Candidat: Sergiu Rența, Partidul Nostru
Sergiu Rența (36 de ani), candidatul Partidului Nostru (PN) la funcția de primar al orașului Cahul, este originar din satul Tartaul de Salcie din raionul Cahul și are studii superioare în domeniul economiei. El este ales local atât în Consiliul Municipal Cahul, cât și în Consiliul Raional Cahul din partea PN. Totodată, Rența este președintele fracțiunilor PN în Consiliul municipal Cahul și Consiliul raional Cahul, dar și liderul organizației PN la Cahul.
La alegerile locale din 2015, Rența a candidat și pentru funcția de primar al orașului Cahul, însă s-a clasat pe locul patru, cu 16% din voturi, nereușind astfel să ajungă în turul II. La alegerile parlamentare din februarie 2019, Sergiu Rența a reprezentat, din nou, PN în circumscripția Cahul, dar a fost votat de doar 721 de oameni, clasându-se pe penultimul loc.
Sergiu Rența: „Eu am fost membru al Biroului Politic, membru al Consiliului Național Politic și președintele Organizației de Tineret a Partidului Democrat (PD) în Cahul. Din 2008 și până în 2012 am trecut etapa asta, făcând politica mare în PD. După asta am făcut o pauză de vreo 7 luni, în care am văzut schemele și cum se dădeau indicațiile… și după ce a venit Plahotniuc la funcția de președinte, am ieșit din partid. Un coleg era secretar la PN, care abia începea să se dezvolte. Mi-a solicitat telefonul, m-a telefonat personal Renato Usatîi, am discutat, ne-am întâlnit și, de atunci, din 2014, sunt membru al PN”.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
Sergiu Rența a indicat în declarația de avere depusă pentru anii 2017-2018, atunci când a candidat la funcția de deputat, că a obținut în ultimii doi ani venituri de 26,1 mii de lei din îndemnizațiile de la Consiliul Orășenesc și Consiliul Raional Cahul. El deține în proprietate două autoturisme, procurate în anii 2016 și 2017, un Mercedes E 220CDI din 2005 și un Volkswagen Golf din 1998. Candidatul a mai declarat două terenuri, obținute în 2001 și 2015 și este fondator al unei Gospodării Țărănești, iar soția sa este fondatoare la „Primcompany” SCS. Familia Rența nu deține în proprietate o locuință.
Integritatea în gestionarea funcției publice și de partid și cazier judiciar
Moldova Curată a scris anterior că Sergiu Rența are un cazier juridic impresionant, fiind anterior cercetat penal pentru furt şi escrocherie. Problemele actualului candidat PN au început cu nouă ani în urmă, când s-a oferit să-şi ajute consătenii. Astfel, potrivit unei decizii de judecată emise în anul 2007, în toamna anului 2006, Sergiu Renţa a colectat de la un grup de 25 de persoane din satul Tartaul de Salcie câte 175 de lei, spunând că-i va putea ajuta să obţină câte un certificat igienic pentru struguri, necesar pentru vinderea acestora. În decizia judecăţii este menţionat că acest certificat se elibera gratuit și că beneficiarii achitau doar costul investigaţiilor de laborator. În final, sătenii lui Renţa au descoperit că le-au fost percepute taxe ilegal, deoarece alţi săteni au obţinut asemenea certificate în mod gratuit, de aceea au mers în instanţă.
Astfel, în anul 2007 Judecătoria Cahul l-a găsit vinovat pe Sergiu Renţa de escrocherie, (dobândirea ilicită a bunurilor altei persoane prin înşelăciune sau abuz de încredere – n. r.), și l-a amendat cu trei mii de lei. De asemenea, prin aceeaşi decizie de judecată, Rența a fost obligat să achite oamenilor pagube materiale. „Când a început recoltarea strugurilor, mai multe persoane s-au adresat să-i reprezint ca să facem în comun certificate sanitare, întrucât şi eu am o gospodărie ţărănească. Nu ştiu ce le-a venit oamenilor, că m-au dat în judecată”, a declarat anterior Sergiu Renţa pentru Moldova Curată. El a menţionat că o parte din reclamanți şi-au retras plângerile, iar altora le-au fost restituite sumele cu care fuseseră păgubiţi. Ecaterina Cojocaru, locuitoare din Tartaul de Salcie, a spus atunci pentru Moldova Curată că, după judecată, Sergiu Renţa i-a restituit suma de 140 de lei. „Da, mi-a dat banii. De atunci nu am mai avut probleme cu el, deoarece el lucrează acum la Cahul”, a spus Ecaterina Cojocaru.
