Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Un alt deputat la Procuratură

Este vorba de liberal-democratul Nicolae Juravschi care, potrivit Comisiei Naţionale de Integritate, nu ar fi indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 faptul că deţine cote-parţi în câteva întreprinderi. Actul emis de CNI va fi transmis Procuraturii Anticorupţie.

În declaraţia de avere pentru anul 2012, Nicolae Juravschi menţionează că salariul său de deputat a constituit peste 151 de mii de lei. De la Guvern, deputatul a ridicat, în anul trecut, un premiu de o sută de mii de lei, acesta fiind Premiul Naţional. Pensia lui Nicolae Juravschi a constituit, în 2012, peste 25 de mii de lei. De asemenea, deputatul a mai obţinut 38 de mii de lei în calitate de debitor.

La bunuri imobile, deputatul declară două terenuri agricole, dobândite în anul 2005, cu suprafaţa totală de peste 18 hectare. De asemenea, Juravschi mai indică faptul că este proprietarul a trei imobile: un apartament de 71 de metri pătraţi dobândit în anul 1989, al unei case de locuit cu suprafaţa de 269 de metri pătraţi şi al unui garaj de 19 metri pătraţi. În declaraţia de avere nu este menţionată localitatea unde sunt situate aceste bunuri. Deputatul mai indică un automobil de marca „Citroen C3” cumpărat în anul 2004 şi un cont bancar cu suma de 100 de mii de lei. Juravschi menţionează că familia sa deţine jumătate din acţiuni la firma ,,Luxomod” SRL. De la firma respectivă, soţia deputatului a ridicat, în anul trecut, un salariu de 36 de mii de lei, iar de la Comitetul Olimpic a obţinut salariul de peste 140 de mii de lei. Din activitatea didactică, soţia acestuia a ridicat de la Institutul de Management IMI-NOVA un onorariu de 4 400 de lei.

Deputatul nu va contesta în judecată actul CNI

Nicolae Juravschi, deputat PLDMLa 26 decembrie curent, Comisia Naţională de Integritate a constatat că deputatul nu a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 faptul că deţine cote de participare la trei întrprinderi: "Clubul Sportiv de Kaiak-Canoe Olimp Juravschi" SRL.; "Treipart-Grup" SRL.; "Satul Olimpic" SA., iar soţia sa - o cotă-parte la ÎM "Agenţia de Presă Sport-Time" SRL. Nicolae Juravschi a declarat pentru Moldova Curată că întreprinderile de care pomeneşte CNI nu mai activează de mulţi ani. „Când m-au chemat la Comisie să dau explicaţii, le-am adus acte de la FISC care confirmă că nu am niciun venit de la aceste firme, eu am şi uitat de ele. Această Comisie face spectacol. Vor da acel act procurorilor, iar oamenii legii vor vedea că nu am ascuns evaziuni fiscale. Nu voi contesta actul Comisiei, deoarece nu are rost. Procuratura va examina cele constatate de aşa-zisa Comisie de Integritate”, susţine Nicolae Juravschi.

Niciun deputat nu a fost sancţionat

Menţionăm că actul emis de CNI va fi expediat Procuraturii Anticorupţie. După examinarea situaţiei, procurorii vor spune dacă deputatul va fi sau nu găsit vinovat de fals în declaraţii. Potrivit articolului 3521 al Codului penal, declaraţia necorespunzătoare a adevărului, făcută unui organ competent în vederea producerii unor consecinţe juridice, pentru sine sau pentru o terţă persoană, se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 600 de unităţi convenţionale (12 mii de lei) sau cu închisoare de până la un an cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani. Până în prezent, însă, niciunul dintre cei 13 deputaţi pe numele cărora CNI a iniţiat proceduri de control nu a fost sancţionat. Galina Bostan, expertă anticorupţie, declara în cadrul unei dezbateri organizată de Moldova Curată că acest fapt se datorează imperfecţiunii cadrului legislativ. „Dacă CNI ar avea mai multe competenţe, inclusiv şi de sancţionare, atunci probabil vom avea demnitari şi funcţionari pedepsiţi. Instituţia care examinează, aceea trebuie să şi emită sancţiuni”, susţine Galina Bostan.


Lilia Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2013-12-30 11:51
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.