Achiziții costisitoare, în pofida recomandărilor de a gestiona rațional banii publici în perioada stării de urgență

Fii cu ochii pe autorități!/Campanii 22 aprilie 2020 2133
imagine/ilustratie: moldovacurata.md



În luna aprilie curent, în perioada stării de urgență, unele autorități publice locale (APL) au cumpărat mașini de serviciu de sute de mii de lei. În timp ce aleșii locali spun că aceste achiziții au fost planificate înainte de instituirea stării de urgență, experții în domeniul transparenței în procesul decizional sunt de părere că APL trebuie să gestioneze corect nevoile localităților. Totodată, experții recomandă ca orice decizie să parcurgă cele trei nivele de interacțiune dintre APL și cetățeni: informarea, consultarea, dar și participarea activă a contribuabililor în procesul decizional.

La 17 martie 2020, în Republica Moldova a fost instituită stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, din cauza răspândirii rapide a noului tip de Coronavirus (COVID-19). Chiar și pe timp de criză, unele autorități publice nu au renunțat la achiziții costisitoare. Astfel, la 26 martie 2020, autoritățile publice locale din satul Brânza, raionul Cahul, au hotărât să cumpere un autoturism în valoare de 340 de mii de lei. Contractul de achiziție a fost semnat după instituirea stării de urgență. Întrebat dacă această achiziție era imperios necesară în aceste zile, primarul localității, Leonid Catera, a declarat că aleșii locali din Brânza au votat pentru procurarea autoturismului încă în luna februarie, când infecția de Coronavirus nu ajunsese în Moldova.

Viorel Pîrvan, expert în domeniul transparenței în procesul decizional, consideră că, în perioada stării de urgență, când autoritățile trebuie să gestioneze banul public rațional și în funcție de necesitățile concrete ale acestei perioade, Consiliul local putea să-și revadă decizia și să prioritizeze achizițiile de bunuri sau servicii.

Primarul spune că mașina de la primărie este veche, iar mijlocul de transport este necesar pentru localitate: ”Sunt la al patrulea mandat și nu am cumpărat până acum mașini”.

Circa 600 de mii de lei pentru mașina unui președinte de raion

O autoritate publică locală de la nordul republicii de asemenea și-a cumpărat mașină scumpă pe timp de criză. La 6 aprilie 2020, Consiliul Raional Ocnița a semnat un contract de achiziții, prin care a cumpărat o mașină de peste 592 de mii de lei, destinată președintelui raionului, Iurie Plopa. Și în acest caz argumentul a fost că procurarea era planificată încă de anul trecut, iar acest automobil era necesar, deoarece parcul de mașini al Consiliului Raional are doar 3 automobile vechi.

Rezolvarea problemelor comunităţii depinde de calitatea managementului APL

Diana Ranga-Enachi, expertă în domeniul achizițiilor publice, le amintește autorităților că la aprobarea oricărei decizii trebuie să țină cont de cele trei nivele de interacțiune dintre APL și cetățeni: informarea, consultarea, dar și participarea activă a contribuabililor cetățeni.

Ea precizează că rezolvarea problemelor comunității depinde nu numai de cuantumul resurselor financiare disponibile, dar și de calitatea managementului APL, iar primarii trebuie să știe cum să implice cetățenii în procesul de guvernare locală.

„În activitatea lor, ei trebuie nu numai să se bazeze pe respectarea actelor legislative și a normelor, dar și să fie transparente și integre. Urmând principiile bunei guvernări, inclusiv asigurarea transparenței, eficienței și implicării cetățenilor în procesul decizional, autoritățile locale pot obține implicarea și încrederea oamenilor. Or, cetățenii care au încredere că autoritatea locală este transparentă și utilizează eficient bugetul local, vor fi mult mai predispuși să contribuie la inițiativele locale, să-și onoreze obligațiile fiscale și astfel să contribuie la sporirea veniturilor bugetare locale”, spune Diana Ranga-Enachi.

Experta notează că buna guvernare nu se rezumă la publicarea unei informații pe site, cum ar fi un plan de buget, un proiect de decizie sau un anunț de angajare, dar se referă la întregul proces de administrare la nivel local.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Fii cu ochii pe autorități!/Campanii

Campania „Fii cu ochii pe autorități!” a ajuns la Hârbo...

Satul Hârbovăţ, Anenii Noi, a găzduit o dezbatere publică în cadrul campaniei inițiate de Asociaţiei Presei Independente și portalul MoldovaCurata.md „Fii cu ochii pe autorităţi!”. Peste 30 de locuitori ai Hârbovăţului - consilieri locali, pedagogi, elevi, reprezentanţi ai presei şi mediului asociativ au discutat cu experţii despre transparența decizională și  accesul la informație. Experţii Tatiana Savva şi Vitalie Zama le-au vorbit celor prezenţi despre baza legislativă care asigură cetăţenilor accesul la informaţie, obligă autorităţile să aplice principiul consultărilor la luarea deciziilor, dar şi despre modalitățile prin care pot ataca refuzurile de a le furniza informația solicitată. 

29 noiembrie 2017
1210
Fii cu ochii pe autorități!/Campanii

Campania „Fii cu ochii pe autorități!”: întâlnire de in...

În cadrul campaniei de informare și încurajare a implicării civice „Fii cu ochii pe autorități!”, în orașul Rezina a avut loc o întâlnire cu cetățenii la tema transparenței decizionale și a accesului la informație. La acest eveniment, organizat de API și portalul MoldovaCurata.md, în parteneriat cu ziarul regional independent „Cuvântul”, au participat activiști civici, funcționari publici, jurnaliști, reprezentanți ai ONG-urilor locale, alți locuitori ai orașului și raionului Rezina.

27 septembrie 2017
1553
Fii cu ochii pe autorități!/Campanii

Tinerii au fost informați cum să se implice în luarea d...

Peste 30 de persoane, elevi de la câteva licee și gimnazii din raionul Drochia, profesori, asistenți sociali, jurnaliști, reprezentanți ai ONG-urilor locale, au participat la întâlnirea tematică “Accesul la informație și transparența în procesul decizional pe înțelesul tuturor”, desfășurat la 12 octombrie a.c., în satul Țarigrad, raionul Drochia. Evenimentul a fost organizat de API și portalul MoldovaCurata.md, în parteneriat cu ziarul „Glia drochiană”, în cadrul campaniei de informare și încurajare a implicării civice „Fii cu ochii pe autorități!”

13 octombrie 2017
1167