Averile noilor miniștri au fost făcute publice

Avere la vedere 21 februarie 2018 882

Cel mai bogat dintre miniștrii intrați în Guvern la ultima remaniere, adică în decembrie 2017, este de departe Chiril Gaburici, fostul premier demisionat din cauză că jurnaliștii i-au descoperit diploma falsă de studii liceale. Din declarațiile de avere publicate de ANI se vede că doar Gaburici deține autoturisme scumpe, mai multe imobile și afaceri. Restul noilor miniștri au venituri și bunuri mai modeste.



Chiril Gaburici a revenit în administrația statului din sfera businessului. După ce, în anul 2015, a condus Guvernul Republicii Moldova timp de 5 luni și a demisionat după „scandalul diplomei” încheiat cu dosar penal și confirmarea falsului, actualul ministru al Economiei a fondat și condus un grup de companii cu activități în agricultură, IT, servicii, energetică și autosport, asa cum reiese din CV-ul său, publicat pe site-ul Guvernului. În decarația de venituri și interese personale Chiril Gaburici arată că deține două companii în care este fondator unic și altele trei în care este asociat. În băncile moldovenești ministrul și soția sa sunt titularii a 16 conturi curente. Cea mai mare sumă de pe aceste conturi este 262 908 lei. Chiril Gaburici are contractat în 2017 un credit în valoare de 250 de mii de lei, cu scandența în anul 2019, la dobânda de 15%. 

Svetlana Cebotari a condus timp de 11 ani Centrul Național de Transfuzie a Sângelui

Ceas de 120 de mii de lei, Tesla și Porche

La capitolul „bunuri a căror valoare depășește suma a 10 salarii medii pe economie”, Chiril Gaburici a indicat un ceas cumpărat acum 12 ani, cu suma de 120 de mii de lei. Dintre autoturisme, ultimele achiziționate sunt Tesla Model S de 30 de mii de euro și un BMW 750LI de 42 de mii de euro. Ambele au fost cumpărate anul trecut. În 2016 fostul premier a mai cumpărat o mașină - un Porche Cayenne cu 65 200 de euro. În total, familia Gaburici deține 6 mijloace de transport, 5 terenuri, o casă la sol, un apartament și un spațiu comercial. 

Până a deveni ministru, Tudor Ulianovschi a fost ambasador

Un alt ministru nimit recent, Svetlana Cebotari, are venituri și proprietăți mai modeste. Actuala ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a activat până acum în funcții bugetare. Ea deține un apartament, o vilă la Sângera, a cărei construcție a fost finalizată în anul 2012, și o mașină Skoda Octavia, cumpărată nouă în anul 2008 cu 250 de mii de lei. 

În 2017 Alexandru Tănase a avut venituri din salariu, activitatea didactică și cea a propriului birou de avocați

Familia ministrei deține și 4 terenuri, două agricole și două pentru construcții, unul dintre care a fost procurat în anul 2016 cu 47 mii de lei. Până a veni în funcția de ministru, Svetlana Cebotari a condus, timp de 11 ani, Centrul Național de Transfuzie a Sângelui. În paralel, a lucrat la două întreprinderi din domeniul medicinei, de unde a fost salarizată. 

Ministrul Agriculturii a avut un salariu de 21 de mii de lei în funcția de rector la Universitate 

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, a lucrat la Universitatea Agrară cu un salariu de 21 de mii de lei. Asta reiese din declarația sa de venituri și interese personale. În total, el a câștigat anul trecut din salariu 253 774 de lei. Ministrul deține două terenuri agricole, dobândite în anul 2015, unul cu o suprafață de peste un hectar, iar al doilea - mai mic. Ministrul scrie că valoarea acelor terenuri ar fi zero. 

Serviciul de presă al Ministerului Agriculturii ne-a informat că cele două terenuri au trecut în posesia ministrului prin moștenire și nu au fost estimate, de aceea Liviu Volconovici nu a indicat valoarea lor.

Nici în cazul celorlalte bunuri imobile - un apartament, o casă moștenită și două garajuri, ministrul nu a indicat valoarea estimată.

Familia lui Tudor Ulianovschi, noul ministru de Externe, deține un apartament de 65 de metri pătrați, dobândit în anul 2008, și un altul, mult mai mare, de 146 de metri pătrați, cumpărat în rate anul trecut. Imobilul valorează 91 de mii de euro. Ministrul precizează însă că dispune de un contract de investiții ce prevede achitarea în rate, însă deocamdată nu deține titlul de proprietar. 

