Adevărul: Blocul de milioane al clanului Plahotniuc

Avere la vedere 24 septembrie 2013 1442

În ultimii ani, de când a intrat în politică, Vladimir Plahotniuc şi-a adunat rudele apropiate într-un bloc din centrul Chişinăului. Familia deţine în prezent aproape jumătate de clădire.



Unul dintre cei mai bogaţi şi controversaţi oameni de afaceri, deputat şi fost prim-vicepreşedinte al Parlamentului, stă la bloc. Nu pare să fie deranjat de acest lucru, pentru că locuieşte în una dintre cele mai păzite clădiri din Chişinău, într-un apartament ce e mai mare decât multe dintre vilele de lux din Capitală. În blocul de pe strada Bulgară, Vladimir Plahotniuc şi soţia sa deţin două apartamente, situate la etajul 3 şi care au o suprafaţă totală de peste 1.250 de metri pătraţi. Demnitarul mai are în posesie 4 garaje şi un subsol de peste 80 de metri pătraţi. Până să devină politician, Plahotniuc se înghesuia într-un apartament de doar 52 de metri pătraţi, în blocul cu pricina. Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, valoarea bunurilor deţinute în prezent de Vlad Plahotniuc este estimată la peste 10 milioane de lei, inclusiv un apartament de 6,4 milioane şi altul de 1,5 milioane. Costul real ar putea fi însă mult mai mare. Şi asta pentru că în declaraţie este inclusă valoarea indicată în documentele cadastrale, neactualizată de mai mulţi ani. Potrivit datelor Întreprinderii de Stat Cadastru, ultima estimare a valorii bunului imobil a avut loc în 2004. În acelaşi bloc, în condiţii ceva mai modeste, locuiesc părinţii fostului prim-vicepreşedinte al Legislativului, Gheorghe şi Zinovia, care au intrat în posesia unui apartament de 101,1 metri pătraţi printr-un contract de donaţie, fiind vorba, probabil, de un cadou de la fiul politician. Printre vecini se numără, de asemenea, fratele deputatului, Andrei Plahotniuc (care este proprietarul unui apartament de 90,2 metri pătraţi), şi surorile: Vera Morozan (apartament de 72,6 metri pătraţi), Tatiana Plahotniuc (apartament de 88,1 metri pătraţi) şi Luncaşu Elena (apartament de 55,9 metri pătraţi). Alte trei locuinţe din acelaşi bloc din centrul Capitalei aparţin întreprinderii cu capital străin Finpar Invest SRL, despre care s-a scris că e controlată de Vladimir Plahotniuc şi care îi administrează divizia imobiliară a afacerilor. Întâmplător sau nu, dar aceste apartamente au fost achiziţionate de companie în ultimii doi-trei ani, de când oligarhul s-a făcut politician.

Două apartamente cât zece

Cele două locuinţe menţionate de Vladimir Plahotniuc în ultima declaraţie de avere au o suprafaţă totală de 1.266,7 metri pătraţi, iar potrivit datelor cadastrale ar fi vorba de facto de vreo zece apartamente, cu suprafeţe cuprinse între 60 şi 200 de metri pătraţi, care au fost unite. Cel mai mare dintre cele două apartamente, care a ajuns la o suprafaţă uimitoare de 1.023,1 metri pătraţi, aparţine soţiei demnitarului, proprietate pe care Vladimir Plahotniuc nu a menţionat-o însă în declaraţiile anterioare, deşi Oxana Childescu deţine acest imobil din 2010. Tot din 2010, Vladimir Plahotniuc este proprietar cu acte în regulă al celuilalt apartament, de 243,6 metri pătraţi.

