Averile noilor miniștri au fost făcute publice
Cel mai bogat dintre miniștrii intrați în Guvern la ultima remaniere, adică în decembrie 2017, este de departe Chiril Gaburici, fostul premier demisionat din cauză că jurnaliștii i-au descoperit diploma falsă de studii liceale. Din declarațiile de avere publicate de ANI se vede că doar Gaburici deține autoturisme scumpe, mai multe imobile și afaceri. Restul noilor miniștri au venituri și bunuri mai modeste.
Chiril Gaburici a revenit în administrația statului din sfera businessului. După ce, în anul 2015, a condus Guvernul Republicii Moldova timp de 5 luni și a demisionat după „scandalul diplomei” încheiat cu dosar penal și confirmarea falsului, actualul ministru al Economiei a fondat și condus un grup de companii cu activități în agricultură, IT, servicii, energetică și autosport, asa cum reiese din CV-ul său, publicat pe site-ul Guvernului. În decarația de venituri și interese personale Chiril Gaburici arată că deține două companii în care este fondator unic și altele trei în care este asociat. În băncile moldovenești ministrul și soția sa sunt titularii a 16 conturi curente. Cea mai mare sumă de pe aceste conturi este 262 908 lei. Chiril Gaburici are contractat în 2017 un credit în valoare de 250 de mii de lei, cu scandența în anul 2019, la dobânda de 15%.
Ceas de 120 de mii de lei, Tesla și Porche
La capitolul „bunuri a căror valoare depășește suma a 10 salarii medii pe economie”, Chiril Gaburici a indicat un ceas cumpărat acum 12 ani, cu suma de 120 de mii de lei. Dintre autoturisme, ultimele achiziționate sunt Tesla Model S de 30 de mii de euro și un BMW 750LI de 42 de mii de euro. Ambele au fost cumpărate anul trecut. În 2016 fostul premier a mai cumpărat o mașină - un Porche Cayenne cu 65 200 de euro. În total, familia Gaburici deține 6 mijloace de transport, 5 terenuri, o casă la sol, un apartament și un spațiu comercial.
Un alt ministru nimit recent, Svetlana Cebotari, are venituri și proprietăți mai modeste. Actuala ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a activat până acum în funcții bugetare. Ea deține un apartament, o vilă la Sângera, a cărei construcție a fost finalizată în anul 2012, și o mașină Skoda Octavia, cumpărată nouă în anul 2008 cu 250 de mii de lei.
În 2017 Alexandru Tănase a avut venituri din salariu, activitatea didactică și cea a propriului birou de avocați
Familia ministrei deține și 4 terenuri, două agricole și două pentru construcții, unul dintre care a fost procurat în anul 2016 cu 47 mii de lei. Până a veni în funcția de ministru, Svetlana Cebotari a condus, timp de 11 ani, Centrul Național de Transfuzie a Sângelui. În paralel, a lucrat la două întreprinderi din domeniul medicinei, de unde a fost salarizată.
Ministrul Agriculturii a avut un salariu de 21 de mii de lei în funcția de rector la Universitate
Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, a lucrat la Universitatea Agrară cu un salariu de 21 de mii de lei. Asta reiese din declarația sa de venituri și interese personale. În total, el a câștigat anul trecut din salariu 253 774 de lei. Ministrul deține două terenuri agricole, dobândite în anul 2015, unul cu o suprafață de peste un hectar, iar al doilea - mai mic. Ministrul scrie că valoarea acelor terenuri ar fi zero.
Serviciul de presă al Ministerului Agriculturii ne-a informat că cele două terenuri au trecut în posesia ministrului prin moștenire și nu au fost estimate, de aceea Liviu Volconovici nu a indicat valoarea lor.
Nici în cazul celorlalte bunuri imobile - un apartament, o casă moștenită și două garajuri, ministrul nu a indicat valoarea estimată.
Familia lui Tudor Ulianovschi, noul ministru de Externe, deține un apartament de 65 de metri pătrați, dobândit în anul 2008, și un altul, mult mai mare, de 146 de metri pătrați, cumpărat în rate anul trecut. Imobilul valorează 91 de mii de euro. Ministrul precizează însă că dispune de un contract de investiții ce prevede achitarea în rate, însă deocamdată nu deține titlul de proprietar.
