Averile modeste ale judecătorilor din Ialoveni

Avere la vedere 14 iunie 2013 1023

Până la 14 iunie curent, pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) sunt publicate circa şase mii de declaraţii ale demnitarilor şi funcţionarilor publici. Printre acestea se regăsesc și declarațiile de avere pentru anul 2012 ale celor şase judecători de la Judecătoria Ialoveni.Potrivit ziarului „Ora locală”, judecătoarea de instrucţie Ludmila Barbaros declară un salariu obţinut la Judecătoria Ialoveni în sumă totală de 57 de mii de lei. Soţul, Veaceslav Barbaros, a obţinut un salariu de 30 de mii 656 de lei de la o întreprindere de prestări servicii. La capitolul bunuri imobile sunt indicate două terenuri aflate în extravilanul localităţii, ambele înregistrate pe numele soţului, Veaceslav Barbaros. Primul teren cu o suprafaţă de 0,0625 ha este dobândit în anul 2008 prin cumpărare şi are valoarea cadastrală de 1 330 de lei. Al doilea, cu suprafaţa de 0,0642 ha, a fost dobândit în anul 2009 şi are valoarea de 1366 lei.

Mașinile familiei Barbaros

Familia Barbaros mai indică un apartament de 75 de m.p. în valoare de 293 de mii 480 de lei, dobândit în anul 2011, și un alt bun imobil înregistrat pe numele judecătoarei de instrucţie Ludmila Barbaros. Tot pe numele acesteia este înregistrată și o „Mazda 323”, fabricată în 2001, cu valoarea de 67 de mii 355 de lei şi cumpărată în anul 2008. Un alt mijloc de transport, înregistrat pe numele soţului, este un camion „Opel Corsa”, procurat în anul 2009 şi evaluat la suma de 31 de mii de lei. De asemenea, familia Barbaros a investit în anul 2008 aproape 71 mii de lei în construcţia unei parcări.

Instanţa a hotărât: teren pentru judecătorul Creţu

Constantin Crețu, care este magistrat la Ialoveni din 2003, a obținut împreună cu soția Nadejda Crețu un venit salarial în valoare de 51 de mii 682 de lei în anul trecut. La capitolul bunuri imobile, judecătorul declară un teren aflat în intravilanul unei localități, cu suprafața de 600 mp, teren obținut prin hotărârea unei instanțe de judecată.

„Teren pentru grădină” dat de APL

Judecătorul Iurie Sciastlivîi, judecător la Ialoveni din 1993, scrie în declarația sa că a obținut din salariu, în anul precedent, un venit în valoare de 60 de mii 183 de lei. Soția acestuia, Svetlana Sciastlivîi, a obținut din salariul de la Combinatul de Vinuri de Calitate de la Mileștii Mici un venit de 56 de mii 994 lei. De asemenea, magistratul declară un venit de 48 de mii 912 lei obținut din pensie. La rubrica bunuri imobile, în declarație este trecut un teren „pentru grădină”, situat în orașul Ialoveni, cu suprafața de 0,0399 ha, primit în anul 2002 de la Autorităţile Publice Locale (APL). O altă proprietate fixată în declarație este un apartament cu suprafața de 60,8 de m.p. obținut în anul 2005 printr-un contract de vânzare-cumpărare și înregistrat pe numele soției. Valoarea indicată a apartamentului este 16 mii 645 de lei. Iurie Sciastlivîi deține și două conturi bancare, unul de salariu, deschis la „FinComBank” și altul de depozit, la Banca de Economii, pe care este depusă suma de 145 de mii de lei.

Judecător cu casă de circa 12 m.p.

În aceeaşi publicaţie locală este prezentată şi averea lui Grigore Lungu, judecător la Judecătoria Ialoveni din anul 1988. Magistratul declară un venit salarial de 59 de mii 412 lei. Venitul soției, Ana Lungu, a fost în anul 2012 de 42 de mii 240 de lei. Pensia magistratului pentru anul 2012 a fost de peste 50 de mii lei. În declaraţia de venituri şi proprietate a judecătorului este trecut un apartament cu suprafața de 78 de m.p., cu valoarea cadastrală declarată de 392 de mii de lei, dobândit în anul 1998 printr-un contract de vânzare-cumpărare. Acest bun imobil este înregistrat pe numele soţiei magistratului.

Alte bunuri indicate în declarație este o casă de locuit cu teren aferent, obținută în anul 1989 prin testament, și un teren de 0,18 ha cu valoarea cadastrală de 3 020 de lei.

