BMW-ul Primăriei Soroca, reparat de firma soţiei primarului

În luna martie curent, Primăria oraşului Soroca a încheiat un contract de prestări servicii cu firma „Navisor” SRL, administrată de Natalia Său, soţia primarului. Alesul local nu vede un eventual conflict de interese în acest caz şi motivează că a ales firma familiei sale deoarece ar fi singurul agent economic din oraş care prestează astfel de servicii.
La 31 martie curent, Primăria oraşului Soroca a achitat în contul „Navisor” SRL suma de 980 de lei pentru reparaţia autoturismului de model BMW. Unul din fondatorii acestei firme este însuşi primarul Victor Său. Potrivit portalului INDO.md, principala activitate a întreprinderii este comerţul cu amănuntul al carburanţilor. Timp de aproape zece ani, Victor Său a fost directorul firmei.
Victor Său la o manifestaţie organizată de PLDM înainte de alegerile parlamentare din toamna anului 2014
Întrebat de ce a ales anume firma familiei pentru prestarea serviciilor de reparaţie a maşinii din folosinţa primăriei Soroca, primarul Victor Său a declarat pentru Moldova Curată că „Navisor” SRL este singurul agent economic din oraş care prestează astfel de servicii. Alesul local a mai menţionat că, în opinia sa, nu a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, deoarece a informat Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) despre această tranzacţie.
ANI a fost informată la aproape o lună de la prestarea serviciilor
Moldova Curată deţine copia facturii plătite de Primăria oraşului Soroca către firma „Navisor” SRL. Potrivit documentului, serviciile au fost achitate la 31 martie 2017. ANI însă a fost informată despre acest eventual conflict de interese abia la 25 aprilie curent, aproape cu o lună întârziere. Noua lege privind declararea averii şi a intereselor personale prevede că informarea ANI despre apariţia unui conflict de interese real se va face „până la soluţionarea cererii/demersului, emiterea actului administrativ, încheierea, directă sau prin intermediul unei persoane terţe, a actului juridic, participarea la luarea deciziei sau luarea deciziei şi va lua forma unei declaraţii scrise ce trebuie să conţină date despre natura conflictului de interese şi despre modul în care acesta influenţează sau poate influenta îndeplinirea imparţială şi obiectivă a mandatului, a funcţiei publice sau de demnitate publică”.
Astfel, potrivit acestei prevederi, primarul trebuia să informeze ANI înainte de semnarea actului de prestări servicii cu firma familiei sale şi nu după. Eugeniu Viţu, şeful Serviciului informare și relaţii cu publicul de la ANI, a declarat pentru Moldova Curată că instituţia a înregistrat acest caz abia spre sfârşitul lunii aprilie, iar când va deveni funcţională, inspectorii de integritate vor examina eventualul conflict de interese.
Banii publici şi afacerea primarului
Victor Său nu este la prima abatere privind încălcarea regimului juridic al conflictului de interese. Acum trei ani, când ocupa funcţia de preşedinte al raionului Soroca, firma sa a încheiat un contract de achiziţionare a benzinei cu Consiliul Raional (CR) Soroca. Chiar dacă demnitarul declara atunci că el nu a fost implicat în procesul de achiziţionare a benzinei, membrii fostei Comisii Naţionale de Integritate (CNI) au constatat că Victor Său a admis intenţionat un conflict de interese. Demnitarul nu a fost sancţionat pentru ilegalitatea comisă, deoarece Centrul Naţional Anticorupţie, care ar fi trebuit să-i aplice o amendă, a invocat expirarea termenului de prescripţie.
De serviciile firmei primarului din Soroca au beneficiat şi alte instituţii publice din localitate. Potrivit portalului Openmoney.md, firma „Navisor” SRL a vândut benzină Direcţiei Raionale pentru Siguranţa Alimentelor în valoare de 175 de mii de lei. În acel an şi Spitalul raional din Soroca a comercializat benzină de la aceiaşi firmă în valoare de circa 56 de mii de lei.
După ce a devenit primar, a părăsit partidele care l-au promovat
Menţionăm că Victor Său activează în serviciul public deja de zece ani. În anul 2007 el a fost ales primar al oraşului Soroca pe lista Partidului Naţional Liberal.
După alegerile locale din 2011, a fost numit preşedintele raionului Soroca, funcţie pe care a deţinut-o până în vara anului 2015, reprezentând, deja, Partidul Liberal-Democrat din Moldova.
