Candidat: Vadim Lelic, PLDM

Telenești 3 octombrie 2019 1281

Vadim Lelic este actualul primar al orașului Telenești. Născut în anul 1972, a absolvit Facultatea de Istorie și Psihologie a Universității Pedagogice „Ion Creangă” din Chișinău. În APL a venit din business și acum încheie al treilea mandat de primar al orașului Telenești. 



Primul mandat de primar, în 2007, Vadim Lelic l-a câștigat având o susținere masivă din partea Partidului Popular Creștin Democrat, pe atunci foarte popular în raionul Telenești, baștina liderului acestei formațiuni, Iurie Roșca. În 2008 majoritatea pepecediștilor din Telenești a rupt relațiile cu partidul, invocând divergențele cu politica promovată de liderul formațiunii și au aderat la PLDM. Alegerile generale locale din 2011 și 2015 Vadim Lelic le-a câștigat detaşat sigur de ceilalţi concurenţi, deja ca reprezentant al Partidului Liberal Democrat. La alegerile parlamentare din februarie 2019 a candidat din partea PDM în circumscripția uninominală nr.14 Telenești, în care au intrat majoritatea localităților din raioanele Telenești și Șoldănești, dar a pierdut în faţa reprezentantei Blocului ACUM, Maria Ciobanu, originară din Nisporeni. Acum candidează la al patrulea mandat de primar de Teleneşti din partea PLDM.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

După cum notează în declarația sa de avere și interese personale depusă la Autoritatea Națională de Integritate pentru anul 2018, dar și declarației pe propria răspundere depusă la CEC în februarie 2019, Vadim Lelic împreună cu partenerul său de afaceri Tudor Rotari sunt fondatori ai SRL LV&TR care prestează servicii de morărit. Totuși, afacerea principală a familiei Lelic sunt două case de schimb valutar situate în or. Telenești. Una a fost fondată în 1996, iar alta în 2005. În una dintre ele primarul deține o cotă de 80% , iar în cealaltă – de 20%.  Valoarea celor două afaceri ar fi de 400 de mii și respectiv 100 de mii de lei. 

La sediul uneia dintre casele sale de schimb, la începutul anilor 2000, Vadim Lelic a fost împușcat de câteva ori de un grup de persoane care au încercat să ia banii din încăpere. Lelic a suportat atunci câteva intervenții chirurgicale și după multe luni de tratament a revenit la muncă.  

Vadim Lelic are în proprietate o casă estimată la 165 de  mii de lei, un apartament de 36,5 m2 cu valoarea cadastrală de 222,5 mii lei, un spațiu comercial cu suprafața de 147,3 m2, preţuit  la 266,7 mii lei, toate dobândite până a fi ales în funcția de primar. De asemenea, alesul local mai declară trei terenuri intravilan și unul agricol cu suprafața totală de 0,1587 ha, dar și un automobil Șkoda, produs în 2009 și procurat în 2010 la prețul de 400 de mii de lei. Potrivit aceloraşi declaraţii, în perioada în care a condus Primăria, Vadim Lelic şi-a completat proprietăţile cu două terenuri intravilan, care au suprafeţe de 0,363 ha, estimat la 63 303 de lei, şi respectiv de 0,0043 ha, estimat la 10 mii de lei. În anul 2010 a mai procurat automobilul Şkoda.

În anii 2017-2018 salariul lui de primar a constituit în total 221 386 lei, iar din activitatea punctelor de schimb valutar familia a avut un venit total (salarii plus dividende) de peste 120 de mii de lei.

Integritatea în gestionarea funcției publice și de partid

Din 2011, administrația orașului Telenești a raportat că ar fi implementat proiecte sociale în valoare totală de peste 90 de milioane de lei, folosind investiții locale, naționale și fonduri de la donatori externi. Într-o Antologie de bune practici ale autorităților publice, editată în anul 2018 de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, orașul Telenești este trecut cu două istorii de succes din totalul de 37 incluse în carte. 

În luna decembrie 2017, portalul Anticorupție.md a publicat investigația ”Licitații cu șirletic”,se afirma că în Telenești lucrările de reparație a unor drumuri s-au scumpit esențial după ce autoritățile locale au contractat o firmă locală, care s-a angajat să livreze pietriș pentru reparația străzilor din or. Telenești, suburbiile Mihalașa și Mihalașa Nouă. Firma desemnată câștigătoare a unui concurs de achiziții, desfășurat în iunie 2016, a fost singura admisă la concurs după ce alți trei concurenți care au depus ofertele au fost descalificați ori s-au retras. Caietul de sarcini, pregătit pentru această achiziție, au mai constatat autorii investigației, a fost elaborat de către autoritatea orășenească în baza ofertei și a prețurilor acelei firme, care ulterior a și a câștigat concursul. Peste alte patru luni, după alt concurs de achiziții, administrația orașului a mai cumpărat pietriș tot pentru reparația străzilor din or. Telenești și satele Mihalașa și Mihalașa Nouă, de la aceeași companie, după aceeași schemă: primul contract a fost de 1,6 mln lei, iar peste 5 luni valoarea lui a fost majorată cu 200 mii lei. Contactat de autorii investigației, primarul Vadim Lelic a declarat că majorarea contractului de achiziție a pietrișului din 2016, iar apoi și noile achiziții de pietriș din 2017 de la firma respectivă, au fost necesare pentru că drumurile se strică în permanență. „Nu am inclus în contract denumirea străzilor pe care urma să fie așternut pietrișul pentru că nu știam care stradă va necesita de urgență reparație”, a răspuns primarul. 

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile locale generale 2019, implementat de Asociația Presei Independente cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Telenești

Candidat: Vasile Ozun, PDM

Vasile Ozun este actualul primar al satului Bogzești, r-l Telenești. Exercită această funcție din anul 2003 și acum candidează pentru al 5-lea mandat. Inițial a fost ales pe lista Partidului Comuniștilor, ulterior însă a trecut la Partidul Democrat.

15 octombrie 2019
1834
Telenești

Candidat: Anton Loreti, Blocul ACUM

Anton Loreti are 56 de ani și candidează la funcția de primar al orașului Telenești din partea Blocului ACUM. Este născut în or. Teleneşti și a absolvit Facultatea de Merceologie a Comerţului la Universitatea de Stat din Moldova în 1984. În câteva legislaruri a fost ales consilier orăşenesc şi raional de Teleneşti.

03 octombrie 2019
1050
Telenești

Constantin Ciobanu, PLDM

Constantin Ciobanu, 51 ani, agronom de profesie, are două mandate de primar la Chiștelnița. Anterior a fost șef de brigadă, om de afaceri, iar în perioada 2004-2011 a activat ca specialist la Insecția raională pentru protecția plantelor Telenești. 

18 octombrie 2019
1264
Telenești

Candidat: Alexandru Isac, PSRM

Alexandru Isac, liderul socialiştilor din raionul Teleneşti, pretinde anul acesta pentru a doua oară la o funcţie de demnitar. La alegerile parlamentare din 24 februare 2019 a concurat pentru funcţia de deputat pe circumscriţia electorală nr.14 Teleneşti, dar cu 12,24 % din sufragii s-a poziţionat doar pe locul 4.

15 octombrie 2019
1514