Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Zece pentru oraşul Cimişlia

Fotoliul de primar al oraşului Cimişlia este râvnit de zece candidaţi. Este vorba despre: actualul primar Gheorghe Răileanu (PLDM); Olga Coptu -  şefa Direcției Relații Internaționale, Integrare Europeană și Diaspora din cadrul Biroului Relații Interetnice (PDM); Sergiu Suhan – directorul interimar al Şcolii Profesionale din Cimişlia (PL); Inga Sibova – inginer mecanic Filiala „Cimişlia-gaz” (PCRM);  Dumitru Crăciunel - candidat independent; Andrei Prisăcaru - Partidul Verde-Ecologist(PVE); Dumitru Untilă - Partidul Nostru (PN); Vasile Melinte - (PPEM); Vladislav Nijiberschi -  Partidul „Renaştere” şi Grigore Bârsă de la PSRM. Majoritatea candidaţilor promit că Cimişlia va deveni un oraş modern.

Primar „interesat” de neamuri

Gheorghe Răileanu (63 de ani), actualul primar al oraşului Cimişlia, este medic de profesie, activând de circa 15 ani în domeniul medicinii sanitare. Timp de un an, în 1990, a deţinut funcţia de preşedinte al raionului Cimişlia, apoi a condus Întreprinderea Individuală “Mediprof-Raileanu”, la care este fondator.

Din anul 2007 și până în prezent Gheorghe Răileanu este primar al oraşului Cimişlia. La primul mandat, a fost ales pe lista Alianţei „Moldova Noastră”, iar la al doilea, adică în anul 2011, a candidat independent. În prezent el merge în campania electorală alături de PLDM.

Verificat de CNI pentru că a admis un conflict de interese

Gheorghe Răileanu a fost suspectat că s-a condus de intersele personale în anul 2013, când şi-a angajat nora în primărie în funcţia de contabil, iar verişoara – în funcția de inspector pentru evidența populației. După ce a efectuat un control, CNI a constatat că primarul a încălcat regimul conflictului de interese. Potrivit membrilor CNI, alesul local le-a acordat şi premii în calitate de angajaţi ai primăriei.

Gheorghe Răileanu confirmă că şi-a angajat rudele în primărie, prin dispoziţii semnate de el, însă argumentează că a făcut acest lucru din lipsă de specialişti. „Pe noră am angajat-o la primărie în funcţia de contabil, iar în anul 2014, prin concurs public, ea a trecut în funcția de specialist economie și comerț în cadrul primăriei oraşul Cimișlia, unde lucrează şi în prezent. Nepoata este fata fratelui meu şi a venit la primărie deoarece, la salariul mic oferit pentru această funcţie, nimeni nu dorea să se angajeze”, spune Răileanu.

Primarul consideră că decizia CNI nu este corectă, întrucât susține că nu s-a condus de interese personale, ci a ţinut cont de interesul public.

CNI a iniţiat un al doilea control pe numele lui Răileanu, suspectându-l că nu şi-a declarat toată averea. Acum cazul este cercetat de membrii Comisei.

În declaraţia de avere pentru anul 2014 depusă pe site-ul primăriei, Gheorghe Răileanu declară că a obţinut un venit de peste 80 de mii de lei din salariul de ales local. Totodată el împreună cu soţia au obţinut suma de peste 50 de mii din pensie şi circa 33 de mii de lei din deţinerea cotelor părţi în Întreprinderea Individuală „Mediprof-Raileanu”. Această firmă are ca domenii de activitate menţionate la Camera Înregistrării de Stat comerţul cu amanuntul al produselor farmaceutice; fabricarea articolelor din material plastic; producţia de dispozitive chirurgicale şi ortopedice, de aparatură şi instrumente optice etc.

Actualul primar este proprietarul unei case de locuit în oraşul Cimişlia, cu o suprafaţă de circa 55 de metri pătraţi. Soţia sa însă deține două case - una în oraş, iar alta în satul Zloţi. Ea mai  este şi proprietara unui apartament în oraşul Basarabeasca. Candidatul PLDM deţine două vehicule, un camion Ford Tranzit, fabricat în 1993 şi o motocicletă de model Hiosung GA 125, fabricată în anul 2007.

Gheorghe Răileanu nu figurează în rapoartele Curţii de Conturi. Numele său nu se găseşte nici în lista donatorilor PLDM la scrutinul parlamentar din noiembrie 2014.

Canidata PDM,  licențiată în Italia

Olga Coptu (34 de ani) este originară din Cimişlia. Candidata PDM este de profesie istoric. Ea a absolvit în anul 2003 Universitatea de Stat din Moldova, iar în anul 2012 a obținut licenţa în Științe Politice și Relații Internaționale la Universitatea „La Sapienza” din Roma, Italia. Din anul 2009 Olga Coptu este preşedinta Asociației  de promovare socială „Gazeta Basarabiei”, cu sediul la Roma, cu filiale înregistrate oficial la Padova și Bologna. Aceasta este o Asociație obștească destinată migranților moldoveni din Italia. Totodată ea este şi directoarea publicaţiei „Gazeta Basarabiei”, destinată tot migranților moldoveni. Din anul 2011, Olga Coptu este fondatoare a Asociației Obșteşti „Familii Migrantedin Chişinău.