„Amnezie“ imobiliară

Politicianul a uitat să menţioneze în declaraţia de avere de anul trecut un alt apartament, de 219,9 metri pătraţi, pe care l-a cumpărat la sfârşitul lui 2011 şi pe care i l-a donat consoartei peste o lună. Cu excepţia ultimei declaraţii de avere, în niciuna dintre cele depuse anterior Plahotniuc nu a declarat proprietăţile deţinute de soţia sa, deşi legea îl obligă să o facă. În declaraţiile din anii precedenţi nu regăsim nici cele două garaje pe care le are în proprietate din 2009 şi nici alte două pe care le deţine din 2011. În declaraţiile anterioare nu figurează nici imensul subsol de 82,2 metri pătraţi pe care l-a cumpărat în 2011. Deputatul nu a declarat nici proprietăţile din străinătate, printre care se numără vila impunătoare pe care ar deţine-o pe pe şoseaua Erou Nicolae Iancu din comuna Voluntari, judeţul Ilfov din România. Este vorba de imobilul pe care l-a declarat drept adresă de reşedinţă atunci când a solicitat statului român schimbarea numelui din Plahotniuc în Ulinici, fapt dezvăluit în ianuarie 2011 într-o investigaţie realizată de „Adevărul“. În mare parte, proprietăţile imobiliare deţinute de soţii Plahotniuc în blocul de pe strada Bulgară 41 din Chişinău au fost cumpărate şi comasate în ultimii trei-patru ani, de când omul de afaceri s-a lansat în politică. Până în 2009, soţii Plahotniuc erau proprietarii unui singur apartament din acel bloc, de doar 52 de metri pătraţi, pe care l-au vândut în 2011 firmei Finpar Invest SRL şi despre care am putea spune că a rămas, mai mult sau mai puţin, în posesia aceluiaşi Plahotniuc. Toate aceste nereguli din declaraţiile de avere ale politicianului nu au atras însă atenţia Comisiei Naţionale de Integritate, singura instituţie abilitată să verifice dacă un demnitar îşi ascunde sau nu averile şi veniturile.

Cel mai păzit bloc din capitală

Deşi este situat într-o zona extrem de aglomerată din centrul Chişinăului, unde se dă o adevărată luptă pentru fiecare centimetru pătrat de loc de parcare, blocul lui Plahotniuc este o adevărată oază de oxigen, cu un părculeţ cochet în curtea interioară. Şi asta datorită faptului că accesul spre porţiunea de stradă din faţa blocului în care locuieşte marea familie Plahotniuc este blocat de o barieră care, potrivit primarului Capitalei Dorin Chirtoacă, este instalată ilegal. Deşi Chirtoacă a promis încă în 2010 că va scoate toate barierele ce îngrădesc accesul maşinilor pe străzile publice ale Capitalei, se pare că eforturile acestuia nu au dat rezultate. Şi accesul pe strada Bulgară dinspre bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt este blocat de o „barieră“ formată din câteva trepte. Astfel, nicio maşină nu poate parca în faţa blocului şi nici nu poate să intre în curtea interioară fără permisiunea „santinelei“ lui Vlad Plahotniuc. La fiecare colţ al blocului sunt instalate câte două camere de supraveghere video, iar imaginile sunt urmărite de angajaţii firmei de pază dintr-o încăpere improvizată instalată în curtea interioară. Se ştie că de securitatea deputatului au grijă cele două firme de pază private ce-i aparţin: Argus-The (înregistrată în 2010) şi Argus-S SRL (înregistrată în 2007), ambele fondate de firma offshore OTIV Prime Services B.V. din Olanda. Reputaţia firmelor este pe măsura imaginii controversate a politicianului oligarh. Despre Argus-S SRL presa a scris anterior că ar fi ajuns în atenţia Serviciului de Informaţii şi Securitate pe motiv că ar fi organizat filaj şi interceptare ilegală a convorbirilor telefonice ale unor demnitari. Mai mult ca atât, Procuratura Generală a pornit şi un dosar penal în cadrul căruia investighează acţiunile ilegale ale Argus-S SRL sub trei aspecte: contrabandă, crearea sau conducerea unei grupări criminale, precum şi încălcarea dreptului la viaţă privată. Directorul firmei este finul de cununie al lui Vladimir Plahotniuc, Dorin Damir, iar administrator - fostul ministru de Interne şi director al CCCEC, Valentin Mejinschi.

Care este legătura dintre Vladimir Plahotniuc şi firma Finpar Invest?

Potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, ÎCS Finpar invest SRL este administrată de Ghenadie Sajin, despre care se ştie că este unul dintre oamenii de încredere ai lui Plahotniuc. Presa a mai scris că este căsătorit cu sora fostului procuror general, Valeriu Zubco. Potrivit Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, firma figurează în lista marilor contribuabili. De exemplu, în 2011 veniturile companiei au depăşit 67 de milioane de lei. ÎCS Finpar Invest SRL a fost fondată în 1993 de compania offshore OTIV Prime Real Estate B.V., care face parte din grupul de companii OTIV Prime Holding B.V, înregistrate în Olanda. Din acest grup mai fac parte: OTIV Prime Services B.V., OTIV Prime Hospitality B.V., OTIV Prime Media şi OTIV Prime Financial B.V., (care şi-a schimbat recent denumirea în Generashon Financial B.V.). Mai multe investigaţii de presă demonstrează că în spatele acestor offshore-uri este ascunsă averea de milioane a politicianului şi oligarhului moldovean. În prezent, fondatori şi acţionari ai acestui holding sunt alte două offshore-uri: Mavogan Holding Ltd din Cipru şi SovereignTrust din Olanda. Nicăieri însă nu apare numele politicianului moldovean. Totul este gândit în aşa fel încât, oficial, să nu apară nicio legătură dintre aceste offshore-uri şi fostul prim-vicepreşedinte al Parlamentului. Cu toate acestea, literele din denumirea OTIV coincid cu iniţialele numelor membrilor familiei Plahotniuc – Oxana (soţia), Timofei (fiu), Inochentie (fiu) şi Vladimir. Singura legătură clară dintre aceste offshore-uri şi Plahotniuc sunt datele pe care am reuşit să le obţinem din Olanda, potrivit cărora în perioada 14.10.2010 - 03.02.2012 firma offshore din Cipru Finpar Victoria Limited, care îi aparţine lui Vladimir Plahotniuc, a fost acţionar unic al OTIV Prime Holding B.V.. Am încercat să-i solicităm opinia lui Vladimir Plahotniuc, dar deputatul ne-a răspuns că este într-o şedinţă şi nu poate vorbi. Ulterior n-a mai răspuns.

Toleranță zero corupției

Investigaţia a fost realizată în cadrul Campaniei „Toleranţă zero corupţiei! Fii activ şi pune corupţia la zid!“, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova. Instituţia finanţatoare nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Olga Ceaglei

adevarul.md



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Ministrul de Interne și-a ascuns în 2011 veniturile

Ministrul în exercițiu al Afacerilor Interne, Dorin Recean, a ascuns în declarația de avere pentru anul 2011 conturi bancare deschise la mai multe bănci.

29 aprilie 2013
1210
Avere la vedere

Publicarea declarațiilor anuale de venituri și interese...

La fel ca anul trecut, declarațiile anuale de avere şi interese ale funcţionarilor publici vor fi publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) cu o întârziere de câteva luni. Acestea ar putea apărea abia spre sfârșitul lunii august, în timp ce ar fi trebuit să fie accesibile deja în luna mai. CNI dă vina pe alocarea târzie a banilor. Pentru comparație, în România, declarațiile de venituri și interese sunt publicate la câteva zile de la depunere. 

22 iulie 2015
1067
Avere la vedere

CNI cu VAZ-uri nedeclarate

Preşedintele şi trei membrii ai Comisiei Naționale de Integritate (CNI) nu şi-au declarat în anul 2011 toate bunurile aflate în posesie. Aceasta a fost una dintre concluziile Raportului Comisiei speciale de control al declarațiilor cu privire la venituri și proprietate ale reprezentanţilor CNI. Declarația de interese personale și declarația cu privire la venituri și proprietate ale lui Victor Strătilă, desemnat membru al CNI la 28 februarie 2013, nu au fost supuse controlului, pe motiv că acesta a fost numit mai târziu în funcție.

29 aprilie 2013
1291
Avere la vedere

Deputatul care dăruiește firme în Romania

Deputatul democrat Corneliu Dudnic, care a venit în Parlament în iulie 2015, după ce Vlad Plahotniuc și-a depus mandatul, a rămas anul trecut fără afacerea sa din România. El deține acolo o firmă specializată în transportul rutier de mărfuri, „Nik Trade Company”, înregistrată în anul 2008, cu sediul la Constanța. Potrivit informației din catalogul „Pagini aurii” din România, la sfârșitul anului 2015 compania avea 11 angajați. Capitalul subscris al firmei era 200 de lei românești, iar cifra de afaceri, la 31 decembrie 2015, a fost de 2 114 286 lei românești.

21 noiembrie 2016
1109
Avere la vedere

Vicepreședintele CEC, cu dosar la CNI

Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis, ieri, inițierea unui control pentru verificarea averilor și proprietăților vicepreședintelui Comisiei Electorale Centrale (CEC), Ștefan Urâtu. Membrii CNI îl suspectează pe Urâtu că nu ar fi indicat în declarația sa de avere o parte din proprietățile pe care le deține.

08 noiembrie 2013
1040
Avere la vedere

Deputatul Petrenco, dat pe mâna Procuraturii Anticorupţ...

Grigore Petrenco nu a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 toate bunurile pe care le deţine, iar în declaraţia de interese personale nu a menţionat faptul că este vicepreşedintele unei organizaţii internaţionale. Aceasta este concluzia membrilor Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) care au emis, la mijlocul lunii curente, un act de constatare pe numele deputatului. Petrenco însă nu este de acord cu decizia CNI şi afirmă că va contesta în instanţă actul emis de membrii acestei Comisii.

24 decembrie 2013
1065