Candidat: Vasile Ozun, PDM

Telenești 15 octombrie 2019 2068

Vasile Ozun este actualul primar al satului Bogzești, r-l Telenești. Exercită această funcție din anul 2003 și acum candidează pentru al 5-lea mandat. Inițial a fost ales pe lista Partidului Comuniștilor, ulterior însă a trecut la Partidul Democrat.



Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Vasile Ozun este om de afaceri prosper, care, oficial, deține o firmă de construcții ce îi aduce venituri de milioane de lei – ”Oztor” SRL. El indică această firmă în declarațiile sale de avere din ultimii ani. In realitate însă, el controlează alte două firme – ”Ozun-Cons” și ”Eurodeviz”, care participă împreună la concursuri de achiziții publice și câștigă contracte cu statul. Asta se arată într-o investigație a portalului Moldova Curată. Autorii citează un act al Consiliului Concurenței, prin care cele trei firme au fost amendate pentru că au participat împreună la un concurs de achiziții publice.

In anii 2011 și 2014, adică pe vremea când Vasile Ozun era primar, compania ”Oztor” a câștigat două concursuri de achiziții organizate de către Primăria Bogzești: unul ca să efectueze lucrări de confecționare și instalare a geamurilor (valoarea - 149 de mii de lei), iar altul - (în valoare de 135, 981 mii de lei) - ca să repare capital drumul „ce leagă instituțiile de menire socială: Casa de Cultură, Centrul Medical, Biserica”.

De asemenea, una dintre aceste firme, ”Ozun-Cons”, deși nu și-a onorat un contract cu Ministerul Culturii, în anul 2011, pentru proiectarea Teatrului ”Eugene Ionesco” și urma, pentru asta, să fie inclusă în lista de interdicții a Agenției Achiziții Publice, ea a continuat să câștige contracte la acest minister, condus la acea vreme de democrata Monica Babuc.

In ultimii ani, firma ”Eurodeviz”, fondată și administrată oficial de fiul său, este singura care câștigă toate contractele pentru lucrările de construcții la Primăria Bogzești. Solicitat de Moldova Curată, Vasile Ozun a refuzat să comenteze aceste fapte.

In declarația de avere depusă la ANI in 2017, Vasile Ozun declară din activitatea firmei ”Oztor” venituri din dividende de 1  820 174 de lei. In anul următor, el nu mai declară dividendele. Insă indică faptul că valoarea de cumpărare a firmei este de 7 158 794 de lei.

Candidatul PDM deține, potrivit declarației de avere pentru 2018, 8 terenuri agricole cu suprafața totală de 12 hectare, dobândite in perioada 2002 – 2012. De asemenea, Vasile Ozun indică faptul că deține 5 spații trecute la rubrica ”altă avere imobilă” și 2 apartamente. Toate aceste imobile sunt dobândite in anii 1999 – 2013. Dintre autoturisme, declară un singur vehicul, Lada 09, fabricat in 1990 și dobândit in 1995.

Inconjurat de rude

De când a devenit primar, în anul 2011, Vasile Ozun a angajat-o pe sora sa, Aurelia Sclifos, în funcția de contabilă, iar peste un an - a avansat-o la postul de contabil-șef. O perioadă, la Primărie au muncit, de asemenea, nepotul și cumnatul primarului. La 7 iulie 2016 Comisia Națională de Integritate (actuala ANI) a constatat că Vasile Ozun s-a aflat în conflict de interese în cazul nepotului și al surorii. Nepotul său deja plecase din Primărie, dar sora sa activează și astăzi. Primarul a refuzat să o concedieze și a atacat actul in instanță. ”Vom contesta actul în instanța de judecată. Există acte internaționale ratificate de către Republica Moldova, care protejează angajații administrației publice locale, la ele vom face referire”, a comentat atunci primarul pentru Moldova Curată.