Probleme profesionale: Sergiu Renţa acuzat de furt la serviciu
Pagubele nu s-au oprit în anul 2006. Sergiu Renţa a avut probleme cu justiția și în anul 2013, când a fost bănuit că ar fi furat trei telefoane mobile dintr-un birou de serviciu al SA. „Moldelecom” din Cahul. Rența a fost acţionat în instanță fiind bănuit de furt. La sfârşitul anului însă, instanţa de judecată a acceptat cererea procuraturii de a înceta urmărirea penală, invocandu-se împăcarea părţilor. Chiar dacă reclamantul a menţionat că prejudiciul a fost recuperat, instanţa a dispus şi o măsură preventivă în privinţa lui Sergiu Renţa, obligându-l să nu părăsească ţara până la intrarea în vigoare a sentinţei finale.
„Eu lucram la „Moldtelecom” în Departamentul Logistică. Cineva a încercat să-mi încrimineze acest furt. Era mai mult o comandă politică. Până la urmă „Moldtelecom” a depus cerere de retragere a plângerii”, a explicat acest caz Sergiu Renţa pentru Moldova Curată.
Mandat de arest pentru diplomă falsă
În 2017, Judecătoria Cahul a eliberat un mandat de arest pentru 30 de zile pe numele lui Rența, învinuit că şi-ar fi falsificat diploma de licenţă. Dosarul a fost pornit în 2016, când o persoană necunoscută s-a adresat organelor de drept menţionând că diploma eliberată pe numele lui Sergiu Renţa, din Cahul, este una falsă. Potrivit sursei, în scurt timp, procurorul a semnat ordonanţa de urmărire penală şi de recunoaştere a acestuia în calitate de învinuit. Sergiu Renţa, care este şi coordonatorul Organizaţiei Teritoriale Cahul a PN se declara nevinovat, susţinând că este persecutat pe motive politice, la comanda oponenţilor săi politici.
Sergiu Rența: „Dosarul s-a terminat după ce Curtea de Apel Cahul a respins mandatul de arest. Astăzi suntem cu o cerere care durează. Încă nu avem o finalitate. Curtea de Apel a respins definitiv și irevocabil argumentele procurorilor, dar noi pe urmă am atacat, ca parte vătămată, prin care cerem despăgubiri. Dosarul este clasat”.
Acest articol apare în cadrul proiectului „Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Candidat: Oleg Creciun, PDM
Oleg Creciun are 42 de ani și este medic de profesie și deține funcția de director al Spitalului Raional Cahul. Candidează la funcția de primar al oașului Cahul din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM). El este membru al acestei formațiuni. Anterior nu a făcut parte dintr-un alt partid politic. A candidat și la alegerile parlamentare din februarie 2019 tot ca reprezentant al PDM, pe circumscripția nr. 43, insă inainte de scrutin s-a retras din cursă. In prezent, este consilier raional din partea PDM la Cahul, fiind ales in anul 2015.
Candidat: Nicolae Danidiș, independent
Nicolae Dandiș este actualul primar al municipiului Cahul. Candidează pentru al doilea mandat. Și in anul 2015, când a devenit primar pentru prima oară, a candidat independent. Până atunci a exercitat funcția de director al Centrului Pro-Europa din Cahul, deschis de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, dar era și profesor la Universitatea din Cahul.
Candidat: Evgheni Osadcenco, PSRM
Evgheni Osadcenco are 44 de ani și de profesie este manager in administrație publică, așa cum indică insuși candidatul in datele biografice prezentate la CEC. Candidează din parte socialiștilor la funcția de primar al orașului Cahul. La ultimele alegeri parlamentare, Osadcenco a candidat la funcția de deputat pe circumscripția 43 Cahul, dar nu a trecut in Parlament.
Aici așteptăm comentariul tău!