Acasă soţ şi soţie, la primărie angajator şi angajată

Arhiva 13 martie 2016 1067

Iurie Buga, primarul comunei Micleşti din raionul Criuleni, continuă să lucreze cu soţia sa, care este contabilă la primărie. Deşi membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au examinat acest caz cu doi ani în urmă și au clasat cauza, totuși experții anticorupție spun că la mijloc ar putea fi un conflict de interese, deoarece primarul este autoritatea în subordinea căruia se află angajaţii primăriei.



Iurie Buga conduce comuna Micleşti din anul 2007, când a candidat din partea Partidului Liberal Democrat (PLDM). Ulterior, şi-a angajat soţia, pe Aliona Buga, în funcţia de contabil. Primarul declara cu doi ani în urmă pentru Moldova Curată că a făcut acest pas deoarece soţia sa nu muncea. „Am adus-o la lucru pe soţie, deoarece situaţia materială a familiei era dificilă. Cu salariul de 2800 de lei pe care îl aveam atunci, nu reușeam să plătesc serviciile de întreţinere. Se punea problema - ori mă las de primărie, ori găsesc altă ieşire”, explica atunci primarul. În acea perioadă, alesul local activa în primărie şi cu socrul său, Sergiu Vieri, care era preceptor fiscal. 

La începutul anului 2014, CNI a examinat situaţia de la primăria Micleşti, iar în timpul controlului, socrul primarului a depus cerere de concediere. Acest lucru i-a şi făcut pe membrii Comisiei să claseze cazul. „Putem deduce că domnul Iurie Buga aplicând norma legală şi anume ale Legii cu privire la conflictul de interese, a soluţionat acest conflict...”, se spune în actul CNI. Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care socrul, perceptor fiscal, a lucrat în subordinea ginerelui-primar câţiva ani și niciunul dintre ei nu a declarat acest lucru. Cazul a fost soluţionat doar după ce a fost mediatizat.

Mariana Kalughin: «Iurie Buga se află tocmai în situaţia de luare a deciziilor în conflict de interese»

Comisia a mai stabilit că soţia nu este subiect al declarării, de aceea primarul a rămas nesancţionat. „Funcţia de contabil nu poate fi calificată ca o funcţie publică. Analiza documentelor disponibile controlului nu a identificat acte administrative/juridice sau decizii luate de către dl Iurie Buga, primar al comunei Micleşti, în privinţa soţiei sale, contabil al aceleiaşi Primării. Totodată, această funcţie se află în subordinea directă a contabilului-şef şi nu a primarului. Prin urmare, cele relatate exclud prezenţa unei situaţii de conflict de interese”, se mai spune în actul CNI, adoptat cu circa doi ani în urmă.

Iurie Buga a declarat însă pentru Moldova Curată că şi în prezent soţia sa lucrează în primărie, iar situaţia a rămas neschimbată. „Contabila se subordonează contabilei-şefe şi nu primarului. Iar despre conflict de interese nici nu poate fi vorba”, spune alesul local.

Mariana Kalughin, expertă anticorupţie, afirmă că, în opinia sa, cazul lui Iurie Buga demonstrează, o dată în plus, cât de ineficiente au fost și continuă să fie nu numai prevederile legale privind conflictul de interese, dar și modul în care acestea sunt interpretate și puse în aplicare. „Deși a fost adoptată la 15 februarie 2008, Legea cu privire la conflictul de interese a fost inaplicabilă până la începutul anului 2013, când CNI a fost instituționalizată de-facto. Însă, și în condițiile actuale, potențialul legii nu este valorificat în deplină măsură, astfel fiind periclitat impactul unuia dintre cele mai importante instrumente preventive anticorupție – declararea și tratarea conflictului de interese. Evident, din momentul intrării în vigoare a acestei legi, primarul trebuia să se conformeze unuia dintre principiile generale de tratare și soluționare a conflictului de interese – slujirea interesului public cu imparțialitate și obiectivitate. Acest principiu, în înțelesul art. 5 din legea menționată, presupune renunțarea, în îndeplinirea atribuțiilor, la interesele personale”, afirmă experta.

