Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Raionul Briceni, condus de un fost şef de vamă

În urma alegerilor din vara anului curent, preşedinte al raionului Briceni a fost ales democratul Mihail Gnatiuc, fost primar de Briceni. Acesta a candidat la ultimele alegeri locale pentru un nou mandat de primar, dar a pierdut în faţa reprezentantului PSRM. Ucrainean  de naţionalitate, Gnatiuc s-a născut în Iacutia în 1956, unde au fost deportaţi părinţii săi. A absolvit facultatea de drept a Universităţii de Stat din Moldova, după care s-a stabilit cu traiul la Briceni. A activat în calitate de şef al birourilor vamale Briceni și Ocniţa şi la Aeroportul Chişinău. În 2011 a fost ales primar de Briceni. Noul preşedinte de raion susţine că nu are decât o casă de locuit, nu deține afaceri şi nici măcar maşini personale.

Trăiesc din salarii

Consiliul raional Briceni este una dintre puţinele instituţii raionale care nu au un site pe internet, unde ar trebui plasate inclusiv CV-ul și declarația de avere ale noului președinte. Am găsit declaraţia de venit a lui Mihail Gnatiuc pentru anul 2012 pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate, iar cea pentru anul 2013 - pe pagina Comisiei Electorale Centrale. În 2012 Gnatiuc a indicat că a cumulat împreună cu soţia, care lucrează profesoară la liceul din localitate, un venit de 140 de mii de lei. Deţin împreună un teren şi o casă de locuit. Totodată  deţineau prin mandat două automobile de marca Mercedes în valoare de 15 000 mii de euro şi, respectiv, 25 de mii de euro. Fostul primar avea un cont deschis pe numele său, pe care avea 160 de mii de lei. În declaraţia de venit depusă la CEC, Gnatiuc indică un venit de circa 127 de mii de lei din salariul de primar obţinut în perioada 2012 - 2013 şi 62 de mii de lei obţinuţi sub formă de dobândă şi din alte surse. Deţin în orașul Briceni o casă cu o suprafaţă de 166,7 metri pătrați şi un automobil de marca Mercedes, anul fabricării 2012. Solicitat de Moldova Curată Gnatiuc a declarat că deține un automobil prin mandat, iar celălalt a fost restituit proprietarului. La finele anilor 90 în presa de limba rusă a apărut un articol în care se spunea că prețul locuinţei lui Gnatiuc ar depăşi veniturile acestuia. „Se spunea că am un gard luxos şi o casă evaluată la peste 70 de mii de dolari. Am avut parte de un control. Au văzut că am un gard obişnuit, din lemn. Acum şi acesta stă să se prăbușească”,  spune Gnatiuc.

Afacerile fiului

Preşedintele raionului Briceni are trei copii, două fiice, una stabilită la Chişinău, iar alta studentă la o universitate din Moscova şi un fiu, Dumitru, de 35 de ani, care potrivit tatălui, este stabilit în oraşul Cernăuţi, Ucraina. 

Cu toate acestea, potrivit datelor de la Camera de Înregistrării de Stat, pe numele fiului său figurează două întreprinderi cu sediul în oraşul Briceni: ÎI „Dmitrii Gnatiuc”, fondată în 2002, specilizată în comerţul cu amănuntul, şi SC „Eximtran” SRL,  înregistrată în 2005. Potrivit datelor din ultimul raport financiar, prezentat de Biroul Naţional de Statistică în 2012, prima întreprindere, care este un depozit frigorific, a înregistrat venituri de 360 300 lei, iar cea de-a doua întreprindere, unde fiul lui Gnatiuc deţine o cotă parte de 100 %, a înregistrat venituri în sumă de 54 500 lei. Întrebat cine gestionează aceste afaceri de vreme ce fiul său este stabilit la Cernăuţi, preşedintele raionului a spus că acesta face naveta între Briceni şi Cernăuţi şi că cea de-a doua afacere este un magazin cu mărfuri second hand. „Activitatea mea nu se intersectează niciodată cu afacerile fiului. Nu a participat la nicio licitaţie publică, nici nu ştiu ce venituri înregistrează, dar dacă e nevoie, pot preciza”, se precipită preşedintele raionului. 

Nereguli depistate pe când activa la vamă

Anterior Moldova Curată a scris că pe când era șef al Vămii Briceni, Mihail Gnatiuc a fost vizat într-o hotărâre a Curții de Conturi privind rezultatele controlului asupra unor aspecte ale activităţii Departamentului Controlului Vamal în perioada anilor 1999-2000. Persoanele responsabile ale Vamei s-ar fi făcut responsabile de neîncasări la bugetul de stat. „Astfel, numai prin controlul selectiv neîncasările în buget pe tipuri de plăți, ca rezultat al îndeplinirii necorespunzătoare a obligatiunilor de serviciu de către persoanele cu funcții de răspundere ale Vamei Chișinau, au constituit: TVA și sancțiunile economice - 2645,7 mii lei; la Vama Bălți (dl N.Burbulea) - 576 mii lei, la Biroul Vamal Briceni (dl M. Gnatiuc) - 47,6 mii lei”, se spunea în raport.

