Adevărul: Blocul de milioane al clanului Plahotniuc

Avere la vedere 24 septembrie 2013 1207

În ultimii ani, de când a intrat în politică, Vladimir Plahotniuc şi-a adunat rudele apropiate într-un bloc din centrul Chişinăului. Familia deţine în prezent aproape jumătate de clădire.Unul dintre cei mai bogaţi şi controversaţi oameni de afaceri, deputat şi fost prim-vicepreşedinte al Parlamentului, stă la bloc. Nu pare să fie deranjat de acest lucru, pentru că locuieşte în una dintre cele mai păzite clădiri din Chişinău, într-un apartament ce e mai mare decât multe dintre vilele de lux din Capitală. În blocul de pe strada Bulgară, Vladimir Plahotniuc şi soţia sa deţin două apartamente, situate la etajul 3 şi care au o suprafaţă totală de peste 1.250 de metri pătraţi. Demnitarul mai are în posesie 4 garaje şi un subsol de peste 80 de metri pătraţi. Până să devină politician, Plahotniuc se înghesuia într-un apartament de doar 52 de metri pătraţi, în blocul cu pricina. Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, valoarea bunurilor deţinute în prezent de Vlad Plahotniuc este estimată la peste 10 milioane de lei, inclusiv un apartament de 6,4 milioane şi altul de 1,5 milioane. Costul real ar putea fi însă mult mai mare. Şi asta pentru că în declaraţie este inclusă valoarea indicată în documentele cadastrale, neactualizată de mai mulţi ani. Potrivit datelor Întreprinderii de Stat Cadastru, ultima estimare a valorii bunului imobil a avut loc în 2004. În acelaşi bloc, în condiţii ceva mai modeste, locuiesc părinţii fostului prim-vicepreşedinte al Legislativului, Gheorghe şi Zinovia, care au intrat în posesia unui apartament de 101,1 metri pătraţi printr-un contract de donaţie, fiind vorba, probabil, de un cadou de la fiul politician. Printre vecini se numără, de asemenea, fratele deputatului, Andrei Plahotniuc (care este proprietarul unui apartament de 90,2 metri pătraţi), şi surorile: Vera Morozan (apartament de 72,6 metri pătraţi), Tatiana Plahotniuc (apartament de 88,1 metri pătraţi) şi Luncaşu Elena (apartament de 55,9 metri pătraţi). Alte trei locuinţe din acelaşi bloc din centrul Capitalei aparţin întreprinderii cu capital străin Finpar Invest SRL, despre care s-a scris că e controlată de Vladimir Plahotniuc şi care îi administrează divizia imobiliară a afacerilor. Întâmplător sau nu, dar aceste apartamente au fost achiziţionate de companie în ultimii doi-trei ani, de când oligarhul s-a făcut politician.

Două apartamente cât zece

Cele două locuinţe menţionate de Vladimir Plahotniuc în ultima declaraţie de avere au o suprafaţă totală de 1.266,7 metri pătraţi, iar potrivit datelor cadastrale ar fi vorba de facto de vreo zece apartamente, cu suprafeţe cuprinse între 60 şi 200 de metri pătraţi, care au fost unite. Cel mai mare dintre cele două apartamente, care a ajuns la o suprafaţă uimitoare de 1.023,1 metri pătraţi, aparţine soţiei demnitarului, proprietate pe care Vladimir Plahotniuc nu a menţionat-o însă în declaraţiile anterioare, deşi Oxana Childescu deţine acest imobil din 2010. Tot din 2010, Vladimir Plahotniuc este proprietar cu acte în regulă al celuilalt apartament, de 243,6 metri pătraţi.

