Candidatul desemnat la funcţia de Prim-ministru se eschivează de la semnarea Declaraţiei de integritate propusă de societatea civilă

Arhiva 20 ianuarie 2016 842

La 19 ianuarie 2016, reprezentanţii societăţii civile au avut o întâlnire cu candidatul desemnat la funcţia de Prim-ministru, Pavel Filip, în cadrul căreia acesta şi-a exprimat disponibilitatea de a semna, împreună cu noul Cabinet de Miniştri desemnat, Declaraţia de integritate, elaborată de societatea civilă. La câteva ore după întrevedere, juriştii lui Pavel Filip au expediat în adresa societăţii civile propria variantă a Declaraţiei de integritate care seamănă mai mult cu o promisiune, decât cu o Declaraţie de integritate.Organizaţiile semnatare condamnă o asemenea abordare şi califică textul propus de juriştii lui Pavel Filip drept o încercare de a se eschiva de la semnarea Declaraţiei de integritate, care reprezintă o confirmare pe proprie răspundere a integrităţii persoanelor cu funcţii publice şi o asumare a răspunderii în cazul în care vor devia de la criteriile incluse în Declaraţie. Suntem dezamăgiţi de un astfel de tratament şi abordare inadecvată a iniţiativelor societăţii civile din partea politicienilor, care promit una, dar fac alta. 

Semnarea unei declaraţii în varianta propusă de juriştii candidatului desemnat este echivalentă cu nesemnarea unei Declaraţii de integritate şi arată că viitorul Guvern  nu ia în serios cerinţele societăţii civile şi nu-şi asumă responsabilitate pentru ceea ce s-a întâmplat până în prezent în Republica Moldova.

Organizaţiile semnatare insistă ca noul Cabinet de Miniştri, înainte de a fi învestit, să semneze public Declaraţia de integritate în varianta elaborată de societatea civilă, aşa cum a promis public candidatul desemnat la funcţia de Prim-ministru, Pavel Filip. De asemenea, cerem candidatului desemnat să nu accepte candidaţi la funcţia de miniştri care se află în situaţii incompatibile cu criteriile Declaraţiei de integritate, elaborată de societate civilă, sau cei care refuză să o semneze.

Semnatarii Declaraţiei:

Centrul de Resurse ”DIALOG-Pro”

Asociaţia pentru Politică Externă

Asociaţia Presei Independente

Clubul Politic al Femeilor 50/50

Fundaţia Est-Europeană

REC Moldova

Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii ”Memoria”

Amnesty International Moldova

Centrul de Resurse Juridice din Moldova

Asociaţia Promo-LEX

Alianţa Centrelor Comunitare de Acces la Informaţie şi Instruire din Moldova

Transparency International Moldova

BPW Moldova

Centrul pentru Jurnalism Independent

ONG ”Terra-1530”

Asociaţia Micului BusinessPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Nina Cereteu

Integritatea în activitatea politică

08 februarie 2019
2362
Arhiva

Profil candidat: Oazu Nantoi

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1317
Arhiva

PROFIL CANDIDAT: Nicolae Molozea

Integritatea în activitatea politică

11 februarie 2019
1183
Arhiva

La Cojușna, primarul s-a „distanțat” de cumnata care îi...

Primarul comunei Cojușna din raionul Strășeni este bănuit că ar admite un conflict de interese, deoarece o are în subordine pe cumnata sa, care este directoarea Școlii de Arte din localitate. Primarul se jură că nu a știut că actualul cadru legislativ conține prevederi care ar interzice conflictul de interese.

14 aprilie 2016
1014
Arhiva

Profil candidat: Oleg Creciun

Integritate în activitatea politică

09 februarie 2019
994
Arhiva

Familia de magistrați Cupcea-Sănduța a investit toate v...

28 decembrie 2016
1553