Acum patru ani, adică în 2014, Tudor Ulianovschi a cumpărat un autoturism Hunday nou, cu 13 mii de euro, pe care îl folosește și acum. Până a prelua funcția de ministru, Tudor Ulianovschi a fost, între anii 2016-2018, ambasador al Republicii Moldova în Elveția și Liechtenstein, cu reședința la Geneva. De asemenea, în aceeași perioadă a fost peprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lângă Oficiul Națiunilor Unite, Organizația Mondială pentru Comerț și alte organizații internaționale cu sediul la Geneva.
Ministru fără mașină
Ministrul Justiției, Alexandru Tănase, a avut anul trecut venituri de sute de mii de lei din salariul de la Curtea Constituțională, locațiunea unor spații, din onorarii la Biroul Asociat de Avocați „Hanganu, Tănase și Partenerii”. Familia Tănase are deschise 9 conturi bancare în Republica Moldova și România. Pe două dintre aceste conturi se conțineau, la momentul declarării, sume ce depășeau o sută de mii de lei, iar iar pe altele două - sume de peste 20 de mii de euro.
Cât despre imobile, el declară o casă, un apartament și un spațiul comercial, în centrul Chișinăului, pe care îl dă în chirie. Spațiul comercial i-a revenit ministrului după decesul tatălui său, cunoscutul jurnalist Constantin Tănase. Despre acest fapt Alexandru Tănase a vorbit într-un articol publicat anterior de Moldova Curată.
Viorica Manole
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Octavian Armașu a câștigat într-o lună, de la vechiul l...
Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a câștigat anul trecut de la vechiul loc de muncă, o companie cu capital străin, o sumă de două ori mai mare decât salariul anual de ministru. Consiliera sa ne-a explicat că acesta ar fi salariul pentru 20 de zile din ianuarie, la care s-a adăugat „prima anuală și concediul nefolosit”. Octavian Armașu a încasat o sumă de bani și de la un alt SRL, unde ar fi deținut o funcție cumulativ.
Un alt consilier al președintelui Igor Dodon a primit o...
După ce s-a aflat că Ion Ceban a declarat pentru anul 2016 o casă care i-ar fi fost donată de mama sa, acum un alt consilier al președintelui Igor Dodon arată că a primit în dar o casă de la părinți. Este vorba despre Rita Manole, care declară că a primit în 2016 un teren și o casă în calitate de donație. Terenul are o suprafață de 0,028 ha, iar casa are 55,6 m.p., cu o valoare cadastrală totală de 421 314 lei. Solicitată de Moldova Curată, Rita Manole a declarat că este vorba despre un imobil care ar fi aparținut buneilor soțului său și pe care l-a primit în dar de la părinții soțului.
Familia Timofti a câștigat aproape 665 de mii de lei în...
Declarația de avere pentru anul 2012 a președintelui Nicolae Timofti a fost publicată astăzi pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate. Din document aflăm că președintele are un depozit de 254 de mii de lei la Banca de Economii pentru care a primit dobândă de 9 314 lei în anul trecut, iar indemnizația care i-a fost achitată atunci când a părăsit funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii în favoarea celei de șef de stat a fost de 325 500 de lei.
Mihai Ghimpu a donat partidului tot ce a câștigat
Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a donat formațiunii pe care o conduce 810 850 lei, sumă comparabilă cu întregul său venit pentru anul 2014. Datele privind donatorii partidelor politice au fost publicate recent pe portalul Comisiei Electorale Centrale, astfel că din raportul financiar depus de Partidul Liberal reiese că Mihai Ghimpu este cel mai generos lider de partid.
Averea preşedintelui Nicolae Timofti, ţinută în secret
Comisia Naţională de Integritate (CNI) a făcut publică doar declaraţia de interese personale a preşedintelui R. Moldova Nicolae Timofti. În document, preşedintele indică un venit de 21 202 de lei pe care i-a obţinut de la Consiliul Superior al Magistraturii în 2012 până a fi ales de Parlament în funcţia supremă din stat. Salariul său în calitate de preşedinte a constituit 115 335 lei în anul trecut.
Judecători cu case „fără preţ” şi pământuri „fără valoa...
Câţiva magistraţi de la Curţile de Apel (CA) Chişinău, Comrat şi Bălţi menţionează în declaraţiile lor de avere pentru anul 2012, publicate pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, că bunurile imobile şi terenurile care le aparţin nu au valoare cadastrală. Specialiştii afirmă, însă, că un imobil sau un teren nu are valoare doar în cazul când proprietarul nu le-a înregistrat intenţionat la oficiul cadastral, pentru a se eschiva de la plata impozitelor.
Aici așteptăm comentariul tău!