Acasă soţ şi soţie, la primărie angajator şi angajată

Arhiva 13 martie 2016 881

Iurie Buga, primarul comunei Micleşti din raionul Criuleni, continuă să lucreze cu soţia sa, care este contabilă la primărie. Deşi membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au examinat acest caz cu doi ani în urmă și au clasat cauza, totuși experții anticorupție spun că la mijloc ar putea fi un conflict de interese, deoarece primarul este autoritatea în subordinea căruia se află angajaţii primăriei.



Iurie Buga conduce comuna Micleşti din anul 2007, când a candidat din partea Partidului Liberal Democrat (PLDM). Ulterior, şi-a angajat soţia, pe Aliona Buga, în funcţia de contabil. Primarul declara cu doi ani în urmă pentru Moldova Curată că a făcut acest pas deoarece soţia sa nu muncea. „Am adus-o la lucru pe soţie, deoarece situaţia materială a familiei era dificilă. Cu salariul de 2800 de lei pe care îl aveam atunci, nu reușeam să plătesc serviciile de întreţinere. Se punea problema - ori mă las de primărie, ori găsesc altă ieşire”, explica atunci primarul. În acea perioadă, alesul local activa în primărie şi cu socrul său, Sergiu Vieri, care era preceptor fiscal. 

La începutul anului 2014, CNI a examinat situaţia de la primăria Micleşti, iar în timpul controlului, socrul primarului a depus cerere de concediere. Acest lucru i-a şi făcut pe membrii Comisiei să claseze cazul. „Putem deduce că domnul Iurie Buga aplicând norma legală şi anume ale Legii cu privire la conflictul de interese, a soluţionat acest conflict...”, se spune în actul CNI. Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care socrul, perceptor fiscal, a lucrat în subordinea ginerelui-primar câţiva ani și niciunul dintre ei nu a declarat acest lucru. Cazul a fost soluţionat doar după ce a fost mediatizat.

Mariana Kalughin: «Iurie Buga se află tocmai în situaţia de luare a deciziilor în conflict de interese»

Comisia a mai stabilit că soţia nu este subiect al declarării, de aceea primarul a rămas nesancţionat. „Funcţia de contabil nu poate fi calificată ca o funcţie publică. Analiza documentelor disponibile controlului nu a identificat acte administrative/juridice sau decizii luate de către dl Iurie Buga, primar al comunei Micleşti, în privinţa soţiei sale, contabil al aceleiaşi Primării. Totodată, această funcţie se află în subordinea directă a contabilului-şef şi nu a primarului. Prin urmare, cele relatate exclud prezenţa unei situaţii de conflict de interese”, se mai spune în actul CNI, adoptat cu circa doi ani în urmă.

Iurie Buga a declarat însă pentru Moldova Curată că şi în prezent soţia sa lucrează în primărie, iar situaţia a rămas neschimbată. „Contabila se subordonează contabilei-şefe şi nu primarului. Iar despre conflict de interese nici nu poate fi vorba”, spune alesul local.

Mariana Kalughin, expertă anticorupţie, afirmă că, în opinia sa, cazul lui Iurie Buga demonstrează, o dată în plus, cât de ineficiente au fost și continuă să fie nu numai prevederile legale privind conflictul de interese, dar și modul în care acestea sunt interpretate și puse în aplicare. „Deși a fost adoptată la 15 februarie 2008, Legea cu privire la conflictul de interese a fost inaplicabilă până la începutul anului 2013, când CNI a fost instituționalizată de-facto. Însă, și în condițiile actuale, potențialul legii nu este valorificat în deplină măsură, astfel fiind periclitat impactul unuia dintre cele mai importante instrumente preventive anticorupție – declararea și tratarea conflictului de interese. Evident, din momentul intrării în vigoare a acestei legi, primarul trebuia să se conformeze unuia dintre principiile generale de tratare și soluționare a conflictului de interese – slujirea interesului public cu imparțialitate și obiectivitate. Acest principiu, în înțelesul art. 5 din legea menționată, presupune renunțarea, în îndeplinirea atribuțiilor, la interesele personale”, afirmă experta.

Ea însă atrage atenţia atât membrilor CNI, cât şi subiecţilor declarării că  este necesară o distincţie clară între situația de nedeclarare a conflictului de interese de cea de luare a unei decizii în conflict de interese. „Eventual, Iurie Buga se află în situația de luare a deciziilor în conflict de interese. De fapt, ar putea fi vorba de abuz, care poate fi urmărit fie contravențional, fie penal. Or, evident, din atribuțiile care îi revin (acordarea plăților salariale, concediilor etc.), primarul, eventual, ar fi luat decizii în privința socrului și continuă să ia decizii în privința soției”, conchide Mariana Kalughin. 