Judecător fără casă

Judecătorul care nu declară nicio casă este Alexandru Sandu. Magistratul a obţinut anul trecut un salariu de 53 de mii 298 de lei. Soţia sa, Aliona Sandu, a obţinut în anul 2012 un venit de 21 de mii din domeniul de activitate „consultanţă”. Alte averi, în afară de un automobil, judecătorul nu declară. Automobilul de model „VW Touran”, fabricat în anul 2004, a fost procurat de magistrat în anul 2010 cu suma de 135 mii de lei şi este înregistrat la Dubăsari. La sursa acestei sume este specificat „vezi declaraţia din 2011”. În anul 2012, Alexandru Sandu a avut de achitat un credit în valoare de aproape 10 mii de lei. De asemenea, judecătorul mai deţine şi trei acţiuni (în baza bonurilor patrimoniale) cu valoarea de 50 de lei la fabrica de mobilă „Viitorul” SA.

Nici contabila Judecătoriei Ialoveni, Galina Cernei, nu declară bunuri imobile. În declaraţia sa se regăsesc doar două cifre. Aceasta declară că pe parcursul anului 2012 a obținut un venit de 38 de mii 643 de lei din salariu. Un alt venit declarat este cel de 31 de mii 68 de lei obținut din pensie. Împărțit la 12 luni, salariul mediu lunar ar fi de aproximativ 3 200 de lei.

Preşedinta judecătoriei nu are avere

Pe site-ul CNI este doar declaraţia de interese personale a preşedintei Judecătoriei Ialoveni – Nadejda Toma. În act este indicată o singură cifră – de 61 de mii 122 lei, venitul obţinut din salariu de preşedinta Judecătoriei Ialoveni. Celelalte rubrici sunt completate sec, cu sintagma „Nu deţin”.

CNI va publica declaraţii şi în week-end

Potrivit CNI, în următoarele două zile, pe site-ul instituţiei vor fi plasate circa patru mii de declaraţii de avere şi de interese personale ale demnitarilor şi funcţionarilor publici. Numărul total de declaraţii ce vor fi publicate pe pagina web a Comisiei este de circa 85 mii. După plasarea lor, urmează a fi verificată corectitudinea şi veridicitatea datelor incluse în aceste declaraţii.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Latifundiarii din CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a umplut de milionari. Jumătate dintre actualii membri ai CSM declară proprietăți ce depășesc un milion de lei. Iar unul dintre noii membri ai Consiliului, juristul Teodor Cârnaț, deține tocmai cinci case în Chișinău și două mini-hoteluri.

10 aprilie 2014
1339
Avere la vedere

CNI va decide joi dacă va verifica averea președintelui...

Comisia Națională de Integritate (CNI) s-a autosesizat în urma unor materiale difuzate de Jurnal TV și urmează să decidă joi, 24 aprilie, dacă va iniția un control în privința președintelui Academiei de Științe, Gheorghe Duca. Potrivit unui articol publicat pe jurnal.md, demnitarul nu și-ar fi trecut toate averile în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2012.

23 aprilie 2014
1056
Avere la vedere

Un primar a uitat să indice în declarația de avere pest...

Primarul satului Cimișeni din raionul Criuleni, Ghenadie Rabei, urmează a fi cercetat penal pentru faptul că nu a indicat în declarația de avere 1782 de proprietăți. Comisia Națională de Integritate a constatat, în cadrul ședinței de astăzi, că alesul local nu și-a trecut în declarație 1779 de terenuri înregistrate pe numele soției, două case de locuit, un spațiu comercial și zece autoturisme.

15 mai 2014
974
Avere la vedere

Apartamentul lui Ghimpu, subiect tabu la CNI?

Noul apartament cu trei camere al lui Mihai Ghimpu, situat pe strada Serghei Lazo din centrul municipiului Chişinău, nu este menţionat în declaraţia de avere a deputatului pentru anul 2012. Acest lucru este tratat diferit la CNI. În timp ce vicepreşedintele CNI, Victor Strătilă, declară că instituția examinează acest caz, preşedintele Anatolie Donciu afirmă că procesul de verificare a datelor despre apartamentul lui Ghimpu nici   nu a început.

23 mai 2013
1081
Avere la vedere

Viceminiștri fără locuințe, verificați astăzi de Comis...

Declarațiile de avere pentru anul 2012 depuse de șapte viceminiștri și de câțiva angajați ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare vor fi discutate astăzi, 8 mai, în carul ședinței Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Membrii CNI au decis să examineze declarațiile viceminiștrilor după ce Moldova Curată a publicat un articol în care am arătat că oficialii nu au indicat nicio locuință în actele completate în anul 2013.

08 mai 2014
1033
Avere la vedere

Familia Timofti a câștigat aproape 665 de mii de lei în...

Declarația de avere pentru anul 2012 a președintelui Nicolae Timofti a fost publicată astăzi pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate. Din document aflăm că președintele are un depozit de 254 de mii de lei la Banca de Economii pentru care a primit dobândă de 9 314 lei în anul trecut, iar indemnizația care i-a fost achitată atunci când a părăsit funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii în favoarea celei de șef de stat a fost de 325 500 de lei.

18 iunie 2013
904