Solicitată, în septembrie 2019, să ne informeze care este finalitatea acestui caz, Autoritatea Națională de Integritate a expediat o notă portalului Moldova Curată, în care se spune că CNI a sesizat, urmare a actului de constatare emis in 2016, Consiliul local Bogzești ”pentru încetarea raporturilor ierarhice nemijlocite între dl Ozun Vasile, primar al s. Bogzești și dna Sclifos Aurica, cantabil-șef în cadrul primăriei Bogzești”. ANI nu ne informează insă cu ce s-a soldat această sesizare, dar menționează că la 05 aprilie 2017 instanța a respins ca nefondată contestarea actului CNI, depusă de Vasile Ozun in instanță.

In același timp, ANI anunță că in prezent (2019), ”în gestiunea Inspectoratului de Integritate este un dosar de control privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese inițiat în privința dlui Ozun Vasile, primar al s. Bogzești, r. Telenești”, insă nu precizează ce anume investighează inspectorii de integritate.

Aurelia Sclifos, solicitată in 2018 că comenteze situația, a răspuns: ”Da Dvs nu mai aveți nimic ce face? Eu nu vreau să vorbesc cu voi”.

Integritatea in gestionarea funcției publice și de partid

Pe durata mandatelor lui Vasile Ozun, gestionarea banilor publici la primăria Bogzești nu a fost verificată de Curtea de Conturi. Două dintre actele primarului care au ajuns in atenția organelor de control au fost ordinele de angajare a surorii și nepotului său, care au fost verificate de Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat. Cancelaria a și sesizat CNI in 2016.

In iunie 2019, când Blocul ACUM și PSRM au format o coaliție și, respectiv, o majoritate parlamentară, trimițând astfel in opoziție Partidul Democrat care guvernase până atunci, Vasile Ozun a fost printre primarii democrați care au semnat declarații de susținere a guvernării PDM. In declarația semnată, primarii și președinții de raioane ii numeau ”trădători de țară” pe Maia Sandu, Andrei Năstase și Igor Dodon și iși exprimau sprijinul pentru guvernul condus de Pavel Filip și de decretul acestuia (care se declarase atunci președinte interimar) de a organiza alegeri anticipate la 6 septembrie 2019. Ulterior, majoritatea parlamentară nou-formată și Guvernul condus de Maia Sandu au fost recunoscute de către partenerii externi ai Republicii Moldova ca unele formate legitim, iar alegeri anticipate nu au mai fost organizate.

Acest articol apare în cadrul proiectului „Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Telenești

Candidat: Vadim Lelic, PLDM

Vadim Lelic este actualul primar al orașului Telenești. Născut în anul 1972, a absolvit Facultatea de Istorie și Psihologie a Universității Pedagogice „Ion Creangă” din Chișinău. În APL a venit din business și acum încheie al treilea mandat de primar al orașului Telenești. 

03 octombrie 2019
1531
Telenești

Constantin Ciobanu, PLDM

Constantin Ciobanu, 51 ani, agronom de profesie, are două mandate de primar la Chiștelnița. Anterior a fost șef de brigadă, om de afaceri, iar în perioada 2004-2011 a activat ca specialist la Insecția raională pentru protecția plantelor Telenești. 

18 octombrie 2019
1472
Telenești

Candidat: Anton Loreti, Blocul ACUM

Anton Loreti are 56 de ani și candidează la funcția de primar al orașului Telenești din partea Blocului ACUM. Este născut în or. Teleneşti și a absolvit Facultatea de Merceologie a Comerţului la Universitatea de Stat din Moldova în 1984. În câteva legislaruri a fost ales consilier orăşenesc şi raional de Teleneşti.

03 octombrie 2019
1253
Telenești

Candidat: Alexandru Isac, PSRM

Alexandru Isac, liderul socialiştilor din raionul Teleneşti, pretinde anul acesta pentru a doua oară la o funcţie de demnitar. La alegerile parlamentare din 24 februare 2019 a concurat pentru funcţia de deputat pe circumscriţia electorală nr.14 Teleneşti, dar cu 12,24 % din sufragii s-a poziţionat doar pe locul 4.

15 octombrie 2019
1713