Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Profil candidat: Ion Leucă

Integritate în activitatea politică

Ion Leucă (născut în 1967) participă la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 pe lista partidului Democrat din Moldova, candidând pe circumscripția nr. 5 Glodeni. Cu doar un an înainte de alegerile parlamentare din această lună, Ion Leucă și-a aprofundat cunoștințele în politică. Potrivit CV-ului său, el este istoric de profesie, însă anul trecut a absolvit  Academia de Administrare Publică, obținând studii de master în științe politice. În prezent Ion Leucă este președintele Organizației Teritoriale Glodeni a Partidului Democrat. El a candidat la funcția de deputat și alegerile parlamentare din noiembrie 2014, tot pe lista Partidului Democrat.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

În declarația de avere și interese personale pentru anii 2017 și 2018 depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC) Ion Leucă indică un salariu pe doi ani de peste 316 mii de lei. Salariul soției sale a constituit  circa 275 de mii de lei, de asemenea pentru doi ani. 

Din declarația de avere vedem că familia Leucă deține o casă de locuit de 119 metri pătrați, un teren intravilan, un garaj, dar și un apartament. Demnitarul mai menționează în declarație  două autoturisme: unul de model Toyota Corolla și altul VW Touareg. Ion Leucă are pe un cont bancar suma de 60 de mii de lei. El nu a fost, până în prezent, subiectul controalelor efectuate de Comisia Națională de Integritate (CNI)/ANI.

Integritatea în gestionarea funcției publice și/sau de partid

Potrivit CV-ului lui Ion Leucă, deși este istoric de profesie, el nu a activat în acest domeniu. După serviciul militar, a lucrat inspector superior în cadrul Comisariatului raional de poliție Glodeni. O perioadă a deținut și funcția de șef al Secției Înmatriculare Transport și Calificarea Conducătorilor Auto din cadrul ÎS ”CRIS” Registru”, filiala Bălți. Mai târziu, timp de zece ani, a activat în calitate șef al Filialei Glodeni a Întreprinderii de stat “TUTUN-CTC. În anul 2012, Vasile Bumacov, fostul ministru al Agriculturii, îl critica pe Leucă pentru faptul că această instituție ar avea pierderi mari. Potrivit ziarului TIMPUL,  Leucă ar fi fost suspendat din funcție. „Trebuia închisă şi fabrica, şi Leucă. Ce ne trebuie aşa manager, care propune tutun mai scump decât cel de import?”, se întreba fostul ministru Bumacov în anul 2012. În replică, Ion Leucă declara că aceste acțiuni fac parte dintr-un scenariu al fostei conduceri de la CTC, astfel încât să nu fie plătite primele pentru salariaţii săi pe anul 2011, în sumă totală de 2,6 mln. lei.

Ion Leucă este și președintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord (CRD Nord). În anul 2015, atunci când a fost ales în funcția de președinte al raionului Glodeni, consilierii socialişti îl acuzau că ar fi fost ales ilegal. Potrivit portalului Moldova Curată, unul dintre consilierii socialiști declara atunci  că Ion Leucă a fost ales la prima şedinţă a noii componențe a Consiliului Raional, ceea ce contravine prevederilor legale. Atunci Ion Leucă menționa că el a fost ales la a treia şedinţă a CR Glodeni şi nu la prima, aşa cum afirmă socialiştii. Ion Leucă a fost participant la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova (1991-1992) și a fost decorat cu gradul III al Ordinului Republicii Moldova "Credință Patriei", este deținătorul medaliei Republicii Moldova "Crucea Comemorativă" și al insignei Ministerului Afacerilor Interne "Vulturul de Aur".

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului. 

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2019-02-09 12:43
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Incompatibilitate de funcţii? Preşedintele raionului Ştefan Vodă este administratorul unei firme

Nicolae Molozea, preşedintele raionului Ştefan Vodă, deţine în prezent şi funcţia de administrator al unei firme, fapt interzis de lege. Actualul demnitar ar fi fost în incompatibilitate de funcţii şi atunci când era deputat, după alegerile parlamentare din noiembrie 2014. Nicolae Molozea spune însă că el este administrator doar în…//...
(0) comentarii
2015-11-06 18:01
Distribuie:

Alegerea preşedintelui raionului Glodeni este contestată în instanţă

Democratul Ion Leucă, ales în luna iulie președinte al raionului Glodeni, riscă să-şi piardă noua funcție. Consilierii socialişti îl acuză că ar fi fost ales ilegal și au acţionat Consiliul raional Glodeni în judecată. O ședință în acest dosar va avea loc pe 30 octombrie, iar Ion Leucă spune că…//...
(0) comentarii
2015-10-29 23:52
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.