Acum patru ani, adică în 2014, Tudor Ulianovschi a cumpărat un autoturism Hunday nou, cu 13 mii de euro, pe care îl folosește și acum. Până a prelua funcția de ministru, Tudor Ulianovschi a fost, între anii 2016-2018, ambasador al Republicii Moldova în Elveția și Liechtenstein, cu reședința la Geneva. De asemenea, în aceeași perioadă a fost peprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lângă Oficiul Națiunilor Unite, Organizația Mondială pentru Comerț și alte organizații internaționale cu sediul la Geneva.

Ministru fără mașină

Ministrul Justiției, Alexandru Tănase, a avut anul trecut venituri de sute de mii de lei din salariul de la Curtea Constituțională, locațiunea unor spații, din onorarii la Biroul Asociat de Avocați „Hanganu, Tănase și Partenerii”. Familia Tănase are deschise 9 conturi bancare în Republica Moldova și România. Pe două dintre aceste conturi se conțineau, la momentul declarării, sume ce depășeau o sută de mii de lei, iar iar pe altele două - sume de peste 20 de mii de euro. 

Cât despre imobile, el declară o casă, un apartament și un spațiul comercial, în centrul Chișinăului, pe care îl dă în chirie. Spațiul comercial i-a revenit ministrului după decesul tatălui său, cunoscutul jurnalist Constantin Tănase. Despre acest fapt Alexandru Tănase a vorbit într-un articol publicat anterior de Moldova Curată.

Viorica Manole

Actualul ministru al Agriculturii a fost, timp de un an, rector al Universității Agrare



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

O nouă achitare într-un dosar de corupție la Judecători...

Directorul Direcției Educație a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău, Ion Vrânceanu, acuzat de fals în declarația de avere și depășirea atribuțiilor de serviciu, a fost achitat de către prima instanță. Sentința de achitare a fost pronunțată la 28 aprilie de către judecătoarea Silvia Gârbu, iar cel care a condus urmărirea penală și a susținut acuzarea a fost procurorul anticorupție Dorin Compan. Sentința motivată încă nu a fost publicată. Procuratura Generală a anunțat astăzi, printr-un comunicat, că procurorii o vor ataca la Curtea de Apel. 

06 mai 2016
946
Avere la vedere

Primele declarații de avere au apărut pe pagina web a A...

Autoritatea Națională de Integritate a început să publice primele declarații de venituri și interese personale pentru anul 2016 ale funcționarilor publici și demnitarilor de stat. Consilierul pentru relații cu presa al ANI, Eugen Vițu, a declarat pentru Moldova Curată că este vorba despre prima tranșă de documente care au fost transmise de ANI la 6 iulie 2017 firmei angajate special să le scaneze și să ascundă datele personale ale semnatarilor. 

01 august 2017
837
Avere la vedere

Adevărul: Blocul de milioane al clanului Plahotniuc

În ultimii ani, de când a intrat în politică, Vladimir Plahotniuc şi-a adunat rudele apropiate într-un bloc din centrul Chişinăului. Familia deţine în prezent aproape jumătate de clădire.  

24 septembrie 2013
1032
Avere la vedere

CNI a stabilit: „Plahotniuc și-a declarat toate proprie...

Vlad Plahotniuc are actele în regulă. La această concluzie au ajuns membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) după ce timp de mai bine de două luni au verificat averea și veniturile fostului deputat democrat. Chiar dacă se lăuda anterior în presă că are televiziuni, hoteluri, bănci și chiar un avion, bunuri pe care nu și le-a trecut în declarația de avere, CNI a stabilit că politicianul nu a ascuns nimic atunci când și-a făcut declarația.

08 ianuarie 2014
722
Avere la vedere

Mai multe transferuri bancare nedeclarate ar putea atra...

Fosta secretară a cosiliului local al comunei Doina, raionul Cahul, Olga Roșca, ar putea fi urmărită penal pentru fals în declarația de avere. Membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au constatat că ea ar fi omis intenționat din declarația de venituri și proprietate pentru anul 2014 mai multe sume de bani și bunuri deținute de familia sa. În ședința de la 9 iunie 2016, Olga Roșca a declarat că o parte din bani reprezintă transferuri bancare pe care soțul său le-a transmis altor persoane și că familia sa nu a fost beneficiarul lor. 

13 iunie 2016
809
Avere la vedere

Zece angajați la stat sunt investigați în prezent de că...

Deocamdată nici un funcționar public din Republica Moldova din cei 14 pe numele cărora au fost pornite cauze penale în ultimii 3 ani pentru îmbogățire ilicită nu a ajuns să fie condamnat. În două cazuri, urmărirea penală a fost încetată, iar alte două cauze au fost expediate în instanța de judecată. În prezent, 10 angajați la stat sunt bănuiți de   îmbogățire ilicită. Asta reiese din datele Procuraturii Anticorupție, expuse într-o notă informativă la solicitarea portalului Moldova Curată. 

30 august 2017
902