Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

BILA ALBĂ / BILA NEAGRĂ

Bila albă/Bila neagră

18 organizații neguvernamentale din Republica Moldova, active în domeniul drepturilor omului și promovării transpearenței și valorilor democratice, au semnat un Apel în care se pronunță pentru inițierea unei anchetei internaționale în ce privește frauda bancară comisă în ultimii doi ani în Republica Moldova. Printre semnatari sunt Centrul de Resurse Juridice, Asociația Presei Independente, Transparency International Moldova, Congresul Autorităților Locale etc.

"Suntem îndreptățiți să considerăm compromisă investigarea acestui caz de rezonanţă maximă. Suntem dezamăgiți de controlul politic instaurat în sistemul organelor de drept din Republica Moldova, care par să servească unor reglări de conturi, de tolerare a complicității între instituții de stat și rețele criminale, de intimidare a martorilor, concurenților economici și adversarilor politici, fără o tangență cu obiectivul asigurării supremației legii, stabilizării sistemului bancar și recuperării prejudiciilor cauzate. Dat fiind faptul că schema furtului din sistemul bancar moldovenesc s-a derulat prin câteva jurisdicții cu implicarea cetățenilor SUA și ai ţărilor membre UE, schemele de spălare de bani la nivel internațional ar putea periclita stabilitatea valutelor folosite în tranzacţiile ilegale, punând în pericol securitatea financiar-bancară a mai multor economii mici și medii din regiune, iar autoritățile moldovenești ar putea avea tangență cu acest caz, nefiind interesate într-o investigație obiectivă a acestui furt, cerem o investigație internaţională cu implicarea organelor de urmărire penală ale SUA şi tărilor UE, precum și a instituțiilor internaționale Interpol, Europol, OLAF și altele", se spune în apel. 

Bila albă/Bila neagră

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a declarat, într-un interviu pentru Moldova Curată, că presa a fost exclusă din lista surselor în baza cărora viitoarea Autoritate Națională pentru Integritate se va putea autosesiza pentru a iniția controale. Motivul, în opinia ministrului, este că presa nu mai este "o sursă veridică de informații". În pofida faptului că, în cei 3,5 ani de activitate a Comisiei Naționale de Integritate, instituție care va fi reformată în ANI, 1/3 din totalul de controale în urma investigațiilor publicate de presă, ministrul spune că presa este "divizată politic", articolele sunt scrise la comandă, de aceea ANI nu va mai fi obilgată de lege să se autosesizeze. 

Reprezentanți ai presei și ai organizațiilor neguvernamenale au criticat vehement această declarație. Unele instituții media i-au cerut ministrului să confirme dacă a spus anume aceste cuvinte în interviu. Vladimir Cebotari a confirmat, însă a refuzat să dea exemple de materiale jurnalistice scrise la comandă. 

2016-08-14 | 20:19
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload


 <1 2 3 >  Last ›

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.