Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Profil candidat: Mihai Popșoi

Integritatea în activitatea politică

Mihail Popșoi este vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), ales la congresul partidului din septembrie 2017. S-a evidențiat ca analist politic la Jamestown Foundation (SUA),  a fost manager de proiect în cadrul Oficiului NATO din R. Moldova și analist politic la Ambasada SUA din R. Moldova.  A studiat la universități din Italia (Milano), Marea Britanie (York), Ungaria (Budapesta) și Universitatea de Stat din Moldova.

Mihail Popșoi este unul dintre membrii PAS ridicați cu forța pe 27 august 2018 din fața monumentului lui Ștefan cel Mare și bruscați de către forțele de ordine.

Pe 11 octombrie 2018, acesta a mai fost implicat într-un incident cu mai mulți deputați PD, cărora le-a cerut să semneze o petiție a Mișcării de Rezistență ACUM pentru investigarea furtului miliardului. Popșoi a intrat într-un schimb de replici cu un grup de deputați democrați, condus de Sergiu Sîrbu, cu care și-au aruncat o serie de acuzații reciproce.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Conform declarației sale de avere și interese, document depus la CEC pe data de 26 decembrie 2018, pentru perioada 1 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2018, Mihai Popșoi a declarat contracte de prestări servicii în mărime  de 179.055 de lei.

Banii au provenit din mai multe surse, cum ar afi Asociația de Politică Externă (APE), Fundațiile Konrad Adenauer și Friedrich Ebert și Institutul pentru Inițiative Strategice.

El a mai indicat și un venit total de 345.834 de lei pentru soția sa, bani ce au fost cumulați ca salariile de la OSCE, Institul Republican Internațional, Eco-Contact, Promo-Lex sau Oficiul Ambasadei Olandei.

Familia  mai deține un teren intravilan de 1.226 de metri pătrați, dobândit în 2006 și cu valoare cadastrală declarată de 135.939 lei.

Tot în 2006,  a fost achiziționată o casă și anexe pe care le-a demolat de 36,5 metri pătrați, respectiv 27 de metri pătrați. Valorile cadastrale au fost de 122.453 de lei, respectiv 43,799 de lei.

În 2012, acesta a achiziționat  un apartament de 65 de metri pătrați, în valoare de 405.196 de lei prin contract de vânzare-cumpărare. Prin același tip de act, Popșoi a mai cumpărat în 2016 un apartament de 29,5 metri, cu o valoare declarată de 194.060 de lei.

Popșoi mai deține trei conturi în bancă de 1.144 de euro, , 50.342 leiși altul de 7 dolari americani la aceeași bancă.

La capitolul datorii, acesta declară un credit achiziționat în 2012 și scadent în 2019 de 30.000 de lei, cu o rată a deobnzii anuală de 14,5%.

La partea de interese personale, Popşoi  a scris că este vicepreședinte al PAS din 10 septembrie 2010 și membru al APE din noiembrie 2016.

În 2018, Mihai Popșoi a donat suma de 2.000 de lei pentru PAS, iar în 2017 - 4.000 de lei, potrivit rapoartelor partidului depuse la CEC.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Nu există informații despre încălcările admise de către candidat în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid.

„Cazier judiciar”

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2019-01-20 05:52
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.