Candidații în Adunarea Populară de la Comrat promit locuitorilor din Chiriet-Lunga să rezolve ”problema apei”, chiar dacă susțin că nu e tocmai de competența lor

Alegeri in AP din UTAG 17 octombrie 2016 573
Ivan Burgudji

Până în prezent, la Comisia Electorală Centrală Permanentă de la Comrat, din circumscripția Chiriet-Lunga (nr. 25) s-au înregistrat cinci candidați la funcția de deputat în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze. Alegerile în autonomie vor avea loc la 20 noiembrie curent. Pretendenții la poziția de deputat sunt: Ivan Burgudji, Ecaterina Novalicî, Gheorghii Chiurcicu, Dmitrii Drumi și Mihail Jelezoglo. Toți sunt originari din această localitate și le promit alegătorilor că vor rezolva problema aprovizionării cu apă.Până în prezent, la Comisia Electorală Centrală Permanentă de la Comrat, din circumscripția Chiriet-Lunga (nr. 25) s-au înregistrat cinci candidați la funcția de deputat în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze. Alegerile în autonomie vor avea loc la 20 noiembrie curent. Pretendenții la poziția de deputat sunt: Ivan Burgudji, Ecaterina Novalicî, Gheorghii Chiurcicu, Dmitrii Drumi și Mihail Jelezoglo. Toți sunt originari din această localitate și le promit alegătorilor că vor rezolva problema aprovizionării cu apă.

Ivan Burgudji (63 de ani) este în prezent deputat și mai râvnește la un mandat. Jurist de profesie, el conduce Comisia permanentă pentru probleme juridice a Adunării Populare de la Comrat.

Burgudji candidează independent și spune că va ajuta localitatea, însă recunoaște că un deputat ales de o anumită circumscripție nu este ales local, ca să poată decide direct pentru localitate. Burgudji argumentează că funcția de deputat este una politică. ”Mi-am depus candidatura încă o dată pentru a termina acțiunile începute în acest mandat. Dar vreau să vă spun, dacă nu știți, că deputatul nu este consilier local sau primar, ca să rezolve toate problemele din localitate. Funcția de deputat are caracter legislativ”, explică alesul. 
Deși recunoaște că mai vrea un mandat în APG, Ivan Burgudji spune că nu-și va implora electoratul să-l aleagă. El consideră că el își merită locul în APG. ”Cetățenii vor face alegerea. Eu nu voi merge pe la ei să-i rog să-mi dea voturile, însă cred că dintre toți candidații pentru această circumscripție, eu sunt cel mai pregătit să activez în acest domeniu”, mai afirmă Ivan Burgudji.

Drumul spre independență: de la democrați la socialiști

Ivan Burgudji a cochetat cu mai multe partide. În anul 2013, era susținătorul Partidului Democrat din Moldova (PDM) și pleda pentru organizarea referendumului privind ieșirea autonomiei din componența Moldovei. Atunci,  Burgudji declara: ”Nu este vorba de separatism. Legea cu privire la statutul de drept al Găgăuziei trebuie să funcționeze. Legislația moldovenească nu trebuie să contravină legilor autonomiei. În cazul în care conducătorii Moldovei doresc ca referendumul să nu aibă loc, ei trebuie să ajusteze legislația națională la legile autonomiei”.

Peste un an însă, Ivan Burgudji a părăsit rândurile democraților, iar la alegerile parlamentare din noiembrie 2014 susținea Partidul Socialiștilor. „Decizia noastră este motivată prin faptul că programul de dezvoltare al Republicii Moldova, propus de această formațiune politică, corespunde întru totul intereselor majorității cetățenilor Găgăuziei și țării. Alegerea geopolitică în favoarea întăririi relațiilor cu Federația Rusă și Uniunea Vamală va aduce o modernizare reală a potențialului economic al țării și va contribui la păstrarea relațiilor noastre culturale frățești, vechi de câteva secole”, se spunea în declarația semnată de deputații Adunării Populare, printre care și Burgudji.
 

Ecaterina Novalcilî

Ivan Burgudji este deputatul care a iniţiat în regiune consultări publice cu scopul de a modifica câteva prevederi din Codul Electoral al autonomiei găgăuze. Deputatul vrea ca numărul de circumscripţii electorale să fie redus: de la 35, câte sunt în prezent, la cinci, dar să fie schimbată şi procedura de alegere a deputaţilor.

