Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Tranzacție bazată pe acte false la Solonceni, Rezina, cu implicarea unei firme apropiate de șeful Agenției de Stat Cadastru

Primăria satului Solonceni, raionul Rezina, este obligată să restituie unei firme aproape un milion de lei, pe care aceasta îl plătise Primăriei cu titlu de compensație pentru scoaterea din circuitul agricol a unui teren. Firma, la care jumătate din acțiuni le deține o altă firmă, ce aparține familiei directorului Agenției de Stat Cadastru, Anatolie Ghilaș, intenționa să deschidă pe acel teren o cariera de prundiș și nisip. Acum, când CNA a constatat că afacerea s-a bazat pe acte false, agentul economic s-a răzgândit și cere Primăriei banii înapoi. 

Timp de trei ani firma „Sand&Gravel”, în care 50 % din acțiuni le deține SRL "Lusmecon”, ce aparține familiei șefului Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru, Anatolie Ghilaș, s-a zbătut să obţină aprobarea autorităţilor comunei Solonceni, raionul Rezina, pentru a deschide o carieră de nisip şi prundiş pe un teren agricol de categorie superioară. Asta în situaţia în care Codul funciar, prin art. 83, interzice retragerea din circuitul agricol şi utilizarea în alte scopuri decât cele agricole a unor asemenea terenuri. La 19 septembrie 2016 Consiliul comunal Solonceni a adoptat decizia (multaşteptată) prin care permitea schimbarea destinaţiei terenului. Iar peste o săptămână firma a şi transferat primăriei 787.985 lei pentru compensarea pierderilor legate de scoaterea a 3,5 ha din circuitul agricol. După ce afacerea a ajuns în vizorul opiniei publice graţie unei investigaţii jurnalistice publicate în săptămânalul Cuvântul, Centrul Naţional Anticorupţie a intentat un dosar penal pe faptul “înscrierii în documentele oficiale a unor date vădit false, neglijență delictuală, soldată cu urmări grave”. 

În timp ce dosarul este în plină investigare, la 3 mai 2017, adică la şapte luni de la aprobarea deciziei, administratorul SRL “Sand&Gravel”, Marcel Ciudin, a cerut, printr-o solicitare oficială, Consiliului comunal Solonceni să abroge decizia privind modificarea destinaţiei terenului şi să restituie suma.

O cerere stranie

Marcel Ciudin și-a motivat cererea prin faptul că administrația SRL ,,Sand&Gravel" s-ar fi săturat de “numeroasele adresări din partea conducerii Primăriei Solonceni în privinţa legalităţii deciziilor Consiliului comunal privind alocarea de terenuri şi schimbarea destinaţiei acestora către toate organele de drept din ţară şi numeroasele controale pe parcursul unui an, care împiedică lucrul normal al întreprinderii; de cheltuielile enorme ce ţin de proiectele de exploatare şi recultivare a terenurilor (…), notificările Cancelariei de Stat…”. 

În cerere nu se spune niciun cuvânt despre dosarul penal pornit anul trecut de Direcția teritorială Nord a CNA şi în care sunt vizaţi factori de decizie ai SRL ”Sand&Gravel”.

Consilierii care în septembrie 2016 au insistat asupra adoptării deciziei de modificare a destinaţiei terenului, spunând că Primăria are mare nevoie de bani pentru a continua construcţia apeductului din Solonceni, acum au votat din mers pentru abrogarea ei, obligând Primăria să restituie firmei cei 787 985 lei achitaţi drept compensaţie pentru terenul scos din circuitul agricol. Deocamdată Primăria nu restituie suma, pentru că o parte din ea a fost deja cheltuită, dar și din cauză că „afacerea” este examinată în cadrul dosarului penal pornit de CNA.

Cum s-a ajuns la urmărire penală

Procesul de schimbare a destinației terenului a durat 3 ani. Asta deoarece fertilitatea pământului obținut de „Sand&Gravel” este de 74 de puncte. Terenurile cu o fertilitate atât de înaltă nu pot fi retrase din circuitul agricol - asta prevede art. 83 din Codul funciar. SRL ,,Sand&Gravel" a depus o cerere la Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru să verifice fertilitatea solului. La scurt timp, Anatolie Ghilaş, șeful Agenției Cadastru, a informat solicitantul că specialiştii Institutului de Proiectări şi Organizarea Teritoriului (IPOT), instituţie subordonată Agenţiei, au stabilit că bonitatea solului respectiv este nu de 74 de puncte, cifră pe care se baza promăria în stabilirea impozitului funciar pentru proprietarii terenurilor, ci de...57 de puncte. Astfel, în baza acelui act de la IPOT, Consiliul comunal Solonceni a schimbat destinaţia terenului.

