ANI a constatat conflict de interese în cazul deputatului Grigore Repeșciuc, care a încheiat contracte cu firmele familiei

Cu ochii pe ANI 14 august 2019 1552
Grigore Repeșciuc în studioul postului local de televiziune Studio-L

Deputatul Partidului Democrat Grigore Repeșciuc s-a aflat în situație de conflict de interese atunci când a încheiat contracte cu firmele soției și socrului său, în anii 2017 și 2018, din postura de primar al orașului Căușeni. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a anunțat astăzi, printr-un comunicat, că inspectorii de integritate au încheiat controlul pe numele fostului primar și s-a constatat că acesta ”a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese semnând, în calitate de ales local, 5 contracte cu 2 firme conduse de soție”.



”Adițional, acesta a mai semnat și alte acte în conflict de interese, precum procesele-verbale ale ședințelor grupului de lucru pentru achiziții sau cu privire la evaluarea ofertelor”, se spune în comunicatul ANI.

Instituția a pornit controlul după ce în luna noiembrie 2018 Moldova Curată a publicat o investigație despre contractele încheiate de Grigore Repeșciuc, iar, ulterior, Procuratura Anticorupție a examinat aceste contracte sub aspectul abuzului în serviciu. În consecință, PA a solicitat ANI să pornească un control sub aspectul încălcării regimului conflictului de interese.

Primăria Căușeni contractase servicii pentru asigurarea iluminatului stradal de la firma fondată de socrul său, dar administrată de soția sa, iar de la firma fondată de soție Primăria a închiriat tobogane și alte obiecte pentru asigurarea odihnei și distracțiilor pentru copii. În total, sumele contractelor constituie aproape un milion de lei - 916 666 de lei.

Autoritatea Națională de Integritate susține că fostul primar ar fi trebuit să informeze ”organul ierarhic superior (ANI)  imediat, dar nu mai târziu de 3 zile de la data constatării, despre conflictul de interese în care s-a aflat de fiecare dată când a fost în situația de a lua o decizie în raport cu soția - în calitate de parte contractantă și participant la licitație”.

Grigore Repeșciuc: ”Voi contesta în instanță”

În cadrul controlului, Grigore Repeșciuc le-a spus inspectorilor că, în calitate de președinte al grupului de lucru al concursului de achiziții publice, s-a abținut de la vot pentru a nu genera conflicte de interese.

Solicitat astăzi de Moldova Curată, deputatul a declarat că va contesta actul ANI: ”Asta e părere lor. Eu voi contesta și instanța de judecată va stabili”.

Dacă documentul va rămâne în vigoare după contestare, ANI anunță că va solicita ”decăderea ex-primarului din dreptul de a exercita funcții publice și funcții de demnitate publică pe o perioadă de 3 ani”.

Moldova Curată a scris anterior și despre un alt posibil conflict de interese la Primăria Căușeni. În luna iunie 2018 Grigore Repeșciuc și-a angajat ginerele în funcția de șofer. El însuși a semnat ordinul de angajare. Deocamdată nu se știe dacă ANI a verificat și aceste fapte sub aspectul încălcării regimului conflictului de interese.

Grigore Repeșciuc conduce Primăria Căușeni din anul 2011. La alegerile din februarie 2019 el a fost ales deputat din Partea Partidului Democrat, pe circumscripția uninominală nr. 35 Căușeni.

Viorica Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2019

ANI a pornit un control în privința unui polițist pe ba...

Autoritatea Națională de Integritate a anunțat că va verifica averea și interesele personale ale șefului sectorului de poliție nr. 1 din sectorul Buiucani al municipiului Chișinău, Nicolae Cornescu, după ce portalul Anticoruptie.md a scris că acesta și-a amenajat o locuință în același imobil în care se află și biroul său.

13 mai 2019
1271
2019

Poate Oleg Efrim să-l apere pe Plahotniuc și să fie mem...

Avocatul Oleg Efrim, a cărui Casă de avocatură ”Efrim, Roșca și Asociații” a anunțat că îl va reprezenta pe fostul lider al Partidului Democrat, deputatul Vladimir Plahotniuc, este și membru al Consiliului de Integritate (CI) al Autorității Naționale de Integritate (ANI). El a fost desemnat din partea Guvernului, pentru un mandat  de cinci ani, la 23 iulie 2017.

23 iulie 2019
1608
2019

Salariile inspectorilor de integritate au fost tăiate c...

Salariul inspectorilor de integritate din cadrul ANI a fost redus cu mai mult de jumătate, la sfârșitul anului trecut, ca urmare a implementării reformei salarizării, inițiată de Guvernul Filip. Despre asta s-a aflat abia astăzi, când la Curtea de Conturi a fost prezentat raportul de audit financiar al ANI. Până acum, nici Consiliul de Integritate nu a fost informat.  

23 aprilie 2019
1157
2019

ANI explică diferențele din certificatele de integritat...

După ce a fost criticată că a scris lucruri diferite în certificatele de integritate ale lui Ilan Șor și Victor Bogatico, ambii având câte o condamnare penală nedefinitivă, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) oferă o explicație, la solicitarea portalului Moldova Curată. ANI își declină orice responsabilitate și susține că nu a făcut decât să preia datele de la o altă instituție de stat și să le scrie în document.

28 ianuarie 2019
1152
2019

Fără Porsche-uri de 11 mii de lei? Cum pot fi determina...

Autoritatea Națională de Integritate vrea modificarea legislației care permite declararea bunurilor imobile și mobile la prețuri cu mult sub valoarea lor de piață, metode prin care pot fi ascunse eventuale averi nejustificate sau venituri ilicite. ANI intenționează să înainteze o propunere în acest sens Ministerului Justiției, care să stabilească, eventual, ce norme ar urma să fi modificate, pentru a acoperi această breșă legislativă.

28 august 2019
1185
2019

Foștii membri ai CNI au pierdut definitiv procesul de...

Vera Lupu, Dumitru Prijmireanu și Leonid Morari, ex-membrii fostei Comisii Naționale de Integritate (CNI), nu vor beneficia de salariile restante de la instituția unde au activat, chiar dacă le-au revendicat prin judecată. Decizia le aparține magistraților de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), emisă după aproape 2 ani de procese. Cei trei au motivat în instanță că, de la suspendarea activității CNI și crearea ANI, ei au mers în fiecare zi la birou și ar fi lucrat, chiar dacă le expiraseră mandatele.

21 mai 2019
1245