Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

BILA ALBĂ / BILA NEAGRĂ

Bila albă/Bila neagră

Președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, a realizat și publicat  pe pagina web a CSJ o analiză, în care critică propunerea Consiliului Superior al Magistraturii de a ascunde numele părților implicate în procese, la publicarea hotărârilor judecătorești pe paginile electronice ale instanțelor de judecată. Președintele CSJ, instituție care și-a menținut intact sistemul de publicare și căutare a hotărârilor judecătorești, spre deosebire de restul instnțelor, care au exclus căutarea după nume, recunoaște și susține că presa nu trebuie lipsită de acest instrument de acces la informație. ”Majoritatea cetățenilor pot afla ce se întâmplă în lumea justiției doar prin intermediul presei. Ei, cetățenii, au dreptul de a primi informații de la presă, adică „dreptul de a nu fi ținuți în întuneric”, iar presa are dreptul de a accesa informațiile necesare în acest sens. Dacă ar fi adoptată, propunerea anonimizării hotărârilor judecătorești ar lovi în chiar esența libertății de exprimare a presei”, a scris Mihai Poalelungi înaliza efectuată.

Magistratul a mai argumentat că dreptul la viață privată, invocat de autorii regulamentului privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești pe portalul unic al instanțelor, nu poate prevala asupra interesului publicului pentru o justiție transparentă. În același timp, notează că nu pot fi publicate doar hotărârile, a căror tăinuire este ocrotită de lege. 

Consiliul Superior al Magistraturii nu a avut deocamdată o reacție la opinia exprimată de MIhai Poalelungi. Amintim că la începutul anului 2017 căutarea după nume a hotărârilor publicate pe site-urile instanțelor de judecată a fost exclsă. Ministerul Justiției a motivat prin necesitatea protecției datelor cu caracter personal, în timp ce jurnaliștii au calificat acțiunea drept o îngrădire a accesului la informație pentru jurnaliștii de investigație. Până în prezent, căutarea după nume nu a fost restabilită. 

Bila albă/Bila neagră

Președinția Republicii Moldova a interzis accesul fotoreporterului Asociației Presei Independente Constantin Grigoriță la evenimentele organizate în sediul instituției. Pe parcursul lunilor august și septembrie 2017, jurnalistului i-a fost barat accesul la mai multe evenimente organizate de Președinție. La o solicitare de explicații, expediată de API, Președinția a răspuns că interdicția ar fi o urmare a comportamentului contrar „moralei și eticii profesionale”, manifestat de reporter. 

Organizațiile de media au condamnat această practică și o consideră o răzbunare din partea președintelui pe reporterul care, în ianuarie 2017, la începutul mandatului de șef de stat, l-a întrebat pe Igor Dodon: „Cum poate un președinte de țară să-și ceară scuze de la agresorul care i-a atacat țara?” și „În ce condiții ați obținut creditul de la „Victoriabank”, din care v-ați cumpărat casa, cu numai opt procente dobândă?”.

Asociația Presei Independente a acționat Președinția în judecată în legătură cu acest caz. 

 

 

2017-09-24 | 17:09
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload


 <1 2 3 >  Last ›

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.