Unul împotriva tuturor

Raspunsul semnat de Anatolie Ghilaş venea în contradicţie flagrantă cu datele primăriei, lucru ce a trezit nedumeriri la Primăria Solonceni. Primarul Valeriu Palii şi secretarul Consiliului comunal Alexandru Nicolai au încearcat să facă verificări suplimentare. În acelaş timp, un grup de consilieri, în frunte cu cei care reprezintă PDM, insistau asupra satisfacerii cât mai repede a cererii SRL ”Sand&Gravel”. Refuzând să semneze decizia votată de majoritatea consilierilor, dar care, în opina sa, era ilegală, secretarul consiliului Alexandru Nicolai a depus sesizări la Procuratura Rezina şi Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat. Procuratura i-a răspuns că „nu se poate expune asupra legalităţii deciziei Consiliului local Solonceni”.                                                                                                                                  

Reprezentanții OTC Orhei i-au comunicat că nu pot comenta o decizie care… nu este semnată de secretarul Consiliului. Astfel, convocat în a treia şedinţă pe aceeaşi chestiune, în septembrie 2016, Consiliul comunal Solonceni a satisfăcut cererea „Sand&Gravel” SRL, iar secretarul, constrâns de situaţie şi lege, a semnat decizia care dădea undă verde noilor exploatări miniere. 

Reacţia CNA

După ce această istorie a fost relatată detaliat în ziarul CUVÂNTUL, DGT „Nord” a CNA a intentat un dosar penal. Angela Starinschi, purtătoare de cuvânt la Centrul Naţional Anticorupţie, informa redacţia, în ianuarie 2017 că examinarea pedologică a sectorului cadastral în litigiu efectuată de un grup de experţi în domeniul pedologiei a stabilit că bonitatea solului constituie nu mai puţin de 74 puncte, că persoane publice din cadrul  IPOT au dat dovadă de neglijenţă atunci când au eleborat dosarul cadastral privind modificarea destinaţiei terenului agricol proprietate privată a SRL „Sand&Gravel”. De asemenea, ea a menționat și faptul că suma pentru compensarea pierderilor legate de scoaterea terenului din circuitul agricol  a fost calculată greşit şi Primăria Solonceni a primit cu 235 012 lei mai puţin decât se cuvenea. „În urma examinării materialelor acumulate, se constată o bănuială rezonabilă, din care rezultă că acțiunile factorilor de decizie din cadrul SRL „Sand&Gravel”, exprimate prin folosirea intenționată a situației de serviciu în interes material, cât și în interesul terțelor persoane, soldate cu cauzarea de daune intereselor publice în proporții deosebit de mari, urmează a fi examinate sub prisma art. 335 sau  332, 329 Cod penal, pentru înscrierea în documentele oficiale a unor date vădit false, neglijență delictuală, soldată cu urmări grave. Aceste articole prevăd pentru persoanele vinovate amenzi între 300 şi 2000 u.c. sau închisoare de la 1 la 6 ani şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pentru un termen de 2-5 ani”, a notat Strainschi. Potrivit ei, „acțiunile descrise mai sus au avut loc doar datorită prezenței unei concluzii false reflectate în dosarul cadastral perfectat de către specialiștii pedologi din cadrul Institutului de Proiectări şi Organizarea Teritoriului”, instituţie subordonată Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru.

Proprietarii „Sand&Gravel” SRL refuză să răspundă la întrebări

Solicitat de săptămânalul CUVÂNTUL să comenteze istoria cu modificarea bonităţii solului pe terenul agricol din comuna Solonceni, Anatolie Ghilaş a readresat scrisoarea adjunctului său, Ştefan Crigan. Acesta ne-a comunicat informaţiile prezentate deja de Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru Primăriei Solonceni privind bonitatea solului pe terenul respectiv, bazate pe investigaţiile Institutului de Proiectări şi Organizarea Teritoriului făcute la cererea „Sand&Gravel” SRL. Teodor Cuculescu, care de la fondarea întreprinderii „Sand&Gravel” SRL, deținea 50% din fondul statutar, iar în prezent nu se mai regăseşte printre proprietarii acesteia, a refuzat să răspundă la întrebările noastre, accentuând  că nu vrea să ofere nici o informație la acest subiect.

Solicitat să comenteze renunţarea administraţiei „Sand&Gravel” SRL la o afacere pe care atât de mult şi-a dorit-o, primarul comunei Valeriu Palii a spus că, cel mai probabil, aceasta ar fi motivată de dosarul intentat de CNA. 

Secretarul Consiliului Alexandru Nicolai a declarat că nu împărtăşeşte poziţia celor 6 consilieri care au votat pentru decizia ca primăria să restituie firmei cei 787 985 de lei plătiţi pentru schimbarea destinaţiei terenului. „Administraţia firmei ştia bine la ce riscuri se expune utilizând nişte acte false. Mai ales că o parte din această sumă a fost deja cheltuită şi nu se ştie dacă în următorii ani primăria va acumula asemenea venituri. Trezeşte nedumerire şi graba, insistenţa cu care consilierii au votat această decizie. Acum nu-i mai doare capul de apeductul satului?”, spune secretarul, menţionând că aşteaptă să vadă cum va califica deciza respectivă Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, dar şi la ce concluzie vor ajunge procurorii. 

Angela Starinschi, purtătoarea de cuvânt a CNA, susţine că „persoanele care ar fi întocmit setul de acte cu abateri sau încălcări, urmează să răspundă în fața legii”.

În imaginea de la începutul textului: Terenul din comuna Solonceni, pe care firma "Sand&Gravel" intenționa să deschidă o carieră de extragere a nisipului și prundișului

Tudor Iaşcenco

Această investigație apare în cadrul Proiectului “Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat    de    Asociația Presei Independente,   cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul  Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2017-06-08 12:34
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.