale din Moldova.

În declaraţia de venituri depusă la CEC el arată câ în ultimii doi ani a avut un venit de doar 4 600 de lei şi nu deţine firme, bunuri sau terenuri etc. Ion Cuculescu a explicat pentru Moldova Curată că a avut un apartament, dar după ce a divorţat de soţia sa, care a plecat peste hotare, l-a vândut şi a trecut să locuiască cu părinţii. El a mai spus că frizeria este înregistrată pe numele tatălui său, iar acum se întreține pe sine și pe fiul său care este student,  din banii câştigaţi în cei şapte ani de muncă peste hotare şi din cei obținuți din vânzarea apartamentului.

Victor Sofroni, Tudor Iaşcenco

 

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2015-06-02 15:35
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

ANI cere demiterea unui funcționar care a admis un conflict de interese. Consiliul local i-a aplicat doar avertisment

ANI cere demiterea unui funcționar care a admis un conflict de interese. Consiliul local i-a aplicat doar avertisment
În ultimii trei ani, directorul întreprinderii care livrează apă în satul Limbenii Noi, raionul Glodeni, Nicolae Iancovschi, își angaja soția în funcția de director de fiecare dată când el pleca în concediu. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că funcționarul a admis un conflict de interese, iar Consiliul local,…//...
(0) comentarii
2019-09-19 18:38
Distribuie:

Judecătorul Oleg Melniciuc nu revine, deocamdată, în sistem, din cauza unei noi suspendări

Judecătorul Oleg Melniciuc nu revine, deocamdată, în sistem, din cauza unei noi suspendări
Judecătorul Oleg Melniciuc de la Judecătoria Chișinău, care a plecat temporar din sistem în anul 2017, după ce i-a fost intentat un dosar penal cu acuzația de îmbogățire ilicită, nu poate reveni la serviciu, deși trebuia să o facă încă din luna martie 2019. Magistratul a fost suspendat din nou…//...
(0) comentarii
2019-09-10 20:09
Distribuie:

Ion Nicolaev, inspector de integritate: ”Nu înțeleg de ce pe exterior se creează această impresie că la ANI totul e mort și nu se face nimic”

Ion Nicolaev, inspector de integritate: ”Nu înțeleg de ce pe exterior se creează această impresie că la ANI totul e mort și nu se face nimic”
Peste 80 de acte de constatare au emis de la începutul acestui an inspectorii de integritate din cadrul ANI și au aplicat amenzi în valoare totală de aproape 70 de mii de lei. Deși până nu demult au avut în vizor mai mult primari, consilieri locali și directori de grădinițe,…//...
(0) comentarii
2019-08-31 23:49
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.