Buga a părăsit PLDM

La ultimul scrutin local Iurie Buga a candidat pe lista PLDM și a câştigat alegerile cu peste 73 la sută din voturile alegătorilor din Micleşti.

La sfârşitul lunii noiembrie 2015 însă a decis să părăsească partidul. Buga, alți cinci primari din raionul Criuleni şi un grup de 10 consilieri raionali, în frunte cu fostul preşedinte al raionului, Vitalie Rotaru, au declarat că părăsesc Partidul Liberal-Democrat. 

Semnatarii îşi motivau decizia, într-o declaraţie publicată pe reţelele de socializare, prin faptul că PLDM ar bloca lupta împotriva corupţiei şi reformele şi că partidul ar fi măcinat din interior. „Toţi aşteaptă ca liderii centrali ai PLDM să declare în mod bărbătesc că au greşit şi să se retragă pentru totdeauna din viaţa politică. În schimb, liberal-democraţii de la Chişinău se ascund după camerele de la televiziuni şi după pancartele pline de ură ale unora dintre protestatari, pentru a-şi justifica propria neputinţă”, scria în declaraţie. 

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția EED.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Mihai Moldovanu

Integritatea în activitatea politică

01 februarie 2019
1095
Arhiva

Masa rotundă: “Testarea la poligraf: un deceniu de eșec...

Asociația Presei Independente (API) și portalul MoldovaCurata.md vă invită la masa rotundă “Testarea la poligraf: un deceniu de eșecuri sau  de reușite?”. Evenimentul va avea loc luni, 19 februarie 2018, ora 14.00, în sala de conferințe a Hotelului „Jolly Alon” (mun. Chișinău, str. Maria Cebotari 37).

08 februarie 2018
649
Arhiva

Viceprimarul satului Hârbovăț, moşier cu averi nedeclar...

Deține două case de locuit şi câteva zeci de terenuri agricole, însă nu a declarat acest lucru. Ivan Vrabie, viceprimarul satului Hârbovăţ din raionul Anenii-Noi, nu a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2013 faptul că este titularul acestor bunuri imobile, menţionând doar venitul pe care l-a obţinut în acel an. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că viceprimarul a omis din declaraţia de avere mai multe bunuri. Comisia a suspendat controlul urmând ca dosarul să fie expediat Procuraturii Generale. Ivan Vrabie ar putea fi cercetat penal pentru fals în declaraţii.

30 decembrie 2014
668
Arhiva

Șeful interimar al IGP, Gheorghe Cavcaliuc: proprietăți...

Șeful interimar al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Gheorghe Cavcaliuc, are proprietăți a căror valoare depășește cu mult veniturile sale declarate. Cavcaliuc ridică un salariu lunar de 10 mii de lei, însă în prezent își construiește o casă impunătoare în comuna Trușeni din municipiul Chișinău. El locuiește într-un apartament trecut în acte pe numele socrilor săi, care anterior a fost cumpărat de părinții săi. Toate acestea au fost descoperite de reporterii Ziarului de Gardă, care au publicat o investigație amplă.

17 decembrie 2015
1210
Arhiva

Primarul oraşului Râşcani a scăpat de sancţiune

Victor Bogatico, primarul oraşului Râşcani, a încălcat regimul conflictului de interese prin faptul că a prezidat concursurile publice de dare în arendă a unor terenuri nepotului său, edilul fiind cel care a semnat şi procesele verbale de la licitaţiile cu strigare. Deşi anul trecut Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că alesul local a admis această abatere, Victor Bogatico nu a fost sancţionat, la mijloc fiind cunoscuta luptă dintre CNI şi CNA – termenul de prescripţie.

20 decembrie 2015
707
Arhiva

Preşedintele raionului Edineţ refuză să-şi facă public...

Noul președinte al raionului Edineț, democratul Iurii Garas, refuză să dea publicităţii declarația sa de avere, în pofida faptului că o hotărâre de Guvern din 4 aprilie 2012 obligă persoanele cu funcţii publice să-şi afişeze declaraţiile pe paginile oficiale. În locul declarațiilor referitoare la proprietăți, site-ul Consiliului Raional Edineț e plin de știri ce conțin declarații ale unor consilieri orășenești care pleacă din PLDM. Preşedintele de raion, reprezentant al PDM, a refuzat să comenteze de ce aceste declaraţii politice sunt plasate pe site-ul Consiliului Raional. Iurii Garas a refuzat să ne ofere o copie a declarației de avere chiar și atunci când am solicitat documentul.

15 noiembrie 2015
1342