Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

BILA ALBĂ / BILA NEAGRĂ

Bila albă/Bila neagră

După examinarea plângerii în care fostul comisar al municipiului Chișinău Vladimir Botnari a cerut tragerea la răspundere penală a jurnalistei Mariana Rață, pentru că i-ar fi divulgat, anterior, într-o investigație jurnalistică, datele personale, procurorul Gheorghe Graur din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău a decis neînceperea urmăririi penale din cauză că lipsesc elemente ale infracțiunii. 

Audierea jurnalistei și însăși depunerea plângerii a fost criticată de jurnaliști și organizațiile de media, care au notat că astfel se încearcă, sub paravanul Legii cu privire la protecția datelor cu caracter personal, să fie pedepsiți jurnaliștii care scriu pe teme de corupție. 

Bila albă/Bila neagră

Ministerul Justiției a operat modificări, începând cu luna ianuarie 2017, în sistemul de căutare a hotărârilor judecătorești pe portalul instanțelor de judecată. Astfel, căutarea după nume a fost exlusă, astfel că persoanele care vor să caute o hotărâre sau să afle data și ora unei ședințe de judecată, pot afla doar dacă știu numărul dosarului. Acțiunea a generat o reacție vehementă din partea jurnaliștilor care scriu pe teme de corupție. Ei au calificat-o drept o îngrădire a accesului la informația de interes public, operată cu scopul de a proteja funcționarii corupți. Motivul invocat de Ministerul Justiției, dar fără să fie probat cu exemple concrete, a fost că astfel sunt protejate datele cu caracter personal. Reprezentanții Ministerului au declarat că au fost câteva plângeri în acest sens, exprimate prin telefon. 

Ulterior, după discuții aprinse în presă, la începutul lunii februarie 2017, Ministerul Justiției a reintrodus căutarea după nume a ședințelor de judecată. În privința hotărârilor căutarea după nume este în continuare imposibilă.

2017-02-21 | 08:41
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload


 <1 2 3 >  Last ›

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.