Candidatul desemnat la funcţia de Prim-ministru se eschivează de la semnarea Declaraţiei de integritate propusă de societatea civilă

Arhiva 20 ianuarie 2016 889

La 19 ianuarie 2016, reprezentanţii societăţii civile au avut o întâlnire cu candidatul desemnat la funcţia de Prim-ministru, Pavel Filip, în cadrul căreia acesta şi-a exprimat disponibilitatea de a semna, împreună cu noul Cabinet de Miniştri desemnat, Declaraţia de integritate, elaborată de societatea civilă. La câteva ore după întrevedere, juriştii lui Pavel Filip au expediat în adresa societăţii civile propria variantă a Declaraţiei de integritate care seamănă mai mult cu o promisiune, decât cu o Declaraţie de integritate.Organizaţiile semnatare condamnă o asemenea abordare şi califică textul propus de juriştii lui Pavel Filip drept o încercare de a se eschiva de la semnarea Declaraţiei de integritate, care reprezintă o confirmare pe proprie răspundere a integrităţii persoanelor cu funcţii publice şi o asumare a răspunderii în cazul în care vor devia de la criteriile incluse în Declaraţie. Suntem dezamăgiţi de un astfel de tratament şi abordare inadecvată a iniţiativelor societăţii civile din partea politicienilor, care promit una, dar fac alta. 

Semnarea unei declaraţii în varianta propusă de juriştii candidatului desemnat este echivalentă cu nesemnarea unei Declaraţii de integritate şi arată că viitorul Guvern  nu ia în serios cerinţele societăţii civile şi nu-şi asumă responsabilitate pentru ceea ce s-a întâmplat până în prezent în Republica Moldova.

Organizaţiile semnatare insistă ca noul Cabinet de Miniştri, înainte de a fi învestit, să semneze public Declaraţia de integritate în varianta elaborată de societatea civilă, aşa cum a promis public candidatul desemnat la funcţia de Prim-ministru, Pavel Filip. De asemenea, cerem candidatului desemnat să nu accepte candidaţi la funcţia de miniştri care se află în situaţii incompatibile cu criteriile Declaraţiei de integritate, elaborată de societate civilă, sau cei care refuză să o semneze.

Semnatarii Declaraţiei:

Centrul de Resurse ”DIALOG-Pro”

Asociaţia pentru Politică Externă

Asociaţia Presei Independente

Clubul Politic al Femeilor 50/50

Fundaţia Est-Europeană

REC Moldova

Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii ”Memoria”

Amnesty International Moldova

Centrul de Resurse Juridice din Moldova

Asociaţia Promo-LEX

Alianţa Centrelor Comunitare de Acces la Informaţie şi Instruire din Moldova

Transparency International Moldova

BPW Moldova

Centrul pentru Jurnalism Independent

ONG ”Terra-1530”

Asociaţia Micului BusinessPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Expert Forum, Freedom House-România și alte organizații...

Patru organizații ale societății civile din România, Expert Forum (EFOR), Freedom House-România, Grupul de Dialog Social (GDS) și Centrul Român de Politici Europene au pregătit o petiție către președintele Klaus Johannis, primul ministru Dacian Cioloș și către liderii celor mai mari formațiuni politice Liviu Dragnea și Nicușor Dan. Organizațiile le solicită să ia „măsuri adecvate”, inclusiv să suspende finanțarea prin împrumutul de sprijin bugetar (și alte formule de asistență financiară) a Republicii Moldova, dacă Parlamentul de la Chișinău va adopta legea numită "pentru liberalizarea capitalului și stimularea fiscală".

19 decembrie 2016
902
Arhiva

Reprezentanţii societăţii civile în componenţa viitorul...

Ministerul Justiţiei a publicat pe pagina sa web proiectul hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Regulamentului privind selectarea reprezentanţilor societăţii civile în Consiliul de Integritate. Potrivit acestui document, reprezentanţii societăţii civile, membri ai Consiliului de Integritate din cadrul ANI, vor fi aleşi de Ministerul Justiţiei. Experţii în domeniu cer însă Ministerului Justiţiei să nu monopolizeze această Comisie şi să includă în componenţa ei şi membri ai organizaţiilor neguvernamentale.

12 august 2016
854
Arhiva

Profil candidat: Eleonora Graur

Integritatea în activitatea politică

22 ianuarie 2019
2216
Arhiva

Profil candidat: Fiodor Covalji

Integritatea în activitatea politică

13 februarie 2019
1103
Arhiva

Profil candidat: Vladimir Vitiuc

Integritatea în activitatea politică

21 ianuarie 2019
1779
Arhiva

Dosarul liderilor sindicatelor din agricultură: condamn...

Liderii sindicatelor din agricultură, Sergiu Bernevec și Sergiu Boța, condamnați joi, 12 aprilie, la 8,6 ani și, respectiv, 8 ani de închisoare cu executare, au fost lăsați în libertate, deși sentința este executorie din momentul pronunțării.

13 aprilie 2018
993