Candidatul care aspiră spre Uniunea Vamală

Burgudji a menționat că el se află în componența APG pentru a apăra interesele cetățenilor, dar nu pentru a se îmbogăți. Potrivit declarației sale de avere, depuse la Comisia Electorală Centrală Permanentă a autonomiei găgăuze, unicul venit al deputatului a fost cel obținut din salariul de la locul de muncă (circa 215 mii de lei). Astfel, lunar Burgudji ridică un salariu de circa 18 mii de lei. 

Ivan Burgudji este titularul unui apartament de peste 64 de metri pătrați și al unui garaj - bunuri aflate în orașul Comrat. El deține și o casă în satul de baștină, Chiriet-Lunga, și două autoturisme: o NIVA 2131, fabricată în anul 2013, și un VAZ vechi de peste 40 de ani.

Fost conducător la SIS, demis din funcție, vrea să fie deputat

Un alt jurist care se vrea deputat în autonomie este Mihail Jelezoglo (48 de ani). Acesta este specialist principal în cadrul Comisiei Juridice a APG și s-a înscris în cursa electorală drept candidat independent. Anterior a deținut funcția de Șef al Direcţiei teritoriale a SIS în UTA Gagauz-Yeri. Potrivit Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova (SIS), în luna august 2014, membrii Colegiului SIS au constatat că Jelezoglo a tergiversat neîntemeiat raportarea unei informaţii operative de interes prioritar, privind asigurarea securităţii naţionale. ”Reieşind din cele menţionate, Colegiul SIS a hotărât a recunoaşte acţiunile conducătorului subunităţii teritoriale SIS contrare prevederilor Legii privind statutul ofiţerului de informaţii şi securitate, implicit normelor deontologice ale ofiţerului de informaţii şi securitate”, se spune spune în comunicatul emis acum doi ani de SIS.

La CEC din Autonomie, Jelezoglo declară un venit de la locul de muncă: circa 2300 de lei și o pensie de 155 de mii de lei. Acesta are o casă de peste 114 metri pătrați în orașul Ciadîr-Lunga și un automobil, însă nu a indicat modelul acestuia.

Candidatul independent le promite alegătorilor din Chiriet-Lunga că va aduce apă în localitate. ”Dacă locuitorii îmi vor încredința votul, din prima zi voi începe să lucrez asupra rezolvării problemei aprovizionării cu apă a satului”, a declarat Jelezoglo pentru Moldova Curată.

Socialista cu un salariu de peste 250 de lei lunar

O altă băștinașă din Chiriet-Lunga care vrea să modernizeze localitatea este Ecaterina Novalcilî. Aceasta are 46 de ani, este specialistă în domeniul finanțelor și reprezintă Partidul Socialiștilor din Moldova. Ea este femeie de afaceri și conduce Întreprinderea Individuală care îi poartă numele,  ÎI ”Novacili E”. Genurile de activitate a întreprinderii sunt: comerţul cu ridicata al florilor şi plantelor; comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi produse din tutun; comerţul cu amănuntul al produselor farmaceutice; campinguri şi alte posibilităţi de cazare de scurtă durată.

Deși domeniile de activitate sunt vaste, candidata nu a indicat venituri mari în declarația de venituri de la CEC din autonomie. Potrivit declarației de avere pentru anul 2015, ea a avut un venit anual de peste 3000 de lei, adică 250 de lei lunar. Întrebată de Moldova Curată de ce declară un venit atât de mic din salariu, Ecaterina Novacilî explică: ”Am o afacere. Eu aveam cinci magazine în care se vindeau produse alimentare, ele se aflau în orașul Ceadîr-Lunga. Acum am doar două, deoarece s-a deschis un supermarket mai mare în oraș, iar pe noi, agenții economici mai mici, ”ne-au omorât””.

Din darea în arendă a unor bunuri, Novacilî mai declară un venit de peste 6 mii de lei, iar peste 18 mii de lei i-ar fi obținut din alte surse legale, cum ar fi premii sau indemnizații. Familia Ecaterinei Novacilî deține zece terenuri agricole, un teren intravilan, o casă de locuit și trei clădiri destinate comerțului. În declarație mai este indicat an autoturism de model Mercedes 410.