Ea însă atrage atenţia atât membrilor CNI, cât şi subiecţilor declarării că  este necesară o distincţie clară între situația de nedeclarare a conflictului de interese de cea de luare a unei decizii în conflict de interese. „Eventual, Iurie Buga se află în situația de luare a deciziilor în conflict de interese. De fapt, ar putea fi vorba de abuz, care poate fi urmărit fie contravențional, fie penal. Or, evident, din atribuțiile care îi revin (acordarea plăților salariale, concediilor etc.), primarul, eventual, ar fi luat decizii în privința socrului și continuă să ia decizii în privința soției”, conchide Mariana Kalughin. 

Buga a părăsit PLDM

La ultimul scrutin local Iurie Buga a candidat pe lista PLDM și a câştigat alegerile cu peste 73 la sută din voturile alegătorilor din Micleşti.

La sfârşitul lunii noiembrie 2015 însă a decis să părăsească partidul. Buga, alți cinci primari din raionul Criuleni şi un grup de 10 consilieri raionali, în frunte cu fostul preşedinte al raionului, Vitalie Rotaru, au declarat că părăsesc Partidul Liberal-Democrat. 

Semnatarii îşi motivau decizia, într-o declaraţie publicată pe reţelele de socializare, prin faptul că PLDM ar bloca lupta împotriva corupţiei şi reformele şi că partidul ar fi măcinat din interior. „Toţi aşteaptă ca liderii centrali ai PLDM să declare în mod bărbătesc că au greşit şi să se retragă pentru totdeauna din viaţa politică. În schimb, liberal-democraţii de la Chişinău se ascund după camerele de la televiziuni şi după pancartele pline de ură ale unora dintre protestatari, pentru a-şi justifica propria neputinţă”, scria în declaraţie. 

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția EED.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Despre ANI

Tatiana pașcovschi confirmă că se retrage din consiliul...

Jurnalista Tatiana Pașcovschi, membră a Consiliului de Integritate al ANI din partea societății civile, a confirmat pentru Moldova Curată că se retrage din CI. Ea anunță că ar fi informat despre asta Ministerul Justiției, autoritatea care a format comisia ce a ales reprezentantul societății civile în CI și care, acum, ar trebui să aleagă un nou reprezentant.

11 iunie 2019
1196
Arhiva

Aurelia Grigoriu vede o legătură între declarațiile sal...

Avocatul parlamentar Aurelia Grigoriu se teme în continuare pentru viața sa și a membrilor familiei sale. Ombudsmanul susține că amenințările în adresa sa nu au contenit și că mai nou este persecutată și de autoritățile publice locale, transmite unimedia.info. 

02 august 2013
898
Arhiva

Prezentarea Studiului API: “Reacția instituțiilor publi...

01 februarie 2018
791
Arhiva

Profil candidat: Adela Răileanu

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
2081
Arhiva

Ana Dabija: „Nu avem tortură în penitenciare. Sunt doar...

Directorul Departamentului  Instituțiilor Penitenciare Ana Dabija  susține că tortura nu reprezintă un fenomen în cadrul instituțiilor penitenciare din R. Moldova.

03 februarie 2014
955
Arhiva

Victoria lui Ţuţu le va da bătăi de cap membrilor CNI

Victoria de săptămâna trecută pe ringul de kick-boxing a deputatului şi campionului mondial Constantin Ţuţu îi pune în dificultate pe membrii Comisie Naţionale de Integritate (CNI). Constantin Ţuţu este sigur că va primi o remunerare pentru munca depusă, însă nu ştie ce sumă anume. CNI însă nu are un răspuns cum poate fi calificat premiul bănesc pe care îl va primi acesta, deoarece, potrivit statutului de deputat, Ţuţu nu poate avea alte remunerări în afară de cele provenite din activitate didactică şi ştiinţifică.

10 aprilie 2015
839