Acasă soţ şi soţie, la primărie angajator şi angajată

Arhiva 13 martie 2016 1200

Iurie Buga, primarul comunei Micleşti din raionul Criuleni, continuă să lucreze cu soţia sa, care este contabilă la primărie. Deşi membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au examinat acest caz cu doi ani în urmă și au clasat cauza, totuși experții anticorupție spun că la mijloc ar putea fi un conflict de interese, deoarece primarul este autoritatea în subordinea căruia se află angajaţii primăriei.



Iurie Buga conduce comuna Micleşti din anul 2007, când a candidat din partea Partidului Liberal Democrat (PLDM). Ulterior, şi-a angajat soţia, pe Aliona Buga, în funcţia de contabil. Primarul declara cu doi ani în urmă pentru Moldova Curată că a făcut acest pas deoarece soţia sa nu muncea. „Am adus-o la lucru pe soţie, deoarece situaţia materială a familiei era dificilă. Cu salariul de 2800 de lei pe care îl aveam atunci, nu reușeam să plătesc serviciile de întreţinere. Se punea problema - ori mă las de primărie, ori găsesc altă ieşire”, explica atunci primarul. În acea perioadă, alesul local activa în primărie şi cu socrul său, Sergiu Vieri, care era preceptor fiscal. 

La începutul anului 2014, CNI a examinat situaţia de la primăria Micleşti, iar în timpul controlului, socrul primarului a depus cerere de concediere. Acest lucru i-a şi făcut pe membrii Comisiei să claseze cazul. „Putem deduce că domnul Iurie Buga aplicând norma legală şi anume ale Legii cu privire la conflictul de interese, a soluţionat acest conflict...”, se spune în actul CNI. Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care socrul, perceptor fiscal, a lucrat în subordinea ginerelui-primar câţiva ani și niciunul dintre ei nu a declarat acest lucru. Cazul a fost soluţionat doar după ce a fost mediatizat.

Mariana Kalughin: «Iurie Buga se află tocmai în situaţia de luare a deciziilor în conflict de interese»

Comisia a mai stabilit că soţia nu este subiect al declarării, de aceea primarul a rămas nesancţionat. „Funcţia de contabil nu poate fi calificată ca o funcţie publică. Analiza documentelor disponibile controlului nu a identificat acte administrative/juridice sau decizii luate de către dl Iurie Buga, primar al comunei Micleşti, în privinţa soţiei sale, contabil al aceleiaşi Primării. Totodată, această funcţie se află în subordinea directă a contabilului-şef şi nu a primarului. Prin urmare, cele relatate exclud prezenţa unei situaţii de conflict de interese”, se mai spune în actul CNI, adoptat cu circa doi ani în urmă.

Iurie Buga a declarat însă pentru Moldova Curată că şi în prezent soţia sa lucrează în primărie, iar situaţia a rămas neschimbată. „Contabila se subordonează contabilei-şefe şi nu primarului. Iar despre conflict de interese nici nu poate fi vorba”, spune alesul local.

Mariana Kalughin, expertă anticorupţie, afirmă că, în opinia sa, cazul lui Iurie Buga demonstrează, o dată în plus, cât de ineficiente au fost și continuă să fie nu numai prevederile legale privind conflictul de interese, dar și modul în care acestea sunt interpretate și puse în aplicare. „Deși a fost adoptată la 15 februarie 2008, Legea cu privire la conflictul de interese a fost inaplicabilă până la începutul anului 2013, când CNI a fost instituționalizată de-facto. Însă, și în condițiile actuale, potențialul legii nu este valorificat în deplină măsură, astfel fiind periclitat impactul unuia dintre cele mai importante instrumente preventive anticorupție – declararea și tratarea conflictului de interese. Evident, din momentul intrării în vigoare a acestei legi, primarul trebuia să se conformeze unuia dintre principiile generale de tratare și soluționare a conflictului de interese – slujirea interesului public cu imparțialitate și obiectivitate. Acest principiu, în înțelesul art. 5 din legea menționată, presupune renunțarea, în îndeplinirea atribuțiilor, la interesele personale”, afirmă experta.

Ea însă atrage atenţia atât membrilor CNI, cât şi subiecţilor declarării că  este necesară o distincţie clară între situația de nedeclarare a conflictului de interese de cea de luare a unei decizii în conflict de interese. „Eventual, Iurie Buga se află în situația de luare a deciziilor în conflict de interese. De fapt, ar putea fi vorba de abuz, care poate fi urmărit fie contravențional, fie penal. Or, evident, din atribuțiile care îi revin (acordarea plăților salariale, concediilor etc.), primarul, eventual, ar fi luat decizii în privința socrului și continuă să ia decizii în privința soției”, conchide Mariana Kalughin. 

