Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Vicepretor al sectorului Ciocana şi consilier local în comuna Bubuieci. Incompatibilitate de funcţii?

Igor Moraru, unul dintre vicepretorii sectorului Ciocana din municipiul Chişinău, este, în acelaşi timp, consilier local în comuna Bubuieci din municipiu. El este suspectat de către primarul comunei că s-ar afla în incompatibilitate de funcţii. Vicepretorul spune însă că situaţia a fost examinată de către Comisia Electorală Centrală (CEC), care a stabilit că nu există nicio abatere de la lege. Experţii anticorupţie afirmă însă că CEC şi-a depăşit atribuţiile, deoarece incompatibilitatea de funcţii poate fi examinată doar de către Comisia Naţională de Integritate (CNI).

Primarul comunei Bubuieci, Ion Şaranuţ, a expediat la CEC o sesizare în care a menţionat că Igor Moraru, consilier local ales pe lista Partidului Liberal, deţine funcţia de vicepretor în cadrul Preturii sectorului Ciocana, fapt ce contravine Legii privind statutul alesului local. În sesizarea sa, Ion Şaranuţ face trimitere la articolul 7 alin. (1) lit. c), care prevedere că mandatul de alesul local este incompatibil cu:  “calitatea de funcţionar public, de angajat în subdiviziunile autorităţilor administraţiei publice locale (aparatul preşedintelui raionului, primării, primărie şi preturile municipiului Chişinău, direcţii, secţii şi alte subdiviziuni), inclusiv ale Adunării Populare a Găgăuziei şi ale Comitetului executiv al Găgăuziei”. În petiţia sa, primarul a invocat şi punctul (d) al acestui articol care prevede, de asemenea, că mandatul alesului local este incompatibil cu: “calitatea de şef, de şef adjunct (inclusiv interimatul acestor funcţii) în structurile subordonate autorităţilor publice locale (instituţii publice, servicii, întreprinderi municipale)”.

CEC a respins sesizarea primarului din Bubuieci

Ion Şaranuţ a declarat pentru Moldova Curată că şi la scrutinul local precedent, din anul 2011, Igor Moraru a fost ales consilier local în comuna Bubuieci, însă ulterior şi-a depus mandatul. “Domnul Moraru a activat în cadrul primăriei în calitate de inginer cadastral, de aceea a renunţat la mandatul de ales local fiindcă este în incompatibilitate de funcţii. Acum eu cred că este aceeaşi situaţie”, a menţionat primarul din Bubuieci. În replică, Igor Moraru a declarat că nu se află în incompatibilitate de funcţii, fapt stabilit şi de CEC.

Într-adevăr, CEC a examinat acest caz şi la 13 octombrie 2015 a emis o hotărâre prin care a decis că prevederile menţionate la articolul 7 din Legea privind statutul alesului local se aplică funcţionarilor publici şi angajaţilor din subdiviziunile autorităţilor administraţiei publice locale de acelaşi nivel şi din aceeaşi unitate administrativ-teritorială. Astfel, CEC a respins sesizarea primarului comunei Bubuieci privind starea de incompatibilitate.

Mariana Kalughin: „Constatarea situaţiei de incompatibilitate este de competenţa exclusivă a CNI”

Experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că CEC are dreptate atunci când spune că în această situaţie nu există o incompatibilitate de funcţii, deoarece poziţiile pe care le ocupă Igor Moraru sunt în autorităţi publice diferite. Mariana Kalughin insistă însă că nu CEC trebuia să se expună pe marginea acestui caz, ci Comisia Naţională de Integritate (CNI), deoarece incompatibilitatea de funcţii poate fi examinată doar de CNI. „Hotărârea citată ridică semne de întrebare. În opinia mea, aceasta a fost emisă cu încălcarea competenţei. Or, în virtutea Regulamentului Comisiei Naţionale de Integritate, aprobat prin Legea nr. 180 din 19.12.2011, constatarea situaţiei de incompatibilitate (compatibilitate) este de competenţa exclusivă a CNI”, a precizat Mariana Kalughin. Potrivit ei, în caz de incompatibilitate, competenţa CEC (în temeiul art. 5 alin. (31) din  Legea privind statutul alesului local, dar şi în temeiul art. 22 alin. (1) lit. u) din Codul Electoral), se reduce la ridicarea mandatului consilierului.

CEC a răspuns însă că este de competenţa sa să stabilească dacă un consilier local este sau nu în incompatibilitate de funcţii. „Comisiei, potrivit prevederilor Codului electoral, dar şi ale legii privind statutul alesului local, îi revin competenţele de a examina sesizările în care este invocată incompatibilitatea de funcţii la consilierii locali”, a menţionat Ludmila Lupaşco, şefa Direcţiei management alegeri din cadrul CEC.

Chiar şi aşa, Ion Şaranuţ crede totuşi că Igor Moraru ar admite o incompatibilitate de funcţii deoarece în calitatea de consilier local el este remunerat cu un onorariu de 150 de lei per şedinţă a Consiliului local Bubuieci.

CNI îi dă dreptate primarului din Bubuieci, fiind de părere că Igor Moraru este funcţionar public şi nu are voie să desfăşoare o altă activitate remunerată, în afară de cea didactică, ştiinţifică sau de creaţie. „În cazul consilierului local, CEC are dreptul să se expună, însă analizând situaţia ca şi funcţionar public, aici CNI trebuie să examineze cazul. Vicepretorul este funcţionar public, iar legea prevede expres că nu poate fi în acelaşi timp şi consilier local”, a declarat Sergiu Popov, şeful Direcţiei control incompatibilităţi din cadrul CNI.

Popov a mai spus că dacă acest caz va ajunge în atenţia CNI, membrii Comisiei vor stabili dacă vicepretorul sectorului Ciocana admite sau nu o incompatibilitate de funcţii, fiind concomitent şi consilier local în comuna Bubuieci.

Lilia Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2016-01-19 09:57
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.