Prima vizită în Italia – ilegală

Olga Coptu a declarat pentru Moldova Curată că iniţial a plecat în Italia nu pentru a învăţa, dar pentru a munci: „Am plecat cu o viză pentru o şcoală de vară de o saptamâna în Corsica, apoi am ramas ilegal la muncă”.

Ea s-a întors în Moldova, iar din luna ianuarie şi până în prezent deţine funcţia de şefă a Direcției Relații Internaționale, Integrare Europeană și Diaspora din cadrul Biroul Relații Interetnice al Guvernului.

Maşina, singura avere

Potrivit declaraţiei de venituri şi proprietate depusă pentru alegerile parlamentare din anul 2014 la Comisia Electorală Centrală (CEC), singura avere a Olgăi Coptu era o maşină de model Renault Megan în valoare de 5500 de euro. Ea a candidat pe locul 76 pe lista PDM. Aici însă, la categoria „venit din alte surse”- ea indică „proiecte din Italia”, fără a specifica suma de bani şi activitatea remunerată. Olga Coptu a explicat pentru Moldova Curată că în cadrul acestor proiecte activa mai mult ca voluntară.

Acum însă în declaraţia de avere depusă Consiliul Electoral de Circumscripţie Cimişlia, candidata democrată arată că pe parcursul anilor 2013-2014 a obţinut un venit de circa 65 de mii de lei.

Olga Coptu deţine dublă cetăţenie, a Republicii Moldova şi a României, ultima fiind redobândită în anul 2005.

Sergiu Suhan (33 de ani) candidează pe lista Partidului Liberal din Moldova. El este agronom, absolvent al Universității Agrare. Timp de patru ani, în perioada 2011-aprilie 2015, a deţinut funcţia de director adjunct pentru educație în cadrul Şcolii Profesionale din Cimişlia, iar din luna aprilie curent este director interimar al acestei instituţii.

Cu doi ani în urmă a devenit membru al PL, iar în luna martie anul trecut  a fost ales vicepreședinte al Organizației Teritoriale Cimișlia a Partidului Liberal.

Candidatului PL locuieşte cu familia sa într-un cămin studenţesc

Potrivit declaraţiei de avere, tânărul liberal a obţinut pe parcursul anilor 2013 şi 2014 un venit de circa 175 de mii de lei. Sergiu Suhan este proprietarul unui autoturism de model Opel Astra. Candidatul PL nu arată că ar avea casă, terenuri sau conturi bancare. El a declarat pentru Moldova Curată că nici el nici soţia sa nu deţine vreun bun imobil și că familia sa locuiește  în căminul studenţesc ce aparţine Şcolii Profesionale unde activează. 

Lilia Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(8) comentarii
2015-05-18 10:03
Distribuie:

Viorica

18.05.2015
14:55
Olga Coptu mi se pare un candidat destul de bun. Are studii in Occident, s-a intors acasa, lucreaza in teritoriu si plus ca este tinara. Eu zic ca merita o sansa pentru orasul nostru iubit.

victor

18.05.2015
16:18
din astea ce am citit, cel mai potrivit primar ar fi Olga coptu din partea PDM.

Dumitru

18.05.2015
17:21
Democratii au sanse reale cu Olga Coptu, mai ales ca si localnicii din cimislia isi doresc un astfel de primar caresa le puna pe toate la locul lor, si sa ofere orasului o alta fata.

Alisa

18.05.2015
18:01
Olga Coptu, este un candidat puternic care merita sa fie in aceasta functie, plus ca are sustinerea din partea unei echipe destul de puternice.

constantin

20.05.2015
23:57
suhan sergiu este candidatul ce merita pentru ca este interesat d bunastarea noastra a cetatienilor

alisa

02.06.2015
22:30
!!!

Victoria Danuta

02.06.2015
22:35
sergiu suhan ar fi un primar exemplar!!UN om ce stie sa se preocupe de problemele altora,nui indiferent.Persoana de incredere si puternic

Nicolae

11.06.2015
12:58
Oare chiar nu ati inteles ca ati votat ca orbii la anticipate chiar doriti sa fiti in jugul celor de la PDM si PLDM? pina la genunchi, in noroi... oameni buni deschideti ochii macar acuma cit se mai poate de schimbat ceva... pentru copii vostri macar. Timpurile vor fi si mai grele dac ii mai lasam pe acestia sa ne conduca dupa cum si vedeti singuri.

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.