Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

BILA ALBĂ / BILA NEAGRĂ

Bila albă/Bila neagră

În urma publicării de către Ziarul de Gardă a două investigații jurnalistice care vizau doi judecători, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a propus Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), din care face parte și el, să solicite Comisiei Naționale de Integritate (CNI) verificarea averilor celor vizați. Este vorba despre Ala Malîi de la Judecătoria Ciocana a municipiului Chișinău și despre magistratul Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală.

Investigațiile au fost publicate la 26 mai 2016. CSM a respins solicitarea, argumentând că nu are astfel de atribuții, de a sesiza CNI, și a decis ca în acest caz să solicite Inspecției Judiciare, instituție subordonată CSM, să efectueze un control. În ședința din 30 iunie 2016 CNI a pornit controale pe numele celor doi magistrați, însă nu la solicitarea CSM.

 

Bila albă/Bila neagră

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins solicitarea ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, de a cere Comisiei Naționale de Integritate să verifice averea a doi judecători, motivând că nu are asemenea competențe. Cebotari a făcut această solicitare după ce Ziarul de Gardă a publicat două investigații referitoare la proprietățile Alei Malîi de la Judecătoria sectorului Ciocana, mun. Chișinău, și judecătorului Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală

De asemenea, în ședința din 5 iulie 2016, CSM a refuzat să sancționeze disciplinar mai mulți judecători, inclusiv pe Ion Țurcanu de la Judecătoria sectorului Centru din Capitală, despre care Serviciul de Informații și Securitate a prezentat informații că ar fi primit în dar o armă de vânătoare și o vacanță la Poiana Brașov, în schimbul unei decizii. Magistratul a respins acuzația. Pentru decizia de a nu-l sancționa, CSM a fost criticat de către societatea civilă. 

2016-07-05 | 23:39
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload


 <1 2 3 >  Last ›

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.