„Amnezie“ imobiliară

Politicianul a uitat să menţioneze în declaraţia de avere de anul trecut un alt apartament, de 219,9 metri pătraţi, pe care l-a cumpărat la sfârşitul lui 2011 şi pe care i l-a donat consoartei peste o lună. Cu excepţia ultimei declaraţii de avere, în niciuna dintre cele depuse anterior Plahotniuc nu a declarat proprietăţile deţinute de soţia sa, deşi legea îl obligă să o facă. În declaraţiile din anii precedenţi nu regăsim nici cele două garaje pe care le are în proprietate din 2009 şi nici alte două pe care le deţine din 2011. În declaraţiile anterioare nu figurează nici imensul subsol de 82,2 metri pătraţi pe care l-a cumpărat în 2011. Deputatul nu a declarat nici proprietăţile din străinătate, printre care se numără vila impunătoare pe care ar deţine-o pe pe şoseaua Erou Nicolae Iancu din comuna Voluntari, judeţul Ilfov din România. Este vorba de imobilul pe care l-a declarat drept adresă de reşedinţă atunci când a solicitat statului român schimbarea numelui din Plahotniuc în Ulinici, fapt dezvăluit în ianuarie 2011 într-o investigaţie realizată de „Adevărul“. În mare parte, proprietăţile imobiliare deţinute de soţii Plahotniuc în blocul de pe strada Bulgară 41 din Chişinău au fost cumpărate şi comasate în ultimii trei-patru ani, de când omul de afaceri s-a lansat în politică. Până în 2009, soţii Plahotniuc erau proprietarii unui singur apartament din acel bloc, de doar 52 de metri pătraţi, pe care l-au vândut în 2011 firmei Finpar Invest SRL şi despre care am putea spune că a rămas, mai mult sau mai puţin, în posesia aceluiaşi Plahotniuc. Toate aceste nereguli din declaraţiile de avere ale politicianului nu au atras însă atenţia Comisiei Naţionale de Integritate, singura instituţie abilitată să verifice dacă un demnitar îşi ascunde sau nu averile şi veniturile.

Cel mai păzit bloc din capitală

Deşi este situat într-o zona extrem de aglomerată din centrul Chişinăului, unde se dă o adevărată luptă pentru fiecare centimetru pătrat de loc de parcare, blocul lui Plahotniuc este o adevărată oază de oxigen, cu un părculeţ cochet în curtea interioară. Şi asta datorită faptului că accesul spre porţiunea de stradă din faţa blocului în care locuieşte marea familie Plahotniuc este blocat de o barieră care, potrivit primarului Capitalei Dorin Chirtoacă, este instalată ilegal. Deşi Chirtoacă a promis încă în 2010 că va scoate toate barierele ce îngrădesc accesul maşinilor pe străzile publice ale Capitalei, se pare că eforturile acestuia nu au dat rezultate. Şi accesul pe strada Bulgară dinspre bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt este blocat de o „barieră“ formată din câteva trepte. Astfel, nicio maşină nu poate parca în faţa blocului şi nici nu poate să intre în curtea interioară fără permisiunea „santinelei“ lui Vlad Plahotniuc. La fiecare colţ al blocului sunt instalate câte două camere de supraveghere video, iar imaginile sunt urmărite de angajaţii firmei de pază dintr-o încăpere improvizată instalată în curtea interioară. Se ştie că de securitatea deputatului au grijă cele două firme de pază private ce-i aparţin: Argus-The (înregistrată în 2010) şi Argus-S SRL (înregistrată în 2007), ambele fondate de firma offshore OTIV Prime Services B.V. din Olanda. Reputaţia firmelor este pe măsura imaginii controversate a politicianului oligarh. Despre Argus-S SRL presa a scris anterior că ar fi ajuns în atenţia Serviciului de Informaţii şi Securitate pe motiv că ar fi organizat filaj şi interceptare ilegală a convorbirilor telefonice ale unor demnitari. Mai mult ca atât, Procuratura Generală a pornit şi un dosar penal în cadrul căruia investighează acţiunile ilegale ale Argus-S SRL sub trei aspecte: contrabandă, crearea sau conducerea unei grupări criminale, precum şi încălcarea dreptului la viaţă privată. Directorul firmei este finul de cununie al lui Vladimir Plahotniuc, Dorin Damir, iar administrator - fostul ministru de Interne şi director al CCCEC, Valentin Mejinschi.

Care este legătura dintre Vladimir Plahotniuc şi firma Finpar Invest?

Potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, ÎCS Finpar invest SRL este administrată de Ghenadie Sajin, despre care se ştie că este unul dintre oamenii de încredere ai lui Plahotniuc. Presa a mai scris că este căsătorit cu sora fostului procuror general, Valeriu Zubco. Potrivit Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, firma figurează în lista marilor contribuabili. De exemplu, în 2011 veniturile companiei au depăşit 67 de milioane de lei. ÎCS Finpar Invest SRL a fost fondată în 1993 de compania offshore OTIV Prime Real Estate B.V., care face parte din grupul de companii OTIV Prime Holding B.V, înregistrate în Olanda. Din acest grup mai fac parte: OTIV Prime Services B.V., OTIV Prime Hospitality B.V., OTIV Prime Media şi OTIV Prime Financial B.V., (care şi-a schimbat recent denumirea în Generashon Financial B.V.). Mai multe investigaţii de presă demonstrează că în spatele acestor offshore-uri este ascunsă averea de milioane a politicianului şi oligarhului moldovean. În prezent, fondatori şi acţionari ai acestui holding sunt alte două offshore-uri: Mavogan Holding Ltd din Cipru şi SovereignTrust din Olanda. Nicăieri însă nu apare numele politicianului moldovean. Totul este gândit în aşa fel încât, oficial, să nu apară nicio legătură dintre aceste offshore-uri şi fostul prim-vicepreşedinte al Parlamentului. Cu toate acestea, literele din denumirea OTIV coincid cu iniţialele numelor membrilor familiei Plahotniuc – Oxana (soţia), Timofei (fiu), Inochentie (fiu) şi Vladimir. Singura legătură clară dintre aceste offshore-uri şi Plahotniuc sunt datele pe care am reuşit să le obţinem din Olanda, potrivit cărora în perioada 14.10.2010 - 03.02.2012 firma offshore din Cipru Finpar Victoria Limited, care îi aparţine lui Vladimir Plahotniuc, a fost acţionar unic al OTIV Prime Holding B.V.. Am încercat să-i solicităm opinia lui Vladimir Plahotniuc, dar deputatul ne-a răspuns că este într-o şedinţă şi nu poate vorbi. Ulterior n-a mai răspuns.

Toleranță zero corupției

Investigaţia a fost realizată în cadrul Campaniei „Toleranţă zero corupţiei! Fii activ şi pune corupţia la zid!“, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova. Instituţia finanţatoare nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Olga Ceaglei

adevarul.mdPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Președintele Judecătoriei Botanica a acaparat ilegal un...

Președintele Judecătoriei Botanica Ion Druță locuiește într-un cartier de elită din sectorul Centru al capitalei unde și-a construit o vilă cu două etaje și mansardă. Casa a fost estimată de experții imobiliari la patru milioane de lei. Accesul spre locuință este limitat, fiind instalată o barieră la o distanță de aproximativ 500 de metri de locuință.

03 mai 2013
868
Avere la vedere

Fiul lui Valeriu Lazăr s-a apucat de afaceri

Fiul ministrului în exerciţiu al Economiei, Valeriu Lazăr, s-a apucat de agricultură. Potrivit declarației de avere a demnitarului pentru anul  2012, Mircea Lazăr (fiul lui Valeriu Lazăr) este acționarul unei companii agricole din s. Minjir, r. Hâncești, localitatea de baștină a tatălui său. Menționăm că în declarația de avere pentru anul 2011, Lazăr nu a indicat nimic despre această firmă.

29 aprilie 2013
935
Avere la vedere

Funcționarii din România își declară până și locurile d...

Declarațiile de avere și proprietate pe care sunt obligați să le completeze funcționarii publici din România sunt atât de complexe, încât aceștia sunt nevoiți să indice chiar și bunuri cu caracter oarecum inedit.

13 septembrie 2013
826
Avere la vedere

Familia Timofti a câștigat aproape 665 de mii de lei în...

Declarația de avere pentru anul 2012 a președintelui Nicolae Timofti a fost publicată astăzi pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate. Din document aflăm că președintele are un depozit de 254 de mii de lei la Banca de Economii pentru care a primit dobândă de 9 314 lei în anul trecut, iar indemnizația care i-a fost achitată atunci când a părăsit funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii în favoarea celei de șef de stat a fost de 325 500 de lei.

18 iunie 2013
842
Avere la vedere

Vilele ascunse ale liderului PDM

Președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, deține proprietăți în străinătate pe care nu le-a indicat în declarațiile de avere atunci când a fost deputat în Parlament (2010 - 2014). În prezent el nu deține nici o funcție publică, de aceea nu depune declarații de venituri și interese. Reporterii RISE Moldova au identificat 3 vile și o cabană de munte în Elveția, Franța și România, care ar aparține liderului PDM. Una dintre ele a fost cumpărată în anul 2012 cu o sumă echivalentă a 26 de milioane de euro. Cu alte 11 milioane de euro casa a fost reamenajată, anume s-a construit piscina și amenajată grădina. 

05 septembrie 2018
1149
Avere la vedere

Partenerii lui Ghimpu, cu afaceri la stat

O companie administrată de partenerii de afaceri ai liderului PL, Mihai Ghimpu, a câștigat în ultimii trei ani contracte de sute de milioane de lei din partea statului.

02 mai 2013
903