Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

BILA ALBĂ / BILA NEAGRĂ

Bila albă/Bila neagră

La 3 octombrie 2016 avocatului poporului, Mihail Cotorobai, a făcut un apel public către președintele Nicolae Timofti să nu promulge pachetul de legi adoptate de guvern prin asumarea răspunderii, la 26 septembrie 2016, prin care acoperirea prejudiciului provocat de frauda bancară din anul 2014 a fost pusă pe seama bugetului de stat.  

Potrivit unui comunicat emis de oficiul ombudsmanului, Mihail Cotorobai s-a autosesizat și a făcut o analiză a pachetului de legi. "După efectuarea unei analize juridice a legilor menţionate, în particular a  Legii cu privire la emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiunilor de plată derivate din garanţiile de stat nr.807 din 17.11.2014 şi nr.101 din 01.04.2015, Ombudsmanul concluzionează: implementarea acestora va afecta drepturile fundamentale ale cetăţenilor, în special dreptul la un trai decent garantat de art. 47 din Constituţia Republicii Moldova, art.1 şi 11 din Pactul Internaţional cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale,  art. 22 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului", se spune în comunicat.

Ombudsmanul a notat că legile vizate au fost elaborate în condiţii de lipsă de transparenţă, chiar dacă prezintă un interes major pentru societate, și nu au fost expediate pentru avizare, așa cum prevede legea, mai multor instituții publice. cetăţenii ţării, nu a fost transmis spre avizare tuturor instituţiilor publice interesate, inclusiv  Avocatului Poporului.  Mihail Cotorobai a amintit, în nota informativă pe care a întocmit-o, și despre faptul că Centrul Național Anticorupție a atras atenția, în avuzul său, la riscurile pe care le comportaă adoptarea acestor legi, însă concluiile Centrului au fost ignorate. 

"În opinia Avocatului Poporului, implementarea pachetului de legi va perturba realizarea veniturilor şi cheltuielile la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi fondurilor  asigurării obligatorii de asistenţă medicală, ceea ce în consecinţă va avea ca impact restrângerea drepturilor legitime ale cetăţenilor. De altfel, pachetul de legi prevede deja reduceri de cheltuieli ale bugetelor asigurărilor sociale de stat şi fondurilor  asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul curent", se arată în comunicatul oficiului ombudsmanului.

La final, Mihail Cotorobai a făcut apel către președintele Nicolae Timofti să nu promulge pachetul de legi. Cu toate acestea, a doua zi, la 4 octombrie 2016, șeful statului a promulgat pachetul de legi.

Pachetul de legi prevede convertirea în datorie de stat a creditelor de urgență, în mărime de 13,5 miliarde de lei moldovenești, acordate de Banca Națională celor trei bănci devalizate  în 2014. Astfel, din buget în următorii 25 de ani vor fi restituiți, cu dobândă, banii dispăruți din bănci, în total, aproximativ 21 de miliarde de lei. 

Bila albă/Bila neagră

La începutul anului 2016, când a preluat funcția de prim-ministru, Pavel Filip a declarat că va crea o platformă on-line pe care se va putea urmări cum are loc recuperarea miliardului de dolari dispărut în anul 2014 din trei bănci din Republica Moldova, bănci care, în consecință, au falimentat. Platforma nu a mai fost creată, în schimb, la sfârșitul acesluiași an, mai exact la 26 septembrie 2016, Filip și cabinetul său au adoptat o hotărâre prin care și-au asumat răspunderea în fața parlamentului pentru un pachet din 7 legi. Acestea vizează sistemul bancar și presupun transformarea în datorie de stat a creditelor pe care Banca Națională le-a acordat celor trei bănci, însă nu au mai fost recuperate.

Premierul a invocat această soluție drept singura posibilă și necesară pentru ca țara să obțină o nouă tranșă de împrumut de la Fondul Monetar Internațional. Experți independenți de la mai multe organizații neguvernamentale, dar și fosta ministră a Finanțelor, Mariana Durleșteanu, au calificat decizia Guvernului drept inumană, meționând că FMI nu pune astfel de condiții și că Executivul avea la îndemână și alte soluții, însă a refuzat să le aplice.

2016-10-06 | 11:11
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload


 <1 2 3 >  Last ›

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.