Deși locuiește în prezent în orașul Ciadîr-Lunga, Ecaterina Novacilî afirmă că vrea să candideze pentru a moderniza localitatea de baștină. ”Aprovizionarea cu apă este o problemă care trebuie rezolvată urgent. Nu mai vorbesc despre sistemul de canalizare. Este cea mai îndepărtată localitate de centru raional, dar și de municipiul Comrat, de aceea este un sat uitat de autorități. De exemplu, în instituțiile de stat nu s-au făcut reparații de peste 30 de ani, totul se surpă”, afirmă candidata.

Primărița din Chiriet-Lunga: ”Vreau ca promisiunile din această campanie electorală să se îndeplinească”

La rândul său, primărița din Chiriet-Lunga, Valentina Caicî, spune că indiferent cine va accede în fotoliul de deputat din partea circumscripției din Chiriet-Lunga, acest deputat nu trebuie să uite de localitate. Ea susține că pe lângă problema lipsei apeductului, oamenii au și dificultăți legate de transport, după închiderea rutei de cale ferată Basarabeasca-Etulia, care trecea prin satul Chiriet-Lunga. Potrivit primăriței, locuitorii ajung cu dificultate la Chișinău, Comrat și Tiraspol. "Cetățenii vor face alegerea, însă vreau ca promisiunile din această campanie electorală să se îndeplinească”, declară alesul local din Chiriet-Lunga.

Conform recensământului din anul 2004, populația satului Chiriet-Lunga este de 2 498 locuitori. Menționăm că potrivit Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri), „Adunarea Populară a Găgăuziei este aleasă în circumscripţii  teritoriale prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat pentru un mandat de patru ani”. De asemenea, documentul mai prevede: “componenţa numerică a Adunării Populare se constituie astfel: un deputat de la cinci mii de alegători cu condiţia ca fiecare localitate să aibă cel puţin un deputat”. În prezent în regiune sunt 35 de circumscripţii electorale, iar fiecare deputat din Adunarea Populară este ales de câte o circumscripţie.

Lilia Zaharia

Mihail JelezogloPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri in AP din UTAG

Din Avdarma vor să ajungă în Adunarea Populară din Găgă...

La 20 noiembrie curent, voturile celor peste două mii de alegători din satul Avdarma (circumscripția nr. 11) din raionul Comrat vor fi împărțite între pădurarul Ivan Trandafilov și directoarea de liceu Elena Caramit. La alegerile în Adunarea Populară de la Comrat, Trandafilov este înaintat de socialiști, în timp ce Caramit s-a înscris în cursa electorală în calitate de candidat independent.

24 octombrie 2016
449
Alegeri in AP din UTAG

La Copceac, fostul bașcan al UTA Găgăuzia și un președi...

Spre deosebire de alte circumscripții din cele 35 înregistate în UTA Găgăuzia, unde la funcția de deputat în Adunarea Populară candidează 4-5 persoane, în circumscripția nr. 30, satul Copceac din raionul Ceadîr-Lunga, în cursa pentru fotoliul de deputat local s-au înscris doi candidați: actualul deputat Nicolai Dragan, cunoscut ca președintele colhozului „Pobeda”, unul dintre puținele care au rămas după destrămarea Uniunii Sovietice, dar și fostul bașcan al Găgăuziei.

16 noiembrie 2016
554
Alegeri in AP din UTAG

La Baurci candidează un actual deputat în Adunarea Popu...

La funcția de deputat în Adunarea Populară a Găguziei (APG), din circumscripția nr. 12, situată în satul Baurci, raionul Ceadîr-Lunga, au fost înregistrați doi candidați. Este vorba despre Grigorii Cadîn, actual deputat în APG, votat în 2012 în cadrul aceleiași circumscripții, și Dmitri Cheosea, inginer-șef la SA ”Drumuri Comrat”. Ambii candidează independent.

28 octombrie 2016
480
Alegeri in AP din UTAG

Fiul Președintelui Adunării Populare a Găgăuziei și un...

Trei candidați au fost înregistrați la Ferapontievca: Leonid Constantinov, fiul președintelui Adunării Populare a Găgăuziei – Dmitri Constantinov, Vitalii Cebanu, un prosper om de afaceri, care a figurat în unul dintre dosarele privind scoaterea banilor din Banca de Economii, și Elena Marcenco, asistentă medicală propusă de Partidul Socialiștilor.

28 octombrie 2016
475