Candidatul desemnat la funcţia de Prim-ministru se eschivează de la semnarea Declaraţiei de integritate propusă de societatea civilă

Arhiva 20 ianuarie 2016 850

La 19 ianuarie 2016, reprezentanţii societăţii civile au avut o întâlnire cu candidatul desemnat la funcţia de Prim-ministru, Pavel Filip, în cadrul căreia acesta şi-a exprimat disponibilitatea de a semna, împreună cu noul Cabinet de Miniştri desemnat, Declaraţia de integritate, elaborată de societatea civilă. La câteva ore după întrevedere, juriştii lui Pavel Filip au expediat în adresa societăţii civile propria variantă a Declaraţiei de integritate care seamănă mai mult cu o promisiune, decât cu o Declaraţie de integritate.



Organizaţiile semnatare condamnă o asemenea abordare şi califică textul propus de juriştii lui Pavel Filip drept o încercare de a se eschiva de la semnarea Declaraţiei de integritate, care reprezintă o confirmare pe proprie răspundere a integrităţii persoanelor cu funcţii publice şi o asumare a răspunderii în cazul în care vor devia de la criteriile incluse în Declaraţie. Suntem dezamăgiţi de un astfel de tratament şi abordare inadecvată a iniţiativelor societăţii civile din partea politicienilor, care promit una, dar fac alta. 

Semnarea unei declaraţii în varianta propusă de juriştii candidatului desemnat este echivalentă cu nesemnarea unei Declaraţii de integritate şi arată că viitorul Guvern  nu ia în serios cerinţele societăţii civile şi nu-şi asumă responsabilitate pentru ceea ce s-a întâmplat până în prezent în Republica Moldova.

Organizaţiile semnatare insistă ca noul Cabinet de Miniştri, înainte de a fi învestit, să semneze public Declaraţia de integritate în varianta elaborată de societatea civilă, aşa cum a promis public candidatul desemnat la funcţia de Prim-ministru, Pavel Filip. De asemenea, cerem candidatului desemnat să nu accepte candidaţi la funcţia de miniştri care se află în situaţii incompatibile cu criteriile Declaraţiei de integritate, elaborată de societate civilă, sau cei care refuză să o semneze.

Semnatarii Declaraţiei:

Centrul de Resurse ”DIALOG-Pro”

Asociaţia pentru Politică Externă

Asociaţia Presei Independente

Clubul Politic al Femeilor 50/50

Fundaţia Est-Europeană

REC Moldova

Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii ”Memoria”

Amnesty International Moldova

Centrul de Resurse Juridice din Moldova

Asociaţia Promo-LEX

Alianţa Centrelor Comunitare de Acces la Informaţie şi Instruire din Moldova

Transparency International Moldova

BPW Moldova

Centrul pentru Jurnalism Independent

ONG ”Terra-1530”

Asociaţia Micului Business



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Șefa Misiunii USAID în Moldova: ”Dacă trece proiectul d...

Șefa Agenției pentru Dezvoltare Internațională a SUA (USAID) din Republica Moldova, Karen R. Hilliard, a acordat portalului Moldova Curată un scurt interviu în care a vorbit despre justiție, reformele în domeniul judiciar, dar și despre încrederea populației în acest sistem. Totodată, diplomata și-a exprimat îngrijorarea referitor la proiectul de lege propus de Ministerul Justiției, prin care sunt impuse câteva măsuri restrictive în activitatea organizațiilor neguvernamentale din Moldova.

14 iulie 2017
749
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Instanța de judecată a decis comasarea dosarelor fotoju...

După mai multe amânări, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a decis comasarea dosarelor fotojurnalistului Constantin Grigoriță privind îngrădirea accesului la informație contra lui Igor Dodon și contra Aparatului Președintelui Republicii Moldova. Decizia vine după ce examinarea în fond a cauzei a fost amânată de patru ori. Conform deciziei semnată de președinta ședinței, judecătoarea Speranța Clima, posibilitatea de conexare și examinare în aceeași procedură a dosarelor este ”oportună datorită faptului că necesită aplicarea aceleiași proceduri de soluționare, implică participarea acelorași părți, au la bază aceleași probe, iar conexarea lor va contribui la examinarea rapidă și justă a litigiilor.”

12 februarie 2018
1004
Arhiva

Profil candidat: Olga Coptu

Integritatea în activitatea politică

04 februarie 2019
1097
Arhiva

Familia președintelui Curții Constituționale, proprieta...

Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a intrat anul trecut în posesia unui imobil - spațiu comercial - în municipiul Chișinău, care valorează peste 2 milioane de lei, potrivit datelor cadastrale. Chiar dacă a indicat în declarația de avere faptul că imobilul a fost dobândit în baza unui contract de vânzare-cumpărare, magistratul spune că nu a dat niciun leu pe el și că de fapt, bunul i-a revenit prin succesiune după moartea tatălui său.

11 octombrie 2016
744
Arhiva

Preşedintele raionului Cimişlia, fără locuinţă în decla...

După alegerile locale din vara anului curent, în fruntea raionului Cimişlia a acces un reprezentant al Partidului Popular European, unul dintre cei mai tineri preşedinţi de raion, Mihai Olărescu, în vârstă de 30 de ani. Licenţiat în finanţe şi asigurări, Olărescu s-a lansat în politică cu puţin timp înainte de alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. Iniţial a făcut parte din organizaţia de tineret a PDM, dar după lansarea blocului lui Iurie Leancă, a decis să adere la PPEM. Şi-a propus candidatura la funcţia de primar de Cimişlia, dar colegii de partid au optat pentru o persoană cu mai multă experienţă. Au pierdut în cursa pentru funcţia de primar, în schimb PPEM a câştigat cele mai multe mandate în consiliul raional. Candidatura lui Olărescu a fost propusă la funcţia de preşedinte de raion şi a fost aprobată cu votul unei majorităţi PPEM-PDM.

10 decembrie 2015
872
Arhiva

„Legile imperfecte și tergiversarea procesului de conso...

20 martie 2017
823