Buga a părăsit PLDM

La ultimul scrutin local Iurie Buga a candidat pe lista PLDM și a câştigat alegerile cu peste 73 la sută din voturile alegătorilor din Micleşti.

La sfârşitul lunii noiembrie 2015 însă a decis să părăsească partidul. Buga, alți cinci primari din raionul Criuleni şi un grup de 10 consilieri raionali, în frunte cu fostul preşedinte al raionului, Vitalie Rotaru, au declarat că părăsesc Partidul Liberal-Democrat. 

Semnatarii îşi motivau decizia, într-o declaraţie publicată pe reţelele de socializare, prin faptul că PLDM ar bloca lupta împotriva corupţiei şi reformele şi că partidul ar fi măcinat din interior. „Toţi aşteaptă ca liderii centrali ai PLDM să declare în mod bărbătesc că au greşit şi să se retragă pentru totdeauna din viaţa politică. În schimb, liberal-democraţii de la Chişinău se ascund după camerele de la televiziuni şi după pancartele pline de ură ale unora dintre protestatari, pentru a-şi justifica propria neputinţă”, scria în declaraţie. 

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția EED.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Președintele CSJ: Anonimizarea hotărârilor judecătoreșt...

Președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, critică propunerea Consiliului Superior al Magistraturii de a ascunde numele părților implicate în procese, la publicarea hotărârilor judecătorești pe pagina instanțelor de judecată.

01 septembrie 2017
987
Arhiva

CNI nu a publicat pe site declaraţiile de avere ale dem...

Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) trebuie să publice pe pagina sa web declaraţiile de avere şi cele de interese personale ale demnitarilor şi funcţionarilor publici, la ora actuală pe site-ul Comisiei sunt plasate doar două declaraţii. Este vorba de cele ale preşedintelui acestei instituţii, Anatolie Donciu. Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI, menţionează că publicarea acestor declaraţii întârzie, deoarece abia la sfârşitul lunii aprilie curent a fost ales agentul economic care se va ocupa de scanarea şi publicarea celor câteva zeci de mii de declaraţii ale funcţionarilor.

03 mai 2013
1119
Arhiva

Moldova Curată solicită membrilor Consiliului Superior...

După publicarea, la 29 noiembrie 2016, pe portalul anticorupție.md, a unei investigații din care a devenit clar că președintele Judecătoriei Râșcani, Oleg Melniciuc, i-a făcut o favoare președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu, acordându-i apartament la preț redus într-un bloc destinat judecătorilor, portalul Moldova Curată a depus o sesizare la CSM. Am solicitat ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii să discute, în ședință deschisă, eventualul conflict de interese în care se află Victor Micu în raport cu Oleg Melniciuc. Una dintre situațiile în care acest conflict a putut apărea a fost la 29 noiembrie 2016, când Oleg Melniciuc a fost ales de către membrii CSM în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, care este creată în urma optimizării hărții judecătorești. Victor Micu nu s-a abținut de la examinarea acestei candidaturi, așa cum a făcut membrul CSM Mihai Poalelungi, care este nașul de cununie al lui Melniciuc. 

05 ianuarie 2017
1301
Arhiva

Ministrul Mediului și-a angajat finul de cununie în fun...

Noul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, l-a angajat în funcția de consilier al său și șef de cabinet pe finul său de cununie, Alexandru Bostan. Acesta i-a fost și asistent la Parlament, când Munteanu a fost deputat. Alexandru Bostan are 30 de ani și este profesor de drept la Universitatea Liberă Internațională din Moldova.

20 august 2015
1387
Arhiva

Miniștri bogați la Protecția Socială și Finanțe, dar im...

Ruxanda Glavan, noua ministră democrată a Muncii, Protecției Sociale și Familiei, locuiește într-o casă de lux, iar pe lângă asta deține, împreună cu soțul, două apartamente și trei autoturisme. Fiind medic de meserie, la vârsta de 26 de ani, Glavan gestiona deja propria companie, care înregistra venituri de milioane de lei. La Finanțe, Anatol Arapu are și el o bogată experiență de activitate în sectorul privat, averea fiindu-i pe măsura cîștigurilor. Spre deosebire de Glavan și Arapu, Natalia Gherman nu se poate lăuda cu averi și imobile luxoase, dacă judecăm după declarația de avere.  

05 martie 2015
1254
Arhiva

Zeci de aleși locali au fost puși sub urmărire penală a...

În anul 2015, în privința aleșilor locali - primari, consilieri sau președinți de raion - au fost pornite 65 de cauze penale, adică aproape 7 la sută din totalul de cauze inițiate. Cele mai multe îi vizează pe primari - 57 de cauze penale. Aceste date au fost prezentate de către procurorul anticorupție Mihai Ivanov, la masa rotundă de finalizare a proiectului „Combaterea corupției în Moldova - interese.md”, desfășurat de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției. 

29 iulie 2016
935