Încălcările și neajunsurile depistate în activitatea Departamentului Controlului Vamal sunt consecințe ale nerespectării de către persoanele cu funcții de răspundere (A.Stratan - director general al DCV, V.Banari - fost șef al Vamei Chișinău, A.Popov - șef al Vamei Ocnița, A.Veriga - șef al Vamei Ungheni, A.Radu - șef al Vamei Cahul, M.Gnatiuc - sef al Biroului vamal Briceni, N.Burbulea - șef al Vamei Bălți, A.Balan - șef al Vamei Giurgiulești, V.Baciu - șef al Vamei Leuseni, Iu.Rusnac - șef al Biroului vamal Sculeni) a legislației în vigoare...”, se mai menționa în raport. În final, în acea hotărâre, Curtea de Conturi a venit cu recomandări privind sancționarea unor persoane. În listă nu s-a regăsit însă și Mihail Gnatiuc, cel mai probabil pentru că neregulile descoperite în privința sa nu au fost atât de semnificative în comparație cu ale celorlalte persoane pomenite în raport.

Decorat de Marian Lupu

În 2011, pe când liderul Partidului Democrat Marian Lupu era președinte interimar, Gnatiuc, coleg de partid cu acesta, a fost decorat cu medalia „Meritul Civic” „pentru muncă îndelungată şi prodigioasă în organele administraţiei publice locale, contribuţie la promovarea transformărilor social-economice şi activitate organizatorică intensă”. Anul trecut, Gnatiuc a candidat la parlamentarele din 30 noiembrie, figurând pe locul 29 în lista PDM, dar nu a reușit să prindă un fotoliu de deputat. Gnatiuc este liderul PDM Briceni și membru în Consiliul Național Politic al formațiunii. 

Consiliul raional Briceni este condus de o coaliţie formată din PDM, PLDM, un consilier PL şi trei consilieri comunişti. Vicepreşedintele raionului, Efimia Bandalac, ex-preşedinte al raionului, afirmă că nu există deocamdată deosebiri în modul în care sunt efectuate transferurile de la bugetul  de stat între perioada când raionul era condus de un liberal democrat ori, pe moment, de un democrat. „Poate acum se resimte mai mult criza şi în anumite domenii trebuie să strângem cureaua”, ne spune Bandalac.

La rândul său, liderul fracţiunii comuniste Aliona Babiuc a spus că e prea devreme să dea o apreciere activităţii preşedintelui raionului, care e abia de trei luni în această funcţie.

Svetlana Corobceanu

 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2015-10-27 22:00
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Președintel raionului Basarabeasca este verificat de ANI

Președintel raionului Basarabeasca este verificat de ANI
Președintele raionului Basarabeasca, Piotr Pușcari, este verificat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) in cadrul a trei proceduri de control: două privind eventuale incălcări ale regimului de declarare a conflictelor de interese și al restricțiilor și una referitoare la declararea veniturilor și intereselor personale.  Autoritatea a pornit controlul la 1 noiembrie…//...
(0) comentarii
2019-11-11 21:23
Distribuie:

Profil electoral: Andrei Ţopa, candidatul PCRM pentru funcția de primar al orașului Ocnița

Profil electoral: Andrei Ţopa, candidatul PCRM pentru funcția de primar al orașului Ocnița
Vicepreședintele raionului Ocnița, Andrei Țopa, este candidatul Partidului Comuniștilor pentru funcția de primar al acestei localităţi. Țopa este absolvent al Institutului Agricol, în 1979, și al Academiei de Administrare Publică de pe lângă Guvernul Republicii Moldova, în 1998. A deținut mai multe funcții, inclusiv inginer ameliorator, vicepreședinte de colhoz, instructor…//...
(0) comentarii
2019-10-19 23:25
Distribuie:

CANDIDAT: MIHAI POPA, PDM

CANDIDAT: MIHAI POPA, PDM
Integritatea in activitatea politică Mihai Popa candidează la funcția de primar al raionului Strășeni din partea Partidului Democrat  din Moldova (PDM).  Până în prezent, acesta a deținut funcția de președinte al raionului Strășeni, tot din partea PDM. Mihai Popa are studii în domeniul medicinei și psihologiei. Și-a început activitatea la…//...
(0) comentarii
2019-10-18 00:08
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.