La scrutinul local de acum doi ani, Victor Său a revenit în funcţia de primar al oraşului Soroca şi de această dată candidând din partea liberal-democraţilor. Recent, el a părăsit formaţiunea, declarând că este candidat independent.
În imagine: Victor şi Natalia Său; Sursa: facebook.com
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Florești: Zece candidați la 15 mii de locuitori
În oraşul Florești, pentru funcția de primar candidează zece persoane, între care actualul primar, Grigore Cojocaru (PCRM), despre care presa a scris că a reparat din fonduri publice drumul spre casa fiicei sale, un socialist, Sergiu Groza, care a donat partidului o sumă mare raportată la veniturile sale și o democrată, Svetlana Rusu, fostă deputată, care s-a aflat timp de un an în trei partide. Mai candidează Andrei Verenciuc (Blocul Iurie Leancă), Tatiana Grosu (Partidul Popular), Vitalie Ungureanu (candidat independent), Valeriu Ceapa („Partidul Nostru”), Mihail Lucinschi (Partidul Liberal), Veaceslav Lozan (Partidul Național Liberal) și Sergiu Sochircă (Partidul Liberal Democrat).
La Cahul candidează o persoană cercetată penal pentru f...
Sergiu Renţa intenţionează să devină primarul oraşului Cahul, fiind propus de către formațiunea Partidul Nostru (PN), condusă de Renato Usatîi. El are un cazier juridic impresionant, fiind anterior cercetat penal pentru furt şi escrocherie. Totodată instanţa de judecată a emis o hotărâre prin care Sergiu Renţa este decăzut din drepturile părinteşti. Instanţa l-a mai obligat să-i plătească pensie alimentară copilului său, însă acesta nu s-a conformat deciziei, iar pentru asta are în prezent interdicţie de a părăsi ţara.
O femeie și cinci bărbați candidează la funcția de prim...
Unii candidați la funcția de primar al orașului Strășeni au trecut prin mai multe partide sau au fost sprijiniți în diferite scrutine de formațiuni politice diferite. Liberalul a fost anterior sprijinit de comuniști, iar actualul primar - de liberali, a trecut la liberali-reformatori, iar acum este susținut de Blocul lui Iurie Leancă. În total, pentru Strășeni luptă 6 persoane: actualul primar, Valentina Casian, care candidează independent, dar este susținută de Blocul electoral PPE ”Iurie Leancă”, vicepreședintele raionului, Sergiu Nicula, propus de PLDM, Iurie Topor din partea PL, Vasile Mărgineanu din partea PCRM, Nicolae Robu – din partea PDM, toți trei fiind până acum consilieri raionali, și omul de afaceri Veaceslav Anghel, propus de PSRM.
Cei 10 candidați la funcția de primar al orașului Soroc...
Stație de epurare, locuințe sociale, infrastructură modernă - toate sunt promisiuni electorale ale celor zece pretendenți la funcția de primar al orașului Soroca. Chiar dacă sunt mandatați de partide să lupte pentru primăria orașului de pe malul Nistrului, candidații spun că vor lucra pentru oameni și nu vor face politică.
Glodeni: primarul și subalternul său sunt adversari în...
În lupta pentru fotoliul de primar al orașului Glodeni s-au înscris șapte candidați: Marian Țărnă de la Partidul Socialiștilor; Stela Onuțu de la ”Partidul Nostru”; Iurie Budcenco de la Partidul Democrat; Iulian Scripcaru de la Partidul Liberal; Iulian Bogdan de la Partidul Comuniștilor; Petru Grijuc de la ”Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” și Tudor Grozavu de la Partidul Liberal Democrat. Ultimele scrutine arată că alegătorii orașului Glodeni dau preferință partidelor de stînga. Primăria Glodeni este condusă de mai mult timp de reprezentanți ai PCRM, însă, la ultimele alegeri parlamentare, din luna noiembrie 2014, în orașul Glodeni victoria a fost de partea PSRM. Vom prezenta candidații desemnați de aceste două formațiuni politice.
La Făleşti se vrea dreptate: trei din cei nouă candidaţ...
Primăria oraşului Făleşti îşi aşteaptă conducătorul. Cei nouă bărbaţi candidaţi la funcţia de primar sunt propuşi de partide. Trei dintre ei sunt jurişti, alţi trei - directori de intreprinderi, doi sunt ingineri, iar unul este economist. Cea mai mare luptă este dusă între fracţiunile de stânga: partidul comuniştilor, cel al socialiştilor şi Partidul Nostru.
Aici